Начало форум

Търсене

Търсенето върна 1431 резултата

Върни към разширено търсене

Re: Зеленото гориво, без шарлатанства

Поредният интересен линк
от robinofloksli
Пон Сеп 17, 2012 3:37 pm

Форум: Наука и прогностика
Тема: Зеленото гориво, без шарлатанства
Отговори: 124
Преглеждания: 46625

Марсиански хроники, откъс

"— И така — рече Спендър, — аз срещнах един марсианец. Мъжете недоверчиво го гледаха. — Там, в едно от мъртвите селища. Не очаквах, че ще го срещна. Нямах никакво намерение да го търся. Не знам какво правеше там. Цяла седмица прекарах в едно малко градче, мъчех се да разчета древната им писмено...
от robinofloksli
Чет Юни 07, 2012 9:31 am

Форум: Литература и други изкуства
Тема: Отиде си великият Рей
Отговори: 14
Преглеждания: 8540

Re: Отиде си великият Рей

"Възпявам електрическото тяло..."
от robinofloksli
Сря Юни 06, 2012 11:55 pm

Тема: Отиде си великият Рей
Отговори: 14
Преглеждания: 8540

На всички разбирачи и любопитковци препоръчвам този филм . В него няма да намерите много емпирични данни (колко бройки, колко процента от общото, колко е цената...) и дори като цяло филмът е повече емоционален отколкото познавателен, но въпреки тези два недостатъка, той дава една добра обща картина ...
от robinofloksli
Пет Май 11, 2012 10:02 am

@ako ne ti n
Напълно си прав, за всичко.
от robinofloksli
Пон Май 07, 2012 9:26 pm

Спорът е личен, само доколкото съдържа лични нападки и квалификации, но също така е достатъчно несериозен като дискусия, така че изобщо няма как да е личен. Щеше да е личен ако ми пукаше кой какво мисли за тези неща, но не ми пука, защото който каквото и да се мисли, тенденциите са ясни. Аз съм неко...
от robinofloksli
Нед Май 06, 2012 11:54 pm

@Dancho Същата история с централите на разтопена сол. Като идея са супер, ама като започнеш да смяташ сметките не излизат. И защо да не излизат сметките според теб? В някои страни енергетиката от възобновяеми източници е над 15% и нараства с бързи темпове. Смяташ, че в тези страни хората са тъпи и н...
от robinofloksli
Нед Май 06, 2012 1:57 am

@Akonitin Overall Peak efficiency: 15%(желана) 13% (постигната). Ефективност на ПАВЕЦ: 70-85% Затова се правят ПАВЕЦ, а не топлинни акумулатори с разтопени соли. ПП: Когато говориш за ефективност се смята общата ефективност на цялата система, а не на отделни нейни компоненти, в колата наприомер ефек...
от robinofloksli
Нед Май 06, 2012 1:33 am

"Solar energy can be stored at high temperatures using molten salts. Salts are an effective storage medium because they are low-cost, have a high specific heat capacity and can deliver heat at temperatures compatible with conventional power systems. The Solar Two used this method of energy stor...
от robinofloksli
Чет Май 03, 2012 9:39 pm

@Dancho Иво, Светлозар ти казва, че охлаждането на АЕЦ с морска вода става само в краен случай и/или когато пазарът може да поеме без проблеми допълнителните разходи около обезоляването Значи, Светлозар, пък и ти, вместо да се тупате колко помните учебниците по физика, вземете си припомнете и уроцит...
от robinofloksli
Вто Май 01, 2012 12:31 am

Интересен линк Нещо повече от общи приказки за обезсоляване на морска вода . Аз лично не съм я прочел още цялата, но пък ми е интересно, че за този процес не се говори като за невежество и пълна глупост. Забележка - двата линка не са предназначени разбирачите , а за който наистина му е интересно.
от robinofloksli
Пон Апр 30, 2012 1:28 pm

Демек, когато е възможно не се правят, не е малко по скъпо, а много по скъпо. Никой не е казвал, че не може, пак спориш сам със себе си. ... Ники ти е написал всички проблеми, свързани с охлаждането с морска вода и защо не се прави. Ако беше така, всички ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове да са по морските крайбреж...
от robinofloksli
Съб Апр 28, 2012 11:55 pm

съгласен.
Да затваряме темата?
от robinofloksli
Съб Апр 28, 2012 8:38 pm

Отговарям и на двамата, понеже усещам нещо като смегчаване на тона... Най-добре е обаче модератора да затрие тази тема, цялата. От линковете, които си дал се разбира, че охлаждане с морска вода на АЕЦ и ТЕЦ е по скоро екзотика, отколкото практика. Сериозен прогрес! От НЕ СЕ ПРАВЯТ край морето премин...
от robinofloksli
Съб Апр 28, 2012 4:02 pm

В скоби поставяше "както и практико приложни дисциплини", от същите дисциплини обаче идва и опита, който се превръща в наука - умората на материала е явление открито, изслкедвано и изучено чрез (нека я наречем) приложната практика. Експериментите не са ли практика? От друга страна приложн...
от robinofloksli
Съб Апр 28, 2012 3:10 am

С тези линкове доказах не друго, а че си един дървен разбирач, от резервите на клуба на знаещите, който само поучава и обвинява другите в невежество, за да прикрие(а всъщност да демонстрира) собствено си такова. За обезсоляване на вода никъде не се говори, дори в моите постинги, това което аз ПРЕДЛО...
от robinofloksli
Съб Апр 28, 2012 3:05 am

Re: ФАНТАSTIKA 2010-11

@Bogdanov Извод първи (гаден): Ба, маа му, що за 135 години трето българско царство, при много държавна пара хвърлена за популяризация /особено по времето на Людмила/, най-продаваемото ни нещо по-света са ония златни погребални грънци, принадлежащи на народ, с който почти нямаме нищо общо? Всъщност ...
от robinofloksli
Съб Апр 28, 2012 1:28 am

Тема: ФАНТАSTIKA 2010-11
Отговори: 13
Преглеждания: 7215

@Akonitin Впрочем, изведнъж ми стана забавно. :problem: Нямаше да коментирам идиотията с охлаждането със солена вода, но явно невежеството е и упорито. Какъв е градиента на температурите в един изчислителен център и какъв е при един ТЕЦ? Ники ти е написал всички проблеми, свързани с охлаждането с мо...
от robinofloksli
Съб Апр 28, 2012 1:23 am

Следваща

Върни към разширено търсене

Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Регистрирани потребители: 0 регистрирани