от robinofloksli » Пон Авг 24, 2009 1:29 pm
"Как да ти обясня за петдесети пореден път нещо, което изобщо не можеш да проумееш - че езикът, говорен от нас през 10-ти век, вече е изцяло славянски."
Ами не знам как, може би с аргументи? И може би ще трябва да направиш и едно две уточнения - говорим език, писмен език... За писмения изобщо няма да споря, и аз съм попрочел 2-3 книги (само ако знаех, че това е достатъчно за да си "компетентен"...)
За книгата благодаря, ще я погледна.
"Прави ми впечатление няколко пъти, че се хвърляш да спориш по въпроси, по които не си компетентен, но затова пък го правиш много яростно и ожесточено"
Я дай примери за яростно и ожесточено, че май влагаме различни неща в тези прости думи...
"Трябва да ти доказвам, че Далекая радуга трябва да се предеде на български "Далечна дъга", а не да си остава "Далекая радуга" така ли?!"
Ами не, не трябва, но ще е много интересно да видя доказателство на такава смешна теза. Далекая Радуга се превежда като Далечна Радуга, или Далечната Радуга, в зависимост от вложения в произведението смисъл, който преводачът, вярвам, трябва да е уловил. Всякакви Далечни дъги, Далечни планети и прочие са само един аргумен за това човек да си чете любимите неща в оригинал и да не вярва на преводачи. Особено български, нищо лично...
Ако намекваш, че съм приел тезата ти за Дюн, много се лъжеш. Там ти изложи един аргумент, който ми помогна да разбера тезата на опонента. Уважих аргумента, но след поредното препрочитане на цялата сага не смятам, че името на планетата е прозвище.
"Нека ти кажа, ако още не ти е станало ясно, че поляците казват и очи, и жаба, и кон, и това не е дошло от влияние на българския, а е заради общия произход на езиците. "
Изглежда на теб не ти е станало ясно какво твърдя. Никога не съм казвал, че българският и свалянският език нямат общ произход. Това което подозирам, даже не го твърдя, а искам някой минал 2-3 университетски курса, да ми го изясни просто, като на лаик (аз мога да ти обясня простичко каквото искаш за икономикса) е:
След като шимпанзето и човека имат общ произход, не е ли грешно да се твърди, че човекът е произлязъл от шимпанзе? От някаква изчезнала вече пра-маймуна - да! Но нима шимпанзе и хомо сапиенс е едно и също, ако и да имат 98% сходна ДНК? Кога е станало това разделение и колко са дълбоки разликите? Защо от една произволна уики статия на чешки разбирам само чуждиците (думи с лат.корен), след като говоря уж славянски език?
Колкото до това какво ползват поляците - никога не съм твърдял обратното. Това че една дума я има в няколко езика не е доказателство за това от кой език е дошла. Посочих дублетните форми като като пример за това, че във формирането на съвременните езици са участвали повече от един език, а въпроса кой откъде е дошъл е много по-сложен и изисква наистина дълбоки и професионални познания.
И, не ми се сърди, че го казвам - но когато един такъв въпрос десетилетия наред е бил обект на пропаганда и подмяна (скриване) на факти, ползването на източници, близки до въпросната пропаганда ми се струват леко неуместни. Петър Добрев може да е всякакъв, дори по-голям лаик от мен, но поне е извън този кръг, който много държи да ни изкара братя с едни други братя. Вярвам, че поне въпроса с произхода на съвременните българи е решен. За езика - пак казвам - задавам насочващи въпроси, защото в "поинтересуването си" съм срещал много противоречащи си тези. Не твърдя с категоричност каквото и да било.
Да не се взема насериозно...