Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Как може да се промени това?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Как може да се промени това?

Мнениеот Мартин » Чет Май 09, 2013 10:30 am

Село Крън. 10 000 души. Чалга, гюбеци и един нечленоразделен дебелак, който по съвместителство е сред най-влиятелните пионки у нас (казвам го за тези, които не знаят, защото в този форум има хора, стоящи далеч от реалността).

Когато искате някаква промяна (и ако въобще искате такава), опитайте се да си отговорите на въпроса: Как може да се промени това?

Клипчето е забавно и поучително, пуснете си го:
http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/0 ... _izmitame/

п.п. От много време исках да чуя Делян Пеевски "лайв". Е, чух го. :)
Мартин

Re: Как може да се промени това?

Мнениеот Йордан Янков » Чет Май 09, 2013 5:46 pm

С относително много пари.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Шаркан » Пет Май 10, 2013 12:06 pm

или с отмяната им (заедно с целия модел, който предполага пари или техните заместители)
Шаркан

Мнениеот Йордан Янков » Пет Май 10, 2013 4:25 pm

По въпроса с отмяната им се консултирай с Диктатурата на пролетариата на Онзи дето не трябва да му се произнася името.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Мартин » Пет Май 10, 2013 5:57 pm

Cool :)
Ама тези от Крън ще ви изметат и двамата преди да сте успели да кажете: "А" :)
Мартин

Мнениеот Шаркан » Пет Май 10, 2013 7:23 pm

за диктатурата си приказвай с марксистите (съответно със себе си)
Шаркан

Мнениеот Йордан Янков » Пет Май 10, 2013 11:14 pm

е, ако имаш някакъв наръчник за отмяна н парите - дай го насам - ще черпим революционен опит.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Шаркан » Съб Май 11, 2013 10:21 am

Бакунин, Кропоткин, Рокер - изучавай
Шаркан

Мнениеот bogdanov » Нед Май 12, 2013 2:01 pm

Мартин написа:Село Крън. 10 000 души. Чалга, гюбеци и един нечленоразделен дебелак, който по съвместителство е сред най-влиятелните пионки у нас (казвам го за тези, които не знаят, защото в този форум има хора, стоящи далеч от реалността).

Когато искате някаква промяна (и ако въобще искате такава), опитайте се да си отговорите на въпроса: Как може да се промени това?

Клипчето е забавно и поучително, пуснете си го:
http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/0 ... _izmitame/

п.п. От много време исках да чуя Делян Пеевски "лайв". Е, чух го. :)

А какво точно трябва да се промени? Да се направи високотехнологичен парк там или Опера + бароков оркестър.
Той Шаркана цитира едни, дето не е чел, но другият, дето му успя учението го каза точно - "Битието определя съзнанието". Което не значи, че с много бой нещата не се променят, но определено по-сигурно се променят, като им промениш начина на живот на хората.
bogdanov

Мнениеот Шаркан » Пон Май 13, 2013 2:26 am

кое не съм чел според теб?
Шаркан

Мнениеот Мартин » Пон Май 13, 2013 9:40 am

@bogdanov

Какво трябва да се промени - ти в общи линии си отговорил (може би без да искаш). Трябва да се промени съзнанието, начина на мислене, културата, възпитанието и все такива симпатични работи.
По въпроса може да се теоретизира много, но да се отговори как да се променят тези неща в контекста на Крънската реалност не е особено лесно.
------

Във всеки случай аз не усещам нищо нормално в днешната картина (имам предвид и "изборите" и всичко около тях). Тя вече не подлежи дори на сатира и фейлетонизация, защото това, което виждаме е по-гротесково от онова, което би могло да се напише.
Мартин

Мнениеот Йордан Янков » Пон Май 13, 2013 11:15 am

Успехи с промяната на съзнанието. Ще медитираме ли за да го променим?

Ники, ако има нещо работещо, то вече трябваше да се е наложило. Уви, парите продължават да са налични. Значи има нещо гнило. Да не би да е твоята доктрина все пак? Помисли.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Шаркан » Пон Май 13, 2013 2:52 pm

Йордан Янков написа:Успехи с промяната на съзнанието. Ще медитираме ли за да го променим?
и от мен пожелания за успех с постигане на "вътрешна свобода".
Битието обаче ще продължи да ви определя поведението, Мартине.
Вътрешна свобода при външна несвобода - здрасти шизофрения.

Ники, ако има нещо работещо, то вече трябваше да се е наложило.
моля, стига с тия хегелови демагогеми.
Уви, парите продължават да са налични. Значи има нещо гнило.
ами да, има.
Усилията на властта да запази този модел може би? Помисли.
Шаркан

Мнениеот Мартин » Пон Май 13, 2013 6:00 pm

@Данчо и Шаркан
Сърдечно благодаря за пожеланията.
Успех и на вас, като хора далеч по-напреднали в своето развитие от мен простосмъртния мизерабъл. :) Желая ви го от все сърце, щото на хубави хора не мога да пожелая друго.

Пропуснали сте само да коментирате най-важното - а именно: Гротеската, в която съществуваме и която е очеваден факт (защо ли продължавам да го повтарям?).
Защото в такива условия няма живи или мъртви философи и идеолози, които да ви помогнат с нещо. Е, освен, разбира се, да пофилософствате и вие още малко.

Да ви го кажа и по друг начин - дебелото шкембе и шебеците от Крън са факт, пред който вие упорито си затваряте очите, стиснали здраво собствената си абстрактна теорийка (сякаш и двамата живеете на друга планета).

Какво да направим с онзи с шкембето? Да го пратим да чете Кропоткин или да го екстрадираме при учителя Йода? Кажи бе, Ники! Кажи бе, Данчо! (виж, за парите Д.П. е достатъчно наясно от практическа гледна точка и не се нуждае от теоретично подковаване)

И затова беше въпросът ми - как може да се промени този факт? (с ясното съзнание, че моят отговор за промяна на мисленето е утопично-идеалистично-наивен и може би трябва да се търси друг, какъвто аз не откривам)

Сигурно въпросът на темата е проблемен.
Ние не можем да променим това. Сигурно и не искаме.
Но пък как само можем да се изразяваме... А пък и кои ли сме ние? Така като гледам - всеки луд е сам за себе си. Това, разбира се, включва мен на първо място. :)
Мартин

Мнениеот Goa » Пон Май 13, 2013 8:22 pm

Според мен има 2 начина (и двата - в сферата на утопичните пожелания):

1) глобалистичен - променя се структурата на световното общество (визирам основно т.нар. развити страни), което се отразява и на нас със съответната промяна (защото цитираното явление не е наш патент, то е просто отражение на заобикалящия ни "развит" свят);
(едно от проявленията на тази промяна може да е и отмяната на парите, но - отново - това може да се случи само при неограниченост на важните за биологичното оцеляване ресурси)

2) локалистичен (хаха, нова дума) - изневиделица се появява силна фигура в България, която не е простак и не е мутра, взема нещата в свои ръце и с цената на конфронтация с другите държави, ЕС, МВФ, НАТО и прочие успява да подкара стадото в правилната посока, нещо подобно на хитлерова Германия примерно (в икономически аспект, но неизбежно ще има и идеологически такъв, колкото и да не ми се иска).

В действителност обаче е най-вероятно да се случи съвсем друго - тотална, гнъсна, грандиозна, ужасяваща, обхващаща почти целия свят колизия, която ще ни раздели с почти всичко старо и ще ни принуди да започнем почти на чисто и известно време да градим безкористно, докато дойде следващият етап на усядане, ояждане, постепенно загубване на ценностите и потъване в състояние, подобно на сегашното.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Шаркан » Пон Май 13, 2013 9:13 pm

с революция
Шаркан

Мнениеот Шаркан » Пон Май 13, 2013 9:18 pm

Goa написа:това може да се случи само при неограниченост на важните за биологичното оцеляване ресурси)
кои са ограничените?

изневиделица се появява силна фигура в България, която не е простак и не е мутра, взема нещата в свои ръце и с цената на конфронтация с другите държави, ЕС, МВФ, НАТО и прочие успява да подкара стадото в правилната посока, нещо подобно на хитлерова Германия примерно (в икономически аспект, но неизбежно ще има и идеологически такъв, колкото и да не ми се иска).
Ивайло ли?
:wtf:

В действителност обаче
ха...
чак сега забелязвам у теб тая склонност към декадентство (квото и да значи, щото нали според Богданов нищо не съм чел, само писал. Тъй де, чукча няма време да чете)
http://sharkannht.blogspot.com/2013/05/ ... st_13.html
Шаркан

Мнениеот Goa » Пон Май 13, 2013 10:05 pm

да, наистина какво значи в случая декадентство?

а кои са неограничените ресурси? нито водата, нито въздухът, нито енергията, нито нещо друго е неограничено в момента, освен може би човешката простотия
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Мартин » Пон Май 13, 2013 10:18 pm

с революция

И какво значи с революция, ако си така любезен да отговориш?
Мартин

Мнениеот Шаркан » Пон Май 13, 2013 10:43 pm

защо да хабя пак думи, щом казваш, че ме четеш през ред?

ми виж какво съм писал преди, отговорът е там.

достатъчно любезно ли беше?
Шаркан

Следваща

Назад към Общи дискусии