Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Фантастика и морал

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Фантастика и морал

Мнениеот bogdanov » Съб Мар 05, 2011 11:42 am

ogonommo написа:
Оффтоп
Новият аватар на Шаркан пося и пожъна. :silent:
Не бъркай причината и следствието. Някои се раждат тъпи, а други си остават(ме) такива цял живот.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот ogonommo » Съб Мар 05, 2011 1:46 pm

Odisey написа:
ogonommo написа:
Оффтоп
Новият аватар на Шаркан пося и пожъна. :silent:
Не бъркай причината и следствието. Някои се раждат тъпи, а други си остават(ме) такива цял живот.


Оффтоп
Не съм чел темата. Коментарът ми беше насочен в друга посока, просто уцелих да пиша след твоя пост, а не нечий друг, за който беше предназначено това.
...
Аватар
ogonommo
 
Мнения: 240
Регистриран на: Нед Май 02, 2010 5:18 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Threed » Съб Мар 05, 2011 3:35 pm

Аргументацията съм Ви я предоставил на лично още към 5 часа вечерта… Да кажете, че някой е откраднал, ако нямате някакви доказателства, си е клевета… Това, че го отричате- не е мой проблем… Ето Ви и част от писмото, което Ви пратих:
„Чл. 2. Авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението.--> Като за начало е необходимо да докажете на кой принадлежат авторските права… Да приемем, че това е ясно… За да не стават грешки, за автор на произведението се смята лицето, чието име или друг идентифициращ знак са посочени по обичайния за това начин върху оригинала на произведението, копия или екземпляри от него и/или техните опаковки, до доказване на противното ( според Чл. 6. (1).
Чл. 94. (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) (1) Който наруши авторско право, сродно на него право или друго право по този закон, дължи обезщетение на носителя на правото или на лицето, на което той е отстъпил изключително право за използване. --> Тъй като сте ищец, за да защитите обвинението си, трябва да докажете, че авторските права са ви преотстъпени… Вие не доказвате това във форума…
(2) Обезщетение се дължи за всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от нарушението.--> Ако сте доказали алинея първа, то трябва да докажете, че има нанесена вреда… Не го ли направите, нарушаване на авторски права няма. И това не сте коментирали в форума или пък по някакъв начин доказали… До колкото знам, дори няма разпространени книги, т.е. не е установено нарушение спрямо авторските права.”

В заключение мога да кажа, че съдя от написаното във форума (писна ми да го повтарям)... Колкото до случая, който посочихте, си има начин за доказване, но не мисля да Ви обяснявам, тъй като Вие сте си достатъчно компетентен...
Threed
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 12:43 am

Re: Фантастика и морал

Мнениеот bogdanov » Съб Мар 05, 2011 3:48 pm

Виж, както казах си прекалено тъп. Тази тема е слята от две други теми, а почна в трета.
В нея не се обсъждам аз, а се обсъжда издаването на Фантастихия от А. Славов и А. Карапанчев. Списъкът с авторите го има в темата Фантастична поезия.
Част от обясненията - също.
За книгата си има обявена и цена /с твърди и меки корици/, както и тираж.
Правата са си на авторите - това никой не го оспорва. Нарушенията са на издателите.
Дали ще стане реалност е друга тема, тук обсъждаме КОГАТО стане реалност в какво нарушение е.

Ти си поредния чел-недочел, разбрал недоразбрал, но с мнение и за ситуацията и за хората.
Втори ден се разправям с автори. Едната крала, че се невидяла, поне запетайките да беше коригирала. Другите реват - окрадоха ме, давам ти всички права, защитавай ме.
Като пробваш да обясниш колко време и средства ще глътне делото почват да се дърпат.
И като връх на всичко се появяваш ти и наприказваш една купчина глупости, без изобщо да си се запознал и със ситуацията, и с закона.
Уморих се, честно казано да споря с глупаци. Явно не си на ниво да разбереш изобщо какво се говори.
Лошото е че 4/5 от съвременната Бг литература са като тебе, а после реват - никой не ни купува, българина не чете.
Дотук бях и с добрия тон, и с уважението.
Ще ти цитирам един добър автор, който за 10 година се оказва прав.

Проливай кръв и Бог ще те възпява,
ако загазиш - ще те защитава.
Пални цигара,обърни таз бира...
Проливай кръв - и всекиму секира!
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Threed » Съб Мар 05, 2011 4:20 pm

Е, не смятам да падам на Вашето равнище, затова ще си запазя добрия тон… Може и да съм тъп, но съм най- добрия тъпак сред литераторите и най-добрия литератор сред тъпаците, а Вие и това не сте… За разлика от Вас нямам някакви болни амбиции да съм прав, или пък още по- малко пръв, във всичко… Не Ви ли писна да се опитвате да се изтъквате по глупав начин? Всъщност няма значение… Очевидно е, а и по начина на изказа Ви, мога спокойно да кажа, че сте болен за внимание човек… Жалко, нали… Но и това не е важно… Ако искате обиждайте, ако желаете говорете според нормите на поведение, това си е Ваше право… Свикнал съм хора като Вас да бълват „змии и гущери” просто така, затова каквото и да кажете ми е все едно… Дори не се и ядосвам… Няма смисъл просто… Елементарността на хората си е проличавала и винаги ще си проличава… Но въпроса е какво Ви накара да се засегнете толкова… Явно, нещо доста Ви човърка отвътре… Значи, все пак, мнението ми Ви интересува, поне това мога да установя по реакциите Ви… А най- лошото от всичко е, че поставяте някакви критерии, при това нелепи, за всички автори… 4/5… Господи, за кой се мислете за да определяте това… Да, сигурно ще си помислите, че не знам какво сте постигнали… Е, това много добре го знам, но изобщо не се вълнувам… Просто няма за какво… Създали сте фондация „Буквите”, в която има над 100 публикувани и тиражирани книги, но колко от книгите Ви са достигнали до световната сцена… Имате ли някой достатъчно популярен автор, който да се изявява, и то успешно, на международни поприща? Отговора е не! Тогава какво сте постигнали? Име в България… Браво, ще Ви помнят „дълго”… Недейте така, не се мислете, че сте на върха, докато наистина не постигнете нещо значимо…
Колкото до дискусията е безрезултатно да продължавам да общувам с Вас… Не може да ми задавате въпроси, да ме нападате или пък дори да искате аргументация, а да не чакате отговор, или ако чакате, то той да е уместен за Вас…
Успехи и за напред в начинанията Ви! Не Ви мисля злото, нито съм завистлив… Нещо, което като гледам Ви е чуждо…
Threed
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 12:43 am

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Генерала » Нед Мар 06, 2011 12:54 am

Трийд, човеко, не мога да го докажа, но ми ставете все по-симпатичен... :)
С извинения за това голословно и бездоказателствено твърдние.
Генерала
 
Мнения: 446
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 8:51 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот bogdanov » Нед Мар 06, 2011 4:30 am

Мда, да допълня Генерала и на мен ми стана симпатичен. Определено ще ти е весело в тоя форум, особено ако почнеш да разбираш като те бъзикат.
Но баси нихилистичното поколение растете, ако не си направил нищо навън, нищо не си направил. По тая логика Ботев в квартален драскач, а Христо Пощаков - най-великия български фантаст.

4/5… Господи, за кой се мислете за да определяте това

През главата са ми минали около 10 000 автора - през нашия и други подобни сайтове, през множеството конкурси, които сме направили и прочие. Мога да гарантирам за представителна извадка. Някои работим на други нива.

П.С. Не ме интересува мнението ти, дразни ме. А и скукааааааааааа както казвал поручика докато въртял чорап пълен с редки лайна. С малкото пишещи в тоя форум сме си казали всичко, знаем си нивата, участвали са в наши конкурси, награждавал съм ги, издавал съм ги, даже и бира съм пил с повечето (абе Мартине, май само с теб не се познавам). Знаем се от 10 години май вече и сме си като любимото семейство, дето не може да се понася, ама са свикнали един друг.
Ти си свеж полъх - от една страна си тъп, но от друга имаш високо мнение за себе си, както и навика да правиш анализи при липсващи данни, без да разбираш изобщо какво се говори. Както каза Генерала - кефиш. Ако се позадържиш тук ще разведряваш обстановката. А и набързо се набута в най-големите лайна.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Threed » Нед Мар 06, 2011 7:07 am

Г-н Богданов/ Одисей,
не ме интересува, дори златното руно да откриете, нито пък колко автори са минали през вас, или кой сте награждавали, с кой сте пили бира и кой познавате... Най- малко ме вълнува коя ви е конкуренцията и че издавате българска литература както споменавате в предните си изказвания… Можете поне да си спестите изтъкването и евтината реклама… Интересно, с какво показах, че имам високо мнение за себе си… Това определено ме учуди… Може би, до такава степен стигнахте в безсилието си да ме опровергаете( или поне да се опитате да ме подразните), че се чудите какво да кажете… Единственият, който цели да се определи като нещо повече от другите, сте Вие(проверете си още първото изказване срещу мен)… И ако обичате, не повтаряйте думите ми и то перифразирани, за да постигнете що- годе свестен отговор… Както казах, при това многократно, а и още с първия си коментар, анализът ми не е обективен, защото не съм запознат с подробности , липсващи данни или някакви явления, които може да преобърнат нещата… Това, че съм тъп, го разбрахме… Повторихте го няколко пъти (добре че не ме интересува мнението Ви, иначе бих се засегнал)… Въпросът е, обаче, колко умен Ви прави това Вас… За жалост, Ви прави още по- тъп…
Не знам за някакъв критерий ли се определяте, че да казвате кой автор е годен и кой не е… Критерий може да сте във вашата фондация, извън нея (като в този форум) нямате значима роля…Направете си експеримент и бъдете честен поне със себе си. Излезте на улицата и разпитайте някой случаен минувач дали знае името Ви… Гаранция, че няма да има такъв, а ако случайно попаднете на някой, който някъде и по някакъв повод, и най- вероятно случайно е чувал за Вас, то ще е изключителен късмет като шестица от тотото, затова спестете успехите си и си ги пазете като успокоение за себе си… Добре ще е да Ви обясня (тъй като не сте от най- схватливите), че обществото е критерия, който да определи кой автор е на ниво…
П.П. Глупав, тъп, нарцисист, ако ще и малоумен да ме наречете, поне съм свеж полъх, а не отмираща антика (като Вас) с тесногръди разбирания, без значение в колко негативен смисъл го казвате… Все пак нямам намерения, амбиции да се приемам на сериозно, още по- малко от околните и най- малко от Вас…
Threed
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 12:43 am

Re: Фантастика и морал

Мнениеот bogdanov » Нед Мар 06, 2011 7:28 am

Абе сега разбирам какво му е било на Наско и другите, като сме се набутали в клуба. Хубаво е да ти кажат в очите, че си умираш мухъл.
Само защото е прошка днес ще се опитам да ти го обясня с няколко думи.
Влизаш в една тема, от която нищо не разбираш.
Изказваш се по отношение на мен, без да ме познаваш и говориш глупости за авторските права, без да разбираш нищо от темата.
Аз се опитвам да ти кажа, че последния месец ми се налага да решавам втори случай за фрапантна плагиатщина и особено последните 4 дена ми се наложи да обясня подробно на близо 50 плагиаствани автора колко е кофти положението и какви са начини да докажат, че произведенията са техни, и че може би в момента съм най-запознатия с авторски права не само в клуба. Ти естествено това го определяш като самохвалство, нарцизъм и какво ли не. Имаш някаква убеденост, че знаеш нещо /примерно като безсмислиците с ударението/ и не си даваш сметка, че може и да не си прав.
За улицата не знам - София е голям град, може да ме знаят, може и не. В бранша, в който работя, разбирай БГ литература ме знаят всички.
Но ти явно не знаеш оня виц:

Пътува един селски бек във влака. В купето студенти, говорят за физика, математика, той се чуди ка да се включи. По едно време се заговорват за токоизправители. Той усеща позната тема и се намесва:
- В наше село - АНАЛОГИЧЕН случай - едно момче като го напръчи на коча и му изпъна рогите..


Намери някой да ти го разясни, да не ставаш смешен.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Threed » Нед Мар 06, 2011 5:53 pm

Не знам за Вас, ама на мен взе да ми става все по- приятно и забавно да водя този спор… Но да оставим това на страна…
Като самохвалството, което проявихте, изтъкнах друго, но Вие явно обичате да преобръщате чуждите изказвания… Припомням Ви, че Вие бяхте този, който каза, че толкова много автори са минали през главата Ви, или участвали в конкурсите Ви, издавали сте техни трудове и т.н. Тази информация е излишна в нашия спор, още повече, че чрез нея се показахте като толкова по- добър от 4/5 от авторите (макар, че не Вие трябва да определяте това)… Не знам как си позволихте да противоречите точно на темата за самохвалството, изтъкването и прочие… Ако бяхте ми отговорили, още в началото, по поне възпитан начин, можеше и да не продължаваме безсмислената си дискусия, но явно толкова Ви е възпитанието и акъла… А най- лошото е, че се опитвате да ми обясните колко много лисващи данни има… Ами да сте ги обяснили, за да не стават грешки… Ако бяхте по- умен, щяхте да прочетете внимателно 1вото ми изказване и да установите, че аз казвам именно това- не са ми известни всички факти, мнението ми не може да е обективно и също така споменах, че ако съм запознат с липсващите моменти, може и да се преобърне правотата… Но начина, по който говорите, напълно и завинаги утвърди интересен образ, представа какъв човек сте… Ще си го запазя за себе си, иначе ще се засегнете…
Threed
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 12:43 am

Re: Фантастика и морал

Мнениеот bogdanov » Нед Мар 06, 2011 10:24 pm

Това, че се изказваш неподготвен, без да знаеш всички факти, не те оправдава, както и незнанието на закона не е оправдание.
А това, да влезеш в непозната тема и да почнеш да правиш квалификации на непознати хора може да ти донесе само проблеми.
Ще ти цитирам още една любима авторка, ако разбереш-разбереш. С предупрежденията свършихме.

На излизане с Екатерин под ръка Майлс завари вратата наполовина запречена от подпийналия лорд Вормуртос, един от претърпелите поражение поддръжници на Ришар. По това време залата почти се беше опразнила, а малкото останали гости разговаряха на групички. Сервитьорите вече раздигаха масите. Вормуртос се облегна на рамката със скръстени ръце и не понечи да им направи път.
— Извинете ме — учтиво го помоли Майлс, при което Вормуртос сви устни с подчертана ирония.
— Защо не? Всички други ви извиниха. Изглежда, че ако имаш достатъчно воркосиганска кръв, може да ти се размине дори и убийство.
Екатерин застина. Майлс се поколеба за част от секундата, обмисляйки различни варианти на отговор — обяснение, ярост, протест? Да спори в коридора с един пийнал глупак? Не. „Аз съм син на Арал Воркосиган, в края на краищата.“ Затова, вместо да прибегне към някоя от горните възможности, той вдигна немигащ поглед към Вормуртос и прошепна:
— Ако наистина вярваш в това, защо тогава си ми застанал на пътя?
Пиянската ухилена усмивка на Вормутрос се отцеди, заменена от закъсняла бдителност. С насилено нехайство, което не докара много убедително, той се отмести и им махна с ръка да минат. А когато Майлс оголи зъби в крива усмивка, отстъпи крачка назад. Майлс премести Екатерин от другата си страна и излезе през вратата, без да поглежда назад.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Threed » Нед Мар 06, 2011 10:29 pm

От доста отдавна установих безсмислието на този спор и започнах да се дразня с Вас, тъй като няма полза да се спори с радио… Във всеки един Ваш коментар следвате няколко стъпки: 1- Говорите какво сте постигнали, 2- Обиждате малко, че да Ви мине яда, 3- Повтаряте идентично становище, което аз заявих още в началото (че не съм запознат с всичките данни, информация по случая)... Да бяхте поне прочели като хората началния ми коментар, че да не ми пишете това, което очевидно сам съм написал...
Threed
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 12:43 am

Re: Фантастика и морал

Мнениеот bogdanov » Пон Мар 07, 2011 12:32 am

С една дума - нищо не си разбрал. Щом посочваш, че Одисей не търпял конкуренция, трябва да си подготвен за последиците.
Изразът "бройка варшавска" надали ти говори нещо, но ще си вадиш изводи на собствен гръб.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Threed » Пон Мар 07, 2011 1:07 am

И аз ще бъда кратък, тъй като си имам своя работа… Спестете си голословията и без това отдавна се преповтарят… Добре ще е да спрете да се чудите за какво да се хванете… Да, казах, че не търпите конкуренция, а думите Ви само го потвърждават… Впрочем по никакъв начин не заставам на пътя Ви и ако бяхте сигурен в правотата си, щяхте да ме игнорирате и „ без да поглеждате назад”…
Хайде, лека от мен! Утре ми е важен ден, иначе бих си продължил спора (става все по- забавен :problem: )
Threed
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 12:43 am

Re: Фантастика и морал

Мнениеот bogdanov » Пон Мар 07, 2011 1:19 am

Искрено ти желая успех утре.
За останалото - скука, а ти успя да настъпиш няколко мотики в движение.
Ще ти помогна да настъпиш и другите.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фантастика и морал

Мнениеот Threed » Пон Мар 07, 2011 1:24 am

Ехе, можели сте да бъдете учтив... Благодаря! Колкото до мотивите, не се притеснявайте за това, и сам се справям, просто няма нужда го обяснявам... Все пак не съм жаден за обществено мнение
Threed
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 12:43 am

Предишна

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта