Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

ПРОГРАМА ЗА ОКТОМВРИ - ДЕКЕМВРИ 2008

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Молба от "Светлини сред сенките" към читателите в клуба

Мнениеот Кал » Пон Ное 24, 2008 11:56 am

robinofloksli Написал:
-------------------------------------------------------
> Нали не очакваш да прочета 200 страници за да
> разбера, че една книга е децка?

За кое ме питаш сега?

Ако е за "Еднорога" - имаш достатъчно хора около себе си, които са я дочели - нека те да ти кажат дали това е книга, подходяща (единствено) за 12-годишни. Особено от осма глава нататък.

> На теб колко страници ти трябват, за да отличиш
> поезия от проза?

Чел ли си "Каква ще е тя?" Проза ли е това, или поезия?

Простичко казано = "Зависи от случая."

>или гледаш един филм докрай, само
> и само за да си сигурен, че е на финала от екшън
> няма да се превърне в драма?

...А гледал ли си Casshern? "Играта" (С Майкъл Дъглас)? Всъщност - който и е да филм, който предлага някаква [i]изненада[/i]?

Давам ти примери колко нелесно ми е да работя с обобщения.

>
> Мнението ми се базира именно на ДОСТАТЪЧЕН
> материал. Това в което се разминаваме е критериите
> ни за достатъчен материал - за теб достатъчно е
> 100% от текста,

Къде съм казал такова нещо?

>за мен е достатъчна и една сцена
> за да преценя, че автора няма усет за композиция и
> сюжет. И понеже са няколко автора, прочетох и
> няколко сцени, всичките 4 глави които ми прати.
> Изводът е същия.

Това значи ли, че според теб всеки от авторите е писал различна сцена?

В какво се изразява усетът за композиция и сюжет? Хубаво де, айде нещо по-кратко: какво би направил ти, за да внесеш тия композиция и сюжет, които ти липсват?

(Много ми е интересно как ще отговориш, като не знаеш кое как се развива отвъд тия 4 глави...)

>
> "Да обичаш сам-сама го четох 2 пъти. Но това
> очевидно не е достатъчно, защото не бих могъл да
> кажа за какво се разказва в това произведение.
> Дали аз съм тъп или това говори за произведението
> - решавай сам. Всяка една оценка говори еднакво
> добре както за обекта на оценяване, така и за
> оценяващия.

Окей, оставяме "Да обичаш..." на мира. Дадох ти го за пример какво НЕ искам да се случва в сряда.

До скоро,
Калин
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал

Мнениеот robinofloksli » Пон Ное 24, 2008 12:31 pm

За еднорога - сравних доста мнения с моето. Всички варират между - "книга за деца" и "книга за деца, обаче колко добре написана..."
Да, написана е добре, в това спор няма. Вижда се от първата страница.

"Чел ли си "Каква ще е тя?" Проза ли е това, или поезия?"
Мне! Пропуснал ли съм? Ако да - на майла!

Кашерн съм го гледал, както и играта. И двата филма правят изненада в сюжета, не в жанра или формата.

"Това значи ли, че според теб всеки от авторите е писал различна сцена? "

Не. Това значи, че различните автори са писали различни неща.Смятам че в четири глави има участие поне на 2 автора, инак ако е пропорционално участието им, книгата би следвало да е 60 глави, нещо което знам че не е така. Затова и прочетох всичките 4 глави, инак можех да си направя изводите и от 2 страници. Но въпреки това допускам, че изводите ми не са общовалидни за цялата книга. Но в случая нищо повече не мога да направя, от хартия нямам време да чета, а в електронен вид друг материал не ми е предоставен. А и да беше... Атанас току що ми насипа 2 тона руски романи, а някакъв литературен вестник любезно ми изпрати първите си 2 броя...
Така че - или вземаш това което предлагам, или не вземаш нищо. Понеже знам че времето ти е ценно, разясненията относно усет за сюжет и композиция ще оставя в графата "вземаш това което предлагам". Което ще стане евентуално в сряда.

Успех!
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Re: ПРОГРАМА ЗА ОКТОМВРИ - ДЕКЕМВРИ 2008

Мнениеот Bogdanov » Пон Ное 24, 2008 12:34 pm

Нищо няма да се случи в сряда. Продължава неправилната тактика да се чака обсъждане на книга, вместо да се направи промоция, така че читателите да се заинтересуват от нея.
За "Реваншът на Тангра" шумяхме месеци наред и какво стана в Ефремов - народя стоя и гледа с широко отворени очи за какво точно говорим.
Калине, не се навивай предварително - не дискусия, то може и сбирка да не се получи. След като и коландера не събра хората.
Bogdanov

Мнениеот Goa » Пон Ное 24, 2008 12:54 pm

Какво значи детска книга, на мен това не ми е много ясно. "Играта" определено е за подрастващи около 14-18 годишни, това детска, юношеска или младежка е? Най-близко е до юношеска, бих казал.

Но в "композицията и сюжета" на много от сцените наистина има нещо... незавършено, предполагам, че може да се използва и думата усет в случая.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Кал » Пон Ное 24, 2008 8:59 pm

robinofloksli Написал:
> За еднорога - сравних доста мнения с моето. Всички
> варират между - "книга за деца" и "книга за деца,
> обаче колко добре написана..."

Е, стига де.

Хайде да питаме всички тук: за колко големи хора е подходяща "Последният еднорог"?

>
> "Чел ли си "Каква ще е тя?" Проза ли е това, или
> поезия?"
> Мне! Пропуснал ли съм? Ако да - на майла!

Скоро ще се яви на хартия (в четлива форма). Не държа да го четеш, просто беше първият пример, който ми хрумна.

> Така че - или вземаш това което предлагам, или не
> вземаш нищо. Понеже знам че времето ти е ценно,
> разясненията относно усет за сюжет и композиция ще
> оставя в графата "вземаш това което предлагам".
> Което ще стане евентуално в сряда.

Точно в тоя случай - [i]не искам[/i] да взимам, нито да го предавам нататък. Не е поради някакви лични чувства, ами... ще обясня на живо.

До сряда!
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Кал » Пон Ное 24, 2008 9:01 pm

Goa Написал:
> Какво значи детска книга, на мен това не ми е
> много ясно. "Играта" определено е за подрастващи
> около 14-18 годишни, това детска, юношеска или
> младежка е? Най-близко е до юношеска, бих казал.
>
> Но в "композицията и сюжета" на много от сцените
> наистина има нещо... незавършено, предполагам, че
> може да се използва и думата усет в случая.

Айде дай и ти някакви примери... щото наистина почва да ми писва от общи приказки.

(Съжалявам за тона, Диляне, но ако видиш съответната тема в Шадоуданс, ще разбереш защо почвам да прекипявам.)
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Roland » Вто Ное 25, 2008 10:37 am

Започваш да прикипяваш, защото очакваш същата отдаденост от всеки читател, критикувал книгата, която ти имаш към нея. Което е невъзможно, съжалявам.

Сам знаеш, че последното изречение от горния ти пост повечето хора, дето ще го прочетат, няма да си направят труда да видят какво има във въпросната тема и пак ше излезем лоши. Това ме дразни. Редно е да дразни и теб.

И защо това се случва ВСЕКИ път, когато се стигне до книга, с която си силно ангажиран? Защо ВИНАГИ се стига до изнервяне, напрежение и "умеем ли да се четем"? Еми аман вече, егати антирекламата й направи на тая книга, от единия мерак :(

Колкото до "Последния еднорог", книгата е "детска" или както е модерно в момента - YA. Което не променя факта, че за мен е безкрайно красиво и смислено произведение, което си заслужава четенето независимо от възрастта на четящия. В крайна сметка и "Приказка без край" е "детска"...
Roland

Мнениеот Мартин » Вто Ное 25, 2008 11:16 am

Калине, недей да се ядосваш излишно... дори в твоите собствени критерии на оценяване има един последен и най-важен: Общо впечатление. Така че не е нужно за всичко да се привеждат конкретни примери.

Ти вършиш хубава работа с хората от Казанлък или най-малкото - ако работата, която вършиш е хубава, тя неизбежно ще даде резултат.
А пък Шадоуданс гледат от друга камбанария (колкото и да е висока, пак си остава само камбанария), те си вършат тяхната работа, дай боже и тя да даде резултат...

Аз лично се помъчих и изчетох Монетата и основният ми проблем беше именно с общото впечатление. Останах с усещането, че главните достойнства на книгата са тези, че 1. е писана от колектив и 2. колективът е ултра млад. И тогава сякаш критериите се занижават. Но ако се абстрахираш от тях и гледаш само книгата (без да познаваш авторите), тогава се получава по-различна картина.

Глупаво е да се очаква един форум (който и да е той) да дава препоръки на млади автори (нали в края на краищата ти работиш с тях, не форума), а още по-глупаво би било ако младите автори вземат да слушат препоръките на разни форуми.
Тук могат да се съберат читателски и лични мнения. А пък авторите, ако искат да четат и да си правят изводите.
Мартин

Мнениеот Goa » Вто Ное 25, 2008 11:29 am

"Еднорогът" категорично не е детска книга. По-точно, може да се чете от деца, но за да я възприеме човек поне частично в дълбочина и спектър, трябва да е изживял детската възраст, че и малко след това. Съдейки по филма, предполагам, че "Приказка без край" е по-"детска" (все се каня да я прочета най-после).

Сега, за сцените от "Играта", действително общото ми впечатление е такова. Ако имам време, ще потърся по-конкретни примери из книгата. Най-набиващо се на очи беше, че няколко герои безпричинно пропаднаха по продължение на сюжета, но имайки предвид незавършеността, аз не говорех за това, а именно за описаните сцени. Дано имам време да надникна.

Което ме подсеща, че утре, сряда, 26 ноември, по БНТ ще има предаване от 17 до 18 ч., в което ще участват Велко Милоев, аз и може би още някой, и ще стане дума за предстоящата книга, посветена на живота и дейността на Агоп Мелконян. Хвърлете му по едно ухо :). (Мисля, че е на живо, но не съм 100% сигурен.)
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот robinofloksli » Вто Ное 25, 2008 11:57 am

@Roland...
Наскоро прочетох за първи път Крокодилът Гена и Чебурашка, Чичо Федор и Гарнционните човечета. Правилна вметка - детски книги могат да се четат от възрастни. Но това не ги прави не-детски, в случая възрастния чете през очите на дете (вдетенява се!). Нещо като емулатор за АррІе...
Съвсем друг е случаят в който едни сериозни неща се пишат под формата на детски книги. Малкият принц, Приказка безкрай, Ние врабчетата...
Възможно е Последният еднорог да е от тях. Напълно допускам подобно нещо. Не го установих лично, защото
1 - съм надживял И ТОЗИ жанр
2 - защото първите 50-100 страници не ме наведоха на тази мисъл.
Роман който става интересен след 100 страница не е интересен въобще. Повест която е досадна освен накрая е досадна въобще. Ако имах 100 години нулево време само за четене вероятно нямаше да съм на това мнение. Но уви, нямам даже по един час на ден.
Така че - с тази уговорка, ТОВА е мнението ми за еднорогата.

И между другото, смятам за недопустимо спрягането на едно съществително по род. В българският език, доколкото знам, това не се прави. Думи от сорта - учителКА, директорКА, треньорКА са изключение. Еднорога и елфа...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот Bogdanov » Вто Ное 25, 2008 12:50 pm

"Последният еднорог" /възхитителна анимация, още я помня/ е книга за израстването на момчето до мъж. На някои се случва рано, на другите.. по-късно.
На трети...

По останалите въпроси - на 3.12, от 14 на Панаира на книгата ще има кръгла маса по проблемите на преводите. Може да се научи много
Bogdanov

Мнениеот Goa » Вто Ное 25, 2008 1:20 pm

На 3 декември от 14 ч.? В коя зала?
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Bogdanov » Вто Ное 25, 2008 1:54 pm

Нямам идея. Мен ми го прати автор от Москва, който ще идва с руската делегация.
То се оказа, че тук на място нищо не можеш да разбереш. Само пари искат тия от АБК.

3-ого декабря в 12 часов в Национальном Дворце культуры в Софии открывается книжная ярмарка. А в 14-зо будет "круглый стол" по проблемам взаимных переводов. Приглашаем принять участие. Приезжайте либо на открытие, либо прямо на "круглый стол", где сможете выступить.
Bogdanov

Мнениеот Roland » Вто Ное 25, 2008 2:32 pm

Иво, да, към последната група я слагам - смислени книги, които се пласират като детски. Поне за мен беше такава. Що се отнася до еднорогата и елфата, второто е напълно резонно и нормално за мен, срещал съм го често и ми звучи добре. Виж, еднорогата ми беше толкова ОТВРАТИТЕЛНА с тоя женски род, че ако не беше останалото високо ниво на превода, щях да го съсека с тежкия двуръчен меч заради нея...

Калине, Мартин е прав - ние сме читатели. Айде по-скромно с очакванията от читателски мнения. Неблагодарно племе са, обаче за редакторската работа се плаща, знаеш.
Roland

Мнениеот Кал » Вто Ное 25, 2008 2:54 pm

Roland Написал:
> .... обаче за редакторската
> работа се плаща, знаеш.

Така ли?!

*застивам слисано*

Лелееее, колко съм се прецакал да редактирам за без пари.......

Не, Симо - мен не ме дразни неебателността на пасивния читател. Мене ме дразни агресивното желание да [i]говорим[/i], даже когато не сме компетентни. На всяка манджа - грозде, дето има един лаф.

Погледни всичко, което се изписа дотук, през тая призма - и ще ми разбереш болката.

А за вашия форум стана като в оная приказка "Дръжте крадеца". Казал съм нещо за една конкретна тема, в един конкретен момент. Ако някой е толкова глупав, че от това да си направи генерални изводи за ШД - за вас не знам, ама аз никак няма да държа на мнението му.

(Което впрочем ме предпазва от прекипяване и тук. ;) )

Вече получих достатъчно окуражителни отзиви на ЧБ пошата ни, та да знам, че от утрешната среща ще има смисъл. Така че - среща ще има, модератори ще има (дотук са двама), аз ще си нося шапката, както обещах в самото начало... и - цитирам един от приятелите на Човешката = "отзивите не трябва да ви притесняват. а за смисъла от срещата -- това може да се разбере едва след като я проведете :)".

К
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Кал » Вто Ное 25, 2008 2:55 pm

Bogdanov Написал:
> Нямам идея. Мен ми го прати автор от Москва, който
> ще идва с руската делегация.
> То се оказа, че тук на място нищо не можеш да
> разбереш. Само пари искат тия от АБК.
>
> 3-ого декабря в 12 часов в Национальном Дворце
> культуры в Софии открывается книжная ярмарка. А в
> 14-зо будет "круглый стол" по проблемам взаимных
> переводов. Приглашаем принять участие. Приезжайте
> либо на открытие, либо прямо на "круглый стол",
> где сможете выступить.

Благодаря за инфото - това ще ми е наистина интересно.

(Уви, изпуснахме прегледа на преводната литература на Съюза на българските преводачи тая година... Много ме е яд. :( )
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Кал » Вто Ное 25, 2008 2:59 pm

Goa Написал:
> ...
>
> Най-набиващо се на очи беше, че няколко герои
> безпричинно пропаднаха по продължение на сюжета
>

Отговор на това (под формата на въпрос ;) има [url=http://www.shadowdance.info/forum/viewtopic.php?p=167834#167834]тук[/url].

П.П. Отговорите ви за "Еднорога" ми пълнят душата. Щото няма консенсус. *смея се*
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Goa » Вто Ное 25, 2008 3:28 pm

В първия момент и на мен "еднорога" ми прозвуча неестествено. Но скоро се убедих, че няма начин да се каже другояче. И като се позамислиш, всичко си е на мястото - да, това е наистина еднорога и точно еднорога, защото кой е казал, че думичката "еднорог" има по-голямо право на съществуване от "еднорога"? "Еднорог" също е измислена в един момент, за да даде плът на мъжки екземпляр от съответния вид (говорим за ИЗМИСЛЕН вид). Когато е измисляна, на никой не му е минало през ума, че може да има и женски екземпляр. Е, появи се и такъв, и той съответно беше кръстен подобаващо :).

Освен всичко останало "еднорога" звучи толкова мелодично и красиво, подобно на "белонога" например :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Roland » Вто Ное 25, 2008 4:06 pm

Също и на "главонога" бтв...

Калине, вече се изисква и специална подготовка, за да имаш право на читателско мнение, или?
Roland

Мнениеот robinofloksli » Вто Ное 25, 2008 4:11 pm

@ Goa
А да ти е хрумвало, че някой преди еднорог е измислил думата рог? И че тази дума е в мъжки род?
Може да ти звучи всякак, граматичните правила са си граматични правила. Така както коза е в женски род и няма дума коз (в смисъл на мъжка коза) нито офц, така и не може да се въвежда дума като елфа и еднорога. Разбира се, автора има право на собствени инвенции, в художествената литература е "позволено" какво ли не. С еднорогата донякъде е допустимо, защото инвенцията идва от автора, не от преводача. Обаче в Играта видях думата елфа, което вече ме накара да издивея. Първо, има си вече утвърдена дума за това - елфийка, и второ - намирисва на утвърждаваща се порочна практика.
И за сведение - думата еднорог първоначално означава елен-рогач с отчупен един рог. В ловните правилници тези животни са разрешени за отстрелване извън всякакви сезони и забрани (причината е тривиална - големия брой жертви при мъжкото перчене...) Едва по късно в тази дума неправилно е вложен смисъл на митично създание - кон с рог на челото. Подобни недоразумения има много - русалка (вид самодива, после - жена с рибя опашка), змей (първоначално - свръхсилен човек или човек с атавистични берези, после - дракон..) и тн.

@Kalein -
А кой определя компетентността над която даден субект има право на изказване? От морална гледна точка, не говоря за някакъв законодателен механизъм?
Хората просто не подхождат съобразно компетентността си, да се дразниш от това обстоятелство е глупаво. Колко хора например разбират значението на парите (така както се учи в икономикса, примерно)? не бих заложил и на 5%. Това значи ли че само 5% от хората имат право да държат пари в джоба си? Не, не значи. Колко хора разбират от литературен анализ и колко хора четат книги? Колко хора умеят да управляват автомобил и колко хора карат коли?
Страдаш от остра форма на идеализъм, приятелю...
Хората винаги имат мнение, независимо от компетентните предпоставкит за това мнение. Това е автоматизъм. Да нямаш мнение по даден въпрос е велико и тайно изкуство, което се владее от малцина и броят им намалява непрекъснато.
Съвсем друг е въпроса с афиширането на мнението. Културният човек не си дава мнението , когато не е убеден, че то е компетентно. Но форумите са друга бира, те действат отпускашо и демоморализиращо и хората забравят за задръжките си. Ако искаш мнения, които са прескочили моралните задръжки на културни хора, форумите не е мястото за намирането на такива. В този смисъл, срещата в сряда е един добър ход. Аз лично ще се постарая да бъда културен.
Аватар
robinofloksli
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии