Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Що е това магия?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Що е това магия?

Мнениеот Шаркан » Сря Яну 15, 2003 9:45 am

[s]:,-([/s] нямам време да ида до Столичната библиотека, макар че преди да ме вземе Иван на работа в Квазар доста висях там - често от сутрин до вечер (когато имах пари за билети и някоя баничка по обед).
Дали няма нещо по тази тема - именно българските митове, легенди и народни представи - качено в мрежата?
Но даже и от интернет вече доста съм свалил, кога ще го преглеждам поне - и бате Райко не знае [s]:-(([/s];
то какво ли да захванеш - една редакция е спешна, друг превод чака да се завърши, редактира, странира, после ще изкочи другото заглавие по план...
а във файловете с данни и бележки вече трупам материал за нови мои неща - общо СЕДЕМ романа... Да му се не види, в Долната земя денонощието е по-дълго![s]}:-(([/s] - повече бих успял да свърша...

Отплеснах се. Всъщност, имам новина - за 3 февруари
"Пълноземие" ще е налице - в хартия. Представянето в клуба обаче ще се отложи за 12 февруари, понеже на 5-и пътувам.
Тъй че - точете си зъбите![s]:-}[/s]

Шаркан

Българско народно творчество

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 10:49 am

Шаркане,
Ето тук малко за четене:

Но това са есета и статии - не народно творчество.
Mag

Мнениеот Валерия » Сря Яну 15, 2003 1:17 pm

Е значи не "Всичко е ВНУШЕНИЕ"! - което и трябваше да се докаже [s];-)[/s] Все пак не може вещицата да внуши на нямото момиченце и на целият свят по съвместителство, че от този миг всичко ще е наред. Не отричам, че в даденият случай има голямо значение причината на болестта - психологическа или физиологическа . В първият случай, наистина, може да се говори за внушение, но във вторият...[s]:-I[/s]
Валерия

А какво е "внушение"?

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 4:19 pm

Явно в предишните се мнения не съм се изказал добре.
(Абе, честно казано, в първото си мнение ми се щеше да ви го кажа, така, както розенкроцерите са доказвали "несъществуването" си....[s]:-P[/s].
С онуй "Нанибанани"...)

Йоан Владимир започна с една класификация на "магията".
FonManiac добави нови неща....
Но може би в термина "внушение" влагаме различен смисъл?...
Искаш ли нещо да почетеш? Ако искаш - ето тук:

П.П.
А под внушение аз разбирам [b]внушаване[/b]. Което си е своего рода предаване на "нещо". Кой знае, може и енергия да е.
А ти ли си оная Валерия с прекрасните фантастични рисунки? И сигурно "картинката" отгоре е твое дело. Нали? Прекрасна е!!![s]:-))[/s]

П.П.2
Виждаш ли - употребих думата "фантастични" в един смисъл... А те (рисунките) са "фантастични" във всички смисли... [s]:-P[/s]
Mag

Ако все пак ччетеш оня текст

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 5:25 pm

имай предвид, че е " сбирщина" от текстове, писани като теми от един клуб в Дир. Затуй не е "литературно" изпипан.
Целта ми беше да ти покажа нещо, на което не само съм бил свидетел ами и участник. Даже "главен герой".

П.П.
Не си спомням дали съм го добавил но когато разказах на баба си (оная - знахарката) за виденията си на Чемерикова поляна тя се усмихна дяволито [s]:-P[/s] и нищо не ми рече...[s]:-)[/s]

П.П.2
Впоследствие някой професор от СУ беше казал, че на това място някога - 5-ти век, имало келтско селище...
Бе и аз се чудя що са ми такива сивозелени оченцата...[s]:-P[/s]
Mag

Re: А какво е "внушение"?

Мнениеот Валерия » Сря Яну 15, 2003 5:34 pm

[s]}:-([/s]Не е никак честно да ме пращаш да чета работи дето прекъсват на най-интересното-о-о [s]:,-([/s] !!! Искам продълженито!
Аз съм, но "картинката" отгоре не е моя ( наистина е прекрасна !) [s]:-)[/s]
Валерия

Re: Ако все пак четеш оня текст

Мнениеот Валерия » Сря Яну 15, 2003 5:54 pm

Каквото можах - прочетох...[s]:-(([/s] ( до: По едно време жените спряха да танцуват. ) и това ми е достатъчно, зада ти кажа, че адски ти завиждам [s]:-)[/s] ... моите сблъсаци с "паранормалното" бяха значително по-неприятни - толкова че не да ги описвам, дори не искам да си спомням за тях. [s]:-([/s]
Валерия

Хе - интересното е в земята

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 5:58 pm

Под един слой от 1-1.5 метра пръст и трева.
[s]:-)[/s]
Лошото е, че [/s]Белисама[b] все по-често ми се явява в сънищата. Хи-хи. [s]:-))[/s]
Докато не ме споходи "официално".[s]:-P
С писмено становище, доклад и искане за екстрадицията ми в "нейните територии"...[s]:-P[/s]
Mag

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 6:08 pm

Това ми е единственият "сблъсък" с "паранормалното".
От тук нататък всичко тръгна "по мед и масло"...
Но е спомен, който не може да бъде забравен. За цял живот.

П.П.
"Мед и масло" ли казах - егати и трънливия живот![s]}:-(([/s]
Белисама ли е била, бабина й трънкина ли, "внушение" ли?...
Mag

Мнениеот Mag » Сря Яну 15, 2003 6:20 pm

"Камъните" обаче са ТАМ. Никой не ги е открил. Все още.
Единият е около 20 метра дълъг, около 1.50 метра висок и около 2 м. широк.

П.П.
[s]:-P[/s]
И ако Белисама може и да е било видение от халюциногените на пърхутката - оня (един от тях) камък съм го докосвал с ръката си. [s]:-P[/s]
И го знам къде е... Карта даже си имам.[s]8-)[/s]
Mag

Мнениеот Валерия » Сря Яну 15, 2003 6:28 pm

Ти само ми кажи как да дочета разказа ти [s]:-(([/s] - ужасно е да стигнеш до прдверието и ...[s]:,-([/s]
Валерия

Мнениеот Валерия » Сря Яну 15, 2003 8:26 pm

[img]http://www.valerys-worlds.com/images/00shi[/img]
Валерия

Туй магьосница ли е?

Мнениеот Mag » Чет Яну 16, 2003 6:12 am

[s]:-P[/s]
Ама на тая магьосница единият чепик (с токчета, де [s];-)[/s]) май й е паднал.....[s]:-))[/s]
Mag

Re: Българско народно творчество

Мнениеот Шаркан » Чет Яну 16, 2003 9:38 am

о, благодаря много! Засега погледнах само съдържанието - добър материал![s]:-)[/s]

Шаркан

Мнениеот Пиво » Чет Яну 16, 2003 9:43 am

Абе... липсата на причинно-следствени връзки може да е проблем предимно за набюдателя. Особено ми харесва магията при Пратчет например. Там тя е занаят. За някои хора света просто функционира по друг начин. Или по-точно казано, те виждат как функционира света на по-ниско или по-високо равнище.

Доколкото много хора не могат да извършват манипулиране на реалността на въпросното равнище, внезапното материализиране на резултата от подобни действия изглежда свръхестествено.

Но ако нещо се случва, как може то да е свръхестествено ? Нека разсъждаваме като Холмс и първо да отхвърлим невъзможното, за да проверим невероятното.

Пример... метеорит разрушава къщата ви. Това магия ли е ?
Може и да е... всъщност ако не знаете начини да се отклони метеорит върху дома ви всичко пак опира до психическата настройка на наблюдателя.
Пиво

Re: Туй магьосница ли е?

Мнениеот Валерия » Чет Яну 16, 2003 1:13 pm

Туй е повече вещица, а най-вече отразява вчерашното ми душевно състояние, възникнало в следствие на това, че не пожела да ми откриеш къде да намеря края на разказа. Е щом искаш - пази го в тайна![s]:-P[/s]
Валерия

Мнениеот Mag » Пет Яну 17, 2003 4:06 am

Продължението го няма никъде другаде освен в кратуната ми...[s]:-P[/s]
Имах го някъде написано на хартия ама кой знае къде е. След обяд ще го напиша. Става ли?[s];-)[/s]
Mag

Мнениеот Валерия » Пет Яну 17, 2003 9:52 am

Ура-а-а!!! [s]:-))[/s]
Валерия

Мнениеот BURDA » Съб Яну 18, 2003 3:46 pm

Генерале, ти беше най-близо до научната истина изказана най-лаконично. Трябва само да се добави - с волевото участие на психиката на субекта на магията. Но разбираш ли - във форума по въпроса се смесват много неща и аспекти - и науката, и фантастиката, и фентъзито, и мистиката (окултизма). На въпроса тук може да се отговаря само по принцип; има много дебели книги по въпроса, и няколко живота няма да стигнат на човека да разбере всичко за отговора.[s];-)[/s]
BURDA

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии