от bogdanov » Вто Яну 18, 2011 10:14 am
от Йордан Янков » Вто Яну 18, 2011 10:24 am
от Ивайло Иванов » Вто Яну 18, 2011 12:39 pm
exPesho написа:Аз съм за тотално триене.
от Генерала » Вто Яну 18, 2011 1:09 pm
от Goa » Вто Яну 18, 2011 2:01 pm
от Шаркан » Вто Яну 18, 2011 2:42 pm
от Шаркан » Вто Яну 18, 2011 3:32 pm
от Йордан Янков » Вто Яну 18, 2011 5:38 pm
от Goa » Вто Яну 18, 2011 5:46 pm
от Шаркан » Вто Яну 18, 2011 6:23 pm
от Goa » Вто Яну 18, 2011 6:45 pm
от Йордан Янков » Вто Яну 18, 2011 6:56 pm
от Morwen » Сря Яну 19, 2011 11:53 am
Извън това, Генерале, хубаво е да си мисли човек, че вселената се върти около него, ама Джордано Бруно затова са го изгорили.
от Йордан Янков » Сря Яну 19, 2011 12:27 pm
от bogdanov » Сря Яну 19, 2011 12:49 pm
Morwen написа:Извинете, че ще се намеся ни в клин, ни в ръкав, малко като плажен продавач на гевреци, ама началното ми образование се бунтува срещу това, та не се трае...Извън това, Генерале, хубаво е да си мисли човек, че вселената се върти около него, ама Джордано Бруно затова са го изгорили.
Ако Джордано Бруно е мислел това, вероятно са щели да му дадат някоя безплатна индулгенция, понеже това е било общото мнение. Всъщност са го изгорили понеже е бил еретик и е твърдял, че Земята се върти около слънцето, което пък е само една от многото звезди. Дано г-н Богданов не е извъртял и останалите факти по същия начин както научните
от Morwen » Сря Яну 19, 2011 1:00 pm
от bogdanov » Сря Яну 19, 2011 1:19 pm
Генерала написа:Отварям тази нова тема "не корысти ради, а токмо волею" Александра Карапанчева (както биха казали класиците)
* * * * *
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ АЛЕКСАНДЪР КАРАПАНЧЕВ
ДО КЛУБА „ИВАН ЕФРЕМОВ” – СОФИЯ
С нови поздрави от Княжевския вилает!
След като пак изчетох форумните писания за проекта „Фантастихия”, аз стигнах до някои мои си въпроси и изводи. И понеже държа да ги споделя с вас – ето на, започвам:
1. М-да, окачването на списъка с фантастихийните автори във форума навярно беше грешка. Поне окачването на тоя етап от работата над проекта. Пак хубаво, че възпрях Наско П. Славов (с когото сме съставителите на тази антология) да сложи и заглавията на конкретните стихотворения.
2. Но, уважаеми фенове, след като в резултат на горното се появиха писаниците на Иван Богданов-Одисей (ИБО), аз мисля, че трябва да се разсъждава и в по-различни посоки.
3. Как така ИБО ни обвини в кражба, а пък за кражби никой не обелваше дори зъб, когато излизаха сума ти преводни прози в списанията „Фантастични истории”, „Други светове” и „Тера фантастика”, във „Върколак”, „Зона F”, „Фентъзи фактор”... и донякъде в алманасите на Наско „ФантАstika”...? Нима някой плащаше авторски права за тези прози? И спрямо очаквания тираж на „Фантастихия”-та и авторските квоти какъв хонорар трябва да заплатим, да речем, на наследниците на Теодор Стърджън? 50 стотинки или даже левче, как мислите?
4. Лично аз смятам, че нито едно споменаване на проекта „Фантастихия” не трябва да се изтрива от форума. Нито едно! Та това, колеги, е документ за световъзприемането и мисленето на живи хора! Туй е документ и за изпълненията на лицето ИБО, на което целокупният Ефремовски фендъм комай не успява да противостои докрай, нито пък достатъчно сполучливо да се контрааргументира в отделни случаи. От друга страна, аз не бих желал по оруеловски (спомнете си за Министерството на истината!) да преправяме и скриваме нещата...
5. Виждам, че – сука там, каквото пресуква – ИБО накрая се отказа от нападките си за тиража и търговската стойност на „Фантастихия”, макар че засега нито има такъв тираж, нито са започнали някакви продажби. За него – подчертавам, за него, съдника?! – остана моралната страна на казуса.
6. Ами добре, моралната страна... Но кажете, какво морално има в негативните оценки на ИБО за една книга, която нито е чел, нито знае какви конкретни творби влизат в нея, нито пък е участвал по какъвто и да било начин в нейната направа?
7. От писанията на ИБО излезе, че ние с Атанас нито имаме право, нито можем да съставяме такава антология като „Фантастихия”. Е, от него ли трябваше да искаме разрешение за този ни проект? И защо никой от фендъма не ни посъветва да отидем при ИБО в приемния му час, да пием по едно кафе с неговата секретарка и докато го чакаме да благоволи, да си поговорим например за високопрофесионалните корици на букварските му издания „Защо?” и „Сънувах човешко лице”?
8. Откъде ИБО знае, че не сме контактували с авторите, влизащи в състава на „Фантастихия”? Нима е морално да съдиш за това, без да разполагаш с някаква (че дори и най-минималната) информация по въпроса?
9. После – друг мой аргумент. Аз искам постингите на ИБО да не се трият, защото те правят и реклама на бъдещата ни „Фантастихия”. По-добре черен пиар, отколкото никакъв, е казано. А французите имат и една такава приказка: „Ако щеш, излез гол на улицата, ама си длъжен да си направиш реклама на стоката!”
10. И ето че вместо аз и бай ви Атанас да се разхвърляме и да хукваме голи из улиците в тоя студ, наместо нас това стори ИБО. Той още не е схванал какво точно е направил, обаче аз съм му дори благодарен. Защото ИБО изскочи тройно атрактивен на улицата: а/ полугол откъм употреба на букви и правопис на майчиния си език (а се пише литератор и „буквар”); б/ гол откъм колегиално отношение към други литератори; в/ гол откъм морални задръжки и морални стойности. Това последното, разбира се, е най-фрапантното в случая. Но взето накуп, всичко туй ще привлече допълнително внимание не само към ИБО, но и към „Фантастихия”-та.
11. Колеги, постингите на ИБО за фантастичната поезия трябва да останат и защото аз се надявам, че той – sic! – е способен да напише още любопитни неща по темата...
12. Накрая да ви попитам: а можем ли ние заедно да помислим над някакви по-елегантни (и по-морални!) форми за разгласа на проекта „Фантастихия”?
С най-добри чувства: Александър Карапанчев,
член-основател на клуба „Иван Ефремов”
.
от bogdanov » Сря Яну 19, 2011 1:25 pm
Morwen написа:Ако така ще си говорим, обвинен е и във вещерство, но не това е главната идея. Изгорен е след като е обвинен в ерес. Тя се изразява в куп еретични идеи, както тези за многото населени светове, така и тези, че земята се върти около слънцето (също възприето от Коперник,да)и какво ли още не. Пак продължава да е на диаметрално противоположния край от въртенето на вселената около нас:)
Никъде не съм визирала репликата "и тя все пак се върти" и те уверявам, че въобще не съм го объркала с Галилей:)
Иначе мисля, че всички схванахме идеята, но аргументите не струваха:)
от Morwen » Сря Яну 19, 2011 2:59 pm
от bogdanov » Сря Яну 19, 2011 4:51 pm
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта