Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Бъдещето на клуба

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Бъдещето на клуба

Мнениеот Йордан Янков » Чет Яну 16, 2003 6:48 am

Във връзка с обявеното от Генерала негово предстоящо отегляне от председателския пост и нововъзникналата злободневна тема, кой да го замести, ще си позволя да дам некои съображения. Според мен, преди да псочваме кандидатури, преди да въвеждаме членски карти и вноски, преди да се регистрираме според закона за еди-какво си, трябва всеки да си отговпри на следните въпроси:

1. Какво ми дава/отнема клуба в личен, професионален, астрологичен, космичен и какъвто си искате план.
2. Какво ми харесва/не харесва в клуба и какво ми се иска/не ми се иска да стане факт в клубния живот.
3. Какви са възможните начини моите щения и виждания да станат реалност.

След като подискутираме над тези въпроси, според мен ще имаме далеч по ясна визия как да се организираме и кои са хората, които ще бъдат най-подходящи да осъществят въпросните организационни форми. Та така ... [s]:-I[/s][s]?:-([/s][s]8-)[/s]

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Re: Бъдещето на клуба

Мнениеот Пиво » Чет Яну 16, 2003 9:34 am

Бъдещето на клуба.... сложна работа. Да не ходим на този клуб само заради едно нещо ?

За мен основно клуба е място където да си начеша крастата до обсъждам въпроси по оста "какво, ако" и "какво ще става"...
За съжаление в света в които живеем имаме достатъчно текущи проблеми и е много трудно да накараш хората да обсъждат някакви отдалечени в бъдещето събития. Не че обсъждането помага когато въпросните събития ти се стоварят на главата, ама поне не се чувстваш пионка в някакъв заговор, защото си видял влака преди да те прегази...

За да остане клуба интересно място трябва да се погрижим да се обсъждат теми които интересуват максимален брой от посещаващите. И наистина трябва тези на които не им е интересно да се научат да си изнасят разговорите в коридора, за да не пречат на останалите...

Според мен сегашната форма на водене на беседите е обременена от миналото на клуба когато посетителите са били много по-малко. Едно е да се проведе интересен и задълбочен разговор между 8 човека които се познават тдобре и съвсем друго да увлечеш аудитория от 30 човека които са от различни възрасти и с доста различни интереси...
Пиво

Очевидно тази форма не е идеалната...

Мнениеот Afala » Съб Яну 18, 2003 3:56 am

За това си прав: тази форма... по-скоро този начин на провеждане на сбирките не е идеалният, че даже май не е и най-подходящият, точно заради нарасналата значително аудитория. Неизбежно се получава разкъсване дори на самата дискусия - едновременно се говори на няколко места и по няколко разклонения, а крайният резултат е хаос...
От друга страна, този начин е добър да събереш на едно място трийсет, четирийсет и повече души, само дето стаята е малка [s];-)[/s]...
От трета страна, на който не му е интересна настоящата дискусия, отива да се запива / да дискутира някъде другаде.
Май в действителност проблемът е как да се направи дадената тема равно интересна за всички присъстващи (което не е възможно)...
В интерес на истината, лично аз не виждам някакъв конкретен начин нещата хем да се променят, хем да си останат същите. Появата на Конан-клуба даде само възможност за още едно събиране през седмицата...
Та, май, всъщност, проблемът - ако има такъв като цяло - е в малкото помещение, което не става за събиране на повече от 15 човека, които да се чувстват комфортно... и в намирането на евтин/безплатен заместител с повече пространство и възможност обособяващите се по време на дискусиите групички да не си пречат една на друга. [s]:-I[/s][s]:-o[/s]
И, въобще, къде ми е смайлито с биричката?!

Afala

Оох, мътна и кървава тема

Мнениеот Goa » Съб Яну 18, 2003 11:42 am

Според мен клубът няма бъдеще, или поне няма това бъдеще, което и човечеството като цяло няма...

Ще пиша повече, когато/ако му дойде времето.

Аватар
Goa
Модератор

самоцитат от ДИРа

Мнениеот Шаркан » Вто Яну 21, 2003 3:07 pm

Още една тема за клуб "Ефремов" се пръкна в дир.бг и аз там се разфучах. Но понеже не обичам да се повтарям (макар че често ми се налага, уви), поствам си "изказването" тук, понеже в него формулирам и някои неща от точка 3-та на въпросите на ЕксПешо.
Другите две още обмислям, честно казано ми се видяха по-обширни като теми, за да реагирам с едно-две изречения. Така или иначе, ще си дам мнението, но нека е по-късно.

А сега, самоцитатът:
ГОА, благодаря ти, че каза същото, което щях да кажа и аз, но в далеч по-цивилизована форма, отколкото възнамерявах.
Маг, впрочем, даде достатъчно добър пример за полезността на регистрацията.

Колкото до въпроса КОЙ ще смени Юри - съмнявам се, че някой ще се натиска да поема отговорност за нещо, от което НАЙ-МНОГО може да "изкяри" слава, но със сигурност ще побелее бетер Генерала! Нека само всеки се постави мислено на председателското място, да се вгледа в бъбривците наоколо, докато един от същият този клуб (или по-зле - специално поканен външен човек) се мъчи да надвика останалите, уж дошли да го слушат! Ами заради това се определя тема на всяка сбирка - за да си прецени всеки дали ще му е интересно, а ако "докладчикът" не се справя - необходимо ли е да проявява неуважение, което в крайна сметка е израз на пълна липса на уважение към самия себе си?

Относно "изборите" на председател - подчертавам: на нещастника, който ще трябва да води сбирките и да присъства на всяка една от тях (освен ако не бъдат излъчени 2 или 3 души, които да се сменят според договаряне). "Нещастник" го наричам поради простата причина, че дудненето в залата ще продължава с пълна сила, макар че навярно същите тези хора ще си дадат одобрителния глас за дадена кандидатура, с което би трябвало да засвидетелстват и своето уважение, да го признаят за някакъв авторитет. Та аз съм против "ИЗБОРИ", а само за гласуване в смисъл дали членовете на клуба дават ДОВЕРИЕТО и УВАЖЕНИЕТО си на даден човек, с което и поемат задължението да се държат подобаващо. (сега някой ако ревне, че стига комсомолски изпълнения, ще му кажа в очите какво мисля за него, защото ако го направя тук, модераторът ще е задължен да ме изтрие)

А въпросната кандидатура нека се самоиздига - да предлагаш другиго да иде на топа на устата мяза на сводничество.
А за клубни членове мисля, че е полезно да се смятат онези, които имат от смешните карти и са готови да внасят по 5 кинта месечно за зор заман. Толкоз. Ако някой се почувства засегнат - не е от излишък на интелигентност. Клубните членове с картите няма да имат никакви права вповече, отколкото да дадат одобрението си за бъдещия каторжник, дето ще замести Генерала. ВСЕКИ, който е дошъл на сбирката може да се изказва, да дава предложения за теми и после да ги гласува. Така че и "членството" ще е повече бреме, отколкото привилегия - е, ще може да спести стотинки, купувайки на Славейков с отстъпка. Да, ама новите книги на Квазар идват в клуба и се продават с отстъпка, без при това да се прави проверка на карти и билети, нали?
Ако някой може да ми светне сега с какво толкова тези или подобни мерки ни "институционализират" и затриват като "неформално сдружение" - ще го черпя, ако преди това не избухна и не станем на кълбета! Защото за комсомолщини се изказват предимно люде, които хабер си нямат как се е живяло преди 13 години, нито лично са били настъпени по мазолите от комсомолци и партийци! Тъй че - много моля! Четете се какви ги пишете!
(аз си го прочетох).
Това е.

Шаркан

Назад към Общи дискусии