@Данчо
След това обаче, същият автор ни описва същите тези "шкембести чичковци" само че предрешени като политици, съдии, журналисти и т.н. като ги представя тях за системата на статуквото.
Не бих казал, че има противоречие.
Едното е картинка, която ни се бута в очите. Като например едни хора, които бяха ужасно малобройни, но ни се представяха като масов протест и които до един момент протестираха срещу монополите и статуквото, а в следващия - спряха да протестират, изчезнаха и в момента праим избори.
Защо? Някой някъде да се е запитал? Не е. Като че ли за първи път има високи сметки на нещо си. Ами че то ги има всяка година.
Това означава, че зад картината, която ни се бута в очите стои нещо друго. И това, драги ми Данчо, е МОДЕЛ. Модел на мислене и система от взаимосвързани фактори. Та моето дълго и отегчително описание се опитваше да очертае определени елементи от този модел. Тези елементи (поне за мен) достатъчно ясно показват, че не би могло да има истински протести и истинска промяна.
Ти за себе си може да се чувстваш много свободен и да си много наясно какво трябва да се направи, но докато има едни хора (и то не единици, а системно обвързани), дето да решават, че днеска ще има протест, а утре ще има избори и т.н., промяна няма да има.
Ето и конкретен пример от последните три дни (т.е. много след написването и пускането на първоначалния текст):
Агенция Митници (Ало, Ваньо) санкционира и спира дейността на обекти на Лукойл. (Този филм се играеше и преди три години и тогава на Ало, Ваньо му нашокаха канчето). Сега Б.Б. го няма и Ваньо (който е старо и злопаметно ченге) пак подхваща войната срещу Лукойл (и това, ако не е монопол, ама вече за бензина никой не протестира; защо ли?).
Агенция Митници издава заповед и предвижда тя да бъде предварително изпълнена (т.е. още преди да е влязла в сила, т.е. да се прилага, въпреки че може да бъде обжалвана и отменена в съда). Лукойл обжалва в софийския административен съд предварителното изпълнение на заповедта и още същия ден съдът отменя предварителното изпълнение. Това е свръхсветлинна скорост и рекорд за български съд (досега се е случвало няколко пъти и все по такива поводи). За теб, Данчо, а и за мен, съдът никога няма да се размърда така.
Та това, Данчо, не са просто две лайна, които си правят чики-рики. Това е МОДЕЛ (на бизнес и правораздаване в съвременни условия). И би било жалко, ако то не се забелязва.
А за това, че има глас зад кадър, тези дни излезе и един още по-красноречив пример, който дори не ми се обсъжда:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/04/ ... _neudoben/Повече конкретика от това съм неспособен да дам. А ако на някой му се теоретизира - би май гест!