Шаркан,
Избиване на комплекси на фона на Турция сигурно има. Модно е някак да се протестира.
А иначе за мен протестите са нормални и естествени и то от хора, които са си с акъла в главата и не могат да бъдат обвинени, че са аутсайдери, че са олигофрени, че са партийни зомбита и т.н.
Според теб, Ники, те трябва да се чувстват виновни за това, че работят?
Освен това ти препоръчвам да отидеш и да ги видиш на живо. Ако го направиш - би трябвало да си промениш мнението. Поне аз така си мисля. Може да откриеш, че тези, които те четат и ти купуват книгите са там (или поне 96% от тях). Това няма ли да бъде ирония?
(което, разбира се, не означава, че на протестите няма всякакви)
Когато ти отидеш и промениш политиката във Великобритания или Франция, или Русия, ела да даваш акъл за принципната промяна тук. В момента не звучиш по-смислено или по-сериозно, от което и да е малоумно клише. А може да отидеш и в Африка. Там гладни - бол. И пожарът на бунта, гори ли, гори...
Ники, тези хора не споделят твоите възгледи, но ако ги нямаше тях - тук наистина щеше да има само мутри и мошеници и то в много скотска версия на шоуто (ти също нямаше да оцелееш в нея). Според мен ти е погрешно отношението, но както и преди ти казвах - с тебе трудно се говори на такива теми.
Аконитин,
За обвързаността не спорим. Това е така. Мисля, че и аз го казах, а и никога не съм проявявал неоправдан оптимизъм за "оправяне" на нещата.
Но това, което се случва в момента Е форма на диктат (независимо от крайния резултат).
Трябва да си голям гьон, за да не си подадеш оставката в такава ситуация. И обяснението, че не си я подават, са именно съществуващите обвързаности. Ще видим - кое ще победи накрая. Без, разбира се, да очаквам чудеса.
(Екселенц ми задаваше лесни въпроси, а аз дори се радвам, че не съм сигурен какъв е отговорът.)
За високоплатения пролетариат, който иска да е "като в Европа" - звучи като логично обяснение на пръв поглед. Бих могъл и да се съглася, ако не съм бил там и не съм видял. Апропо - ти отиде ли да ги видиш тия хора, като говориш така за тях?
Аз не останах с впечатлението, че това е високоплатен пролетариат. Ако в България са останали още някакви хора, които ползват главите си за мислене - повечето са там. Или пък ако не са там - са съгласни с протестиращите. Това са хора, които може и да имат заблуди, но аз по-скоро им симпатизирам.
Да те питам и теб. Лошо ли е да работиш? Лошо ли е да печелиш от собствения си труд? Или това е престъпление? Гадно ли ти се струва това, че някой първо работи, а после отива да протестира?
Не мога да разбера, какво искате с Шаркан - санкюлоти и лумпени с гилотини? Не се притеснявайте и те са тук. Рано или късно и те изплуват.
И ако това е високоплатеният пролетариат, кои са другите прослойки според теб, извинявай?
На кое разчиташ ти?
Както съм казвал и преди, ние сме се превърнали в нация от келнерки и шофьори. Затова се радвам да видя нещо различно.
А въпросите за Белене, за пушенето и за гетата са въпроси, по които не мисля, че си прав, като определяш мотивацията - "в Европа така се прави"...
Първо - аз ги споменах, защото имам чувството, че в момента ни тестват като маймуни - на кое как реагираме.
Второ - и трите неща всъщност опират до въпроса - Искаме ли да има правила и искаме ли да ги спазваме?
Според мен това, което вие наричате високоплатен пролетариат, иска да има правила и иска да ги спазва. Аз също искам. Елементарни ежедневни правила.
За съжаление у нас спазването на правилата е проблем. На шофьорите още им е трудно да се научат да спират на пешеходна пътека, какво да говорим за останалото.