Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Що е това магия?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Що е това магия?

Мнениеот Валерия » Пет Яну 10, 2003 7:38 pm

Също е вярно но, магията дори да не може (а дали не може?) да промени миналото променя настоящето и бъдещето. Целта на всяко магическо действие е частична или цялостна (само при най-могъщите или най-лудите) промяна на реалността.
Валерия

Мнениеот Йордан Янков » Съб Яну 11, 2003 4:24 am

Аз не съм спец по магиите и въпросът ме вълнува по-скоро като литерарурен похват. Това с манипулацията на наблюдателя/поътрпевшия на/от магия май е валидно само в случаите на илюзионизъм или поне само в част от магиите, вършени из разните му фентъзи светове. И Йоан Владимир и fonManiac са дали доста изчерпателно осветляване на въпроса. Според мен (лаика). :))))

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Валерия » Съб Яну 11, 2003 6:15 am

За съжаление има правда в думите ти...
Ще мине още доста време докато българския народ си спомни, че имаше и други персонажи освен юнака със звездата на челото. Нашата митолгия не е по-бедна, да речем от ирландската с всичките им леприкони, брауни и т.н. ходещи по тъмното. Дори в последния "Хари Потер" е описан сблъсака между нашите самодиви и леприконите, тъй че на ниво сме в това отношение. Да не говорим, че нашето злато не изчезва на другия ден (ако го имаме)!
Валерия

момент!

Мнениеот Шаркан » Съб Яну 11, 2003 6:22 am

момент!

За магия ли говорим или за илюзионистика? Ако за второто, струва ми се, че предмет на осбсъждане стана само най-примитивното и лесно ниво на магията - манипулиране на съзнанието (какво са друго уроките, проклятията, "любовната" магия и тем подобни?).
Обаче остават поне още две нива, в които психологията вече не играе, а думата има биологията, химията и физиката.
Шаркан

Мнениеот Шаркан » Съб Яну 11, 2003 6:25 am

миналото не се променя с технологии (сред които може да се запише и магията) сега, а може би никога.
Но пропагандисти и идеолози се справят с тази задача отлично! ;-)
Шаркан

Re: момент!

Мнениеот Валерия » Съб Яну 11, 2003 6:27 am

Нали и аз ти казвам, че нашето злато не изчезва на другия ден - сериозната магия е промяна на реалността.
Валерия

Мнениеот * » Съб Яну 11, 2003 7:34 am

И аз не съм спец, така че няма проблем.
:)
*

Мнениеот * » Съб Яну 11, 2003 7:48 am

Изобщо не говоря за илюзионистика - а за силата на архетипите. За могъщата сила на символа.
И частно казано ми се струва, че магията сама по себе си е нещо твърде примитивно и елементарно, ако я разглеждаме на ниво "крилце от прилеп, жабешка кълка и цвят омайниче".
По-интересно би било човек да си зададе въпроса защо две творби с един и същи сюжет или две картини, изобразяващи, например, едно и също кътче от Париж или София, оказват различно въздействие на читателите и зрителите.
И магьосникът да е писателят или художникът, който блащгодарение на силата си твори пълнокръвни светове, променяйки по този начин световете на хората, които се докосват до изкуството.

А бла-бла номерата с вълшебни пръчици, килимчета и т. н. са просто реквизитът на магьосниците или по-точно на писателите, които пишат фентъзи, например.
Е, кажи ми, защо на едни "магията" на изкуството им се удава, а на други - не?

В какво е Силата?
*

Мнениеот Валерия » Съб Яну 11, 2003 7:58 am

...Хубав въпрос...
вяра, интуиция,усет...знам ли...!
Валерия

Re: От моя гледна точка

Мнениеот Mistwood » Съб Яну 11, 2003 6:36 pm

Pravilno, zvuchi mu suvsem logichno. Ne podleji na osporvane :-)
Mistwood

Мнениеот Шаркан » Нед Яну 12, 2003 6:49 am

описал съм го в "Царска заръка"
;) от скромност няма да се самоцитирам ;)

Шаркан

Мнениеот * » Пон Яну 13, 2003 8:41 am

[s]:-I[/s]... честно да ти кажа, май въпросът е по-скоро реторичен, а отговорът се намира практически... докато правя нещо, понякога ми се струва, че го хващам за опашчицата, а той все ми се изплъзва[s];-)[/s], но в крайна сметка играта продължава, с променлив успех.
Иначе може би става безинтересно. Имам предвид, ако знаехме отговора.
Знам ли?
*

Мнениеот * » Пон Яну 13, 2003 8:51 am

[s]}:-(([/s][s]:,-([/s][s]?:-([/s][s]:-(([/s][s]}:-([/s]!!!!!!
Твоята огнедишаща скромност веднага да ми посочи страницата тогава, че съм я чела, ама отдавна, а сега просто нямам време сама да се справя със задачата!!!!!

[s]:-I[/s]
*

Мнениеот Шаркан » Пон Яну 13, 2003 2:03 pm

[s]:-I[/s]

ами такова... не помня. Дето Витан-Вананд разказва на Елица що е магия...

Шаркан

Мнениеот Генерала » Вто Яну 14, 2003 5:43 am

По-съвременно звучащо определение за магия би звучало приблизително така: НАЧИН ЗА НЕПОСРЕДСТВЕНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ МАТЕРИАЛНИ ОБЕКТИ ПОСРЕДСТВОМ ИНФОРМАЦИОННИ ОБЕКТИ.
Генерала

Мнениеот Mag » Вто Яну 14, 2003 4:30 pm

A ti vizhdal li si magija?
Ili neshto takova? Znaharstvo go narechi, veshterstvo...
Shtoto az sym vizhdal. [s]:-)[/s]
Mag

Мнениеот Валерия » Вто Яну 14, 2003 7:13 pm

Едно е да гледаш, друго е да виждаш, а трето е да имаш реална представа за това, което в действителност се случва - разликата между тези три неща може да е огромна и без никаква магия[s];-)[/s]
Валерия

Мнениеот Валерия » Вто Яну 14, 2003 7:48 pm

... не знам защо, се сетих за оня дето седял пред клетката на жирафа и викал: "Такова животно нема!"... [s]:-P[/s]
Валерия

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 8:48 am

Ми то това е магията....[s]:-)[/s]
Важното е какво си мислиш, че виждаш....
Но онова, което съм виждал не е само "илюзия" на сетивата.
Не може да е илюзия едно нямо момиченце след няколко думи от вещицата да проговори, нали?
[s]:-P[/s]
Mag

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 9:09 am

Навремето излезна една голяма поредица на БАН.!!! "Българско народно творчество".
И тъй като е рядкост имам една препоръка - да се захванем и да разучим тези (бая дебелички) книги. Аз ги нямам, но в Софийската градска библиотека ги има.

П.П.
Даже си спомням, че имаше цял раздел за [b]змейовете и змеиците[/b]. Нарочвам Шаркана да попрочете този раздел и да ни изнесе сказка!!![s]:-P[/s]
Mag

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии