Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Как може да се промени това?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Как може да се промени това?

Мнениеот akonitin » Пет Май 31, 2013 7:57 pm

Ивайло, както каза и Ники: И какво, ако утре висчки цигани започнат работа или изведнъж изчезнат, ще се промени ли нещо? Проблемът не е в политиката, а най малко е в политиката на държавата към въпросните групи, проблемът е в структурата на икономиката и рационалното решение е да се провежда политика в посока на насърчаване на производства и услуги с висока добавена стойност, изискващи висококвалифицирани кадри. Принудата може да има много форми, най примитивната форма на принуда е чрз физическо насилие и най малкото има най ниска ефективност.

Ивайло Иванов написа:Виж сега, akonitin - времето, в което проблемите у нас можеха да намерят мирен път към адекватно решаване, отдавна отмина. Всички възможности за това бяха проспани.
Сега имаме застаряващо население, а младите или са тотално чалгаризирани, или мислят да емигрират, или и двете. Освен това на врата на държавата виси една тристахилядна необразована, нежелаеща да работи и напълно лишена от задръжки циганска маса, която бързо се увеличава. Да уточня: не циганите са проблем - проблем е политиката на държавата към тях. Проблем е, че тя няма да се промени доброволно. Ще се промени чак от нема и къде - когато свършат парите за помощи. Щото частта от обществото, която създава БВП, се топи. А паразитите, които цял живот се издържат от социални помощи и нищо не създават, се плодят и увеличават. И промени ли се тази политика към тях - ето тогава циганите ще станат социален проблем. Този път - наистина от глад. И тази гражданска война ще я започнат те. А ние - ние ще я водим, уверявам те, че няма да стоим "мирно".
И циганите са само началото - следва подвеждане под отговорност на онези, които са допуснали този проблем. Предполагам (и се надявам!), че ще стане нещо от рода на събитията в Чили.
А с гражданската власт - ще си замине и манталитета. Също и чалгата - като начин на мислене и тип социално поведение.
akonitin

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Май 31, 2013 8:57 pm

akonitin написа:Ивайло, както каза и Ники: И какво, ако утре висчки цигани започнат работа или изведнъж изчезнат, ще се промени ли нещо?

Историята не познава алтернативните реалности.
А пък и ти, аз, даже и Ники много добре знаем, че те нито утре всички ще започнат работа, нито ще изчезнат. Не те са проблемът. Цигани винаги е имало у нас след Освобождението, но никога - ама НИКОГА държавата не ги е издържала, не ги е глезила, не е толерирала масовата им престъпност и никога не се е опитвала да ги използва като компактна гласоподавателна маса.
Проблемът са не циганите, а днешната ни държавност.
Не циганите, а днешната държавност ни води към гражданска война. Тя е причината. Циганите само ще драснат кибрита - те са поводът.

akonitin написа:Принудата може да има много форми, най примитивната форма на принуда е чрз физическо насилие и най малкото има най ниска ефективност.

Съгласен съм, че тази мисъл изглежда много добре: и логически, и естетически издържана. Само че, аконитин, тази сентенция страда от един нелечим порок - не може да се приложи на практика у нас в днешните условия.
Как на практика ще принудиш кварталния да арестува сводника или наркопласьора, вместо да прибира процент от оборота им и да си затваря очите?
Но и да го арестува - как на практика ще принудиш прокурора да не направи същото?
Как на практика ще принудиш гинеколога да не ти иска "едни пари на джоб", когато жена ти ще ражда?
Как на практика ще принудиш съдията да не приема подкупи?
А министрите?
А агенциите?
А кметовете?
......
и т. н.
......
и т. н.
......
и т. н.
......
и т. н.
Най-разпространената практика в света, с която до голяма степен се гарантира въздържането им от горните действия, е осигуряването на висок доход.
Да, ама откъде ще вземеш пари за този висок доход? Забрави ли - храниш 300000 необразовани, непроизводителни и лишени от задръжки паразита, които освен всичко друго - и много бързо се увеличават? А броят на онези, които пълнят хазната, пък бързо намалява.
Ето го детонаторът.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот Goa » Нед Юни 02, 2013 2:58 pm

Така е. И докато сме поставени в Периферията, няма да бъде допуснато нещата да се променят, независимо кой е на власт (която на практика е почти формална) и независимо какво се заканва да направи. А не виждам кой доброволно ще ни извади от периферията, напук на големите играчи. Нещо повече - нещата вървят не към изваждане, а към затъване. В нито един от известните световни сценарии за близкото бъдеще България не съществува като държава - в най-добрия случай е протекторат с относителна независимост.

Другият начин е със затваряне на границите и вътрешно насилие, но, за съжаление, този начин не е демократичен и също няма да бъде допуснато да се приложи.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Ивайло Иванов » Нед Юни 02, 2013 10:40 pm

Работата е там, че тези - свои и чужди - които ни държат в Периферия, никога и за нищо на света няма да ни изпуснат от нея. Нито пък ще излезем от нея просто някак от само себе си. Нито пък има смисъл от вечно мърморене, че "нещо" (!) трябвало, виждаш ли, да се промени.
Много страни са били периферия: Испания до Франко, Португалия до Салазар, Чили до Пиночет, Гърция до полковниците... и след тях отново се опитаха да ги натикат в същата периферия - къде повече, къде по-малко удачно.
Във всеки случай, докато армията е гарантирала реда и законността - всички те са били във възход.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот Мартин » Вто Юни 04, 2013 7:31 pm

Гоа,

То се е видяло, че НГВС-то накрая ще трябва да го отмодерирам аз. :)

Само да ти отебележа, че отстрани погледнато това започва да прилича на форум на психясали наци-та.
Мартин

Мнениеот Ивайло Иванов » Сря Юни 05, 2013 11:34 pm

Ужас...
Хора, кажете ми, че този тип е подлаган на лоботомия или редовно е падал на главата си като малък - че поне да го съжалявам като нечия жертва. :sad:
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот Мартин » Чет Юни 06, 2013 10:09 pm

А сега Шикългруберчо се обръща към хората. Подсмрък. :) Некои просто не са сами.
Мартин

Мнениеот Goa » Пон Юни 10, 2013 1:16 am

Мартине, не може да не ти прави впечатление как в днешно време всякакви приказки за отхвърляне на колониалното робство (използвам определението на Сидеров, с което съм напълно съгласен) биват обявявани за налудничаво нацистко или фашистко (в зависимост от предпочитанията на обявяващия) бълнуване. Без значение какво съдържание е заложено в тях. Много сериозно подозирам, че вече сме толкова яко облъчени, че няма разлика между нас и жабата, която сваряват в тенджерата. Нищо чудно, че сами не си вярваме за нищо един на друг. Всеки се спасява поединично, а това, казват някои, е признак за типично робско мислене.

Това няма да завърши добре.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Мартин » Пон Юни 10, 2013 1:22 pm

Аз предпочитам друг цитат от Сидеров отпреди десетина дни:
"Истината всъщност е съвсем друга"

Това ми е абсолютен намбър уан!
Така, че, Диляне, истината всъщност е съвсем друга.

Но си прав, че това няма да свърши добре.
Мартин

Мнениеот Goa » Пон Юни 10, 2013 10:09 pm

Истината по принцип ли? Като философско понятие?
Или става въпрос за конкретната тема, отнасяща се до Делян Пеевски?
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Мартин » Вто Юни 11, 2013 10:17 am

Конкретният цитат беше по друг повод: Сценката пред НС, когато Болен и ко щяха да бият зъл журналистически враг, след което по инерция "насраха" и един полицай.
Оказва се, че истината е друга - полицаят неправомерно се е намесил в остър политически спор (остър, но политически).
http://www.youtube.com/watch?v=WB1_aRvhI78
Конкретното е от 10.20 до 13.20 (достатъчно е да гледаш и от 13-та минута двайсетина секунди).
Това е поредният пример за човек, живеещ в паралелна реалност.

Поради което, а и не само, аз много бих се въздържал да цитирам Сидеров по какъвто и да било повод.

В случая ще се въздържа да кача тук другото видео с мутрите на същия, които необезпокоявано обикаляха около парламента няколко дни по-късно и там, разбира се, вече нямаше нито един полицай, защото мвр-то си бяха научили урока.
Първото видео е почти забавно, но второто подсказва за много сериозни проблеми.
Мартин

Мнениеот Goa » Вто Юни 11, 2013 3:11 pm

Същия Сидеров можеш да го видиш на Славейков много често без охрана. Тъй че всякакви ситуации има. В случая цитирах думи, които според мен са точни, макар и политически некоректни. Има нужда от хора, които не спазват политическа коректност (може би избирателно, да, и все пак). Иначе има ли поне един, когото можеш да цитираш свободно, без да се замислиш или въздържиш? Ако например Орешарски, Станишев, Местан или Цветанов (да не изброявам повече) ми кажат "добро утро", аз веднага ще погледна на запад дали слънцето не залязва в тоя момент.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Мартин » Вто Юни 11, 2013 5:38 pm

По принцип тези, които си ги изброил не казват нищо, което да си заслужава запомняне, да не говорим за цитиране. Това им е работата - да бълбукат, да правят шум и т.н.

Много съм съгласен с теб, че са нужни хора, които да не спазват политическа коректност в публичното пространство, но според мен е заблуждаващо да се смята, че в.с. е такъв. Той е в роля, дори когато изглежда, че казва нещо уж-провокативно-вярно.

Въпросът не е в охраната на човека, а в това, че вчера тия момчета обикаляха отвън, а утре ще влезнат вътре и ще натискат копчетата за гласуване с челата на депутатите.
Вервай ми - много съм силен в краткосрочната прогностика :)
Мартин

Мнениеот bogdanov » Вто Юни 11, 2013 10:00 pm

Една книга, която няма да видим на български:
"Дарт Вейдър: Концепциите на конституционалния избор - Палпатин или анархо-синдикализмът"
bogdanov

Мнениеот Мартин » Пет Юни 14, 2013 1:58 pm

Между другото става все по-хубаво:
http://dnes.dir.bg/news/dans-plamen-ore ... 64010?nt=4

Това е допълнение към най-първия ми пост в темата и клипчето там. Може дори да го гледате пак и после да прочетете "новината".

Ако досега съм имал някакви съмнения - вече нямам. По-лошото е, че вече и мене започна да ме страхува тази работа.
Мартин

Мнениеот Екселенц » Вто Юни 18, 2013 1:00 am

Делян Пеевски, общо взето няма да е на "Дансинга"
Сег-Гей, също ще тябва с доста парфюм да се "наръси",
за може да си покаже пак физиномията без ... да размисли.

Моят въпрос към теб Мартине, е всъщност доста лесен:
- Сега, ПО- ли ти харесва, това което следва?
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц

Мнениеот Мартин » Вто Юни 18, 2013 2:56 pm

Другарю, Екселенц,

Да ти кажа честно - харесва ми това, което виждам в момента, защото това е първият протест, в който аз се припознавам. Протестът е адекватен и тези, които участват в него също са достатъчно адекватни, за да са наясно с патовата ситуация в момента.

Това, какво следва е интересен въпрос. Ти сигурен ли си, че знаеш отговора?

Ако аз трябва да гледам реалистично на нещата - следват нови избори. Никой не знае по какъв ред ще се провеждат те. Но ако пак разсъждавам прагматично - резултатът с малки отклонения ще бъде подобен (плюс-минус една-две партии). Т.е. следва друго правителство - подобно на това.
Това, което също така обаче следва е, че у нас вече наистина има проява на гражданско общество, което може да упражни диктат над политици, зад които стоят мръсни пари и мутри. Т.е. каквото и правителство да дойде, то ще бъде длъжно да се съобразява поне в някакви граници.
(Скоба - Не понасям герб и въобще не мечтая за тяхното връщане, но там имаше моментни проблясъци, за разлика от тук)

Ако не гледам толкова реалистично - това, което следва може да бъде и малко по-хубаво. Робин например имаше интересни идеи в тази посока. Сега не мога да възпроизведа неговите визии, но в общи линии това, което според мен трябва да следва (без да отиваме във фантастиката) е промяна на Конституцията и изборното законодателство в тази част, която урежда броя и отговорността на депутатите пред избирателите им. Могат да се въведат много прости правила, които да накарат народните представители да се съобразяват с обществения интерес.

Като оставим настрана изброеното по-горе, имам и друго усещане - през последния месец като че ли ни тестваха на какво реагираме и как:
- ще строим май Белене - реакция;
- ще махнем забраната за пушене - реакция;
- ще узаконяваме гетата и незаконното строителство - реакция;
- ще сложим д.п. за шеф на данс - реакция;
Сякаш се проверяваше кое - как може да мине. Във всеки случай последното беше самоубийствен ход. Трябва да си кретен, за да го направиш, така че по принцип е интересно да се разбере какво точно стои зад него.
Мартин

Мнениеот Шаркан » Вто Юни 18, 2013 7:04 pm

днешните протести какво точно имат като стремеж?
нищо.
Отчасти избиване на комплекси (на фона на Турция), отчасти - перчене на ситите, уредени с работа и доход младежи. Нищо радикално, нищо общо с принципна промяна, все същите малоумни клишета от сорта "морал в политиката".
Поредния григоргачевизъм, във все по-жалка форма.

Като гръмне бунтът на гладните, ще видите.
Шаркан

Мнениеот akonitin » Вто Юни 18, 2013 10:06 pm

Мартин написа:Това, какво следва е интересен въпрос. Ти сигурен ли си, че знаеш отговора?

Ако аз трябва да гледам реалистично на нещата - следват нови избори. Никой не знае по какъв ред ще се провеждат те. Но ако пак разсъждавам прагматично - резултатът с малки отклонения ще бъде подобен (плюс-минус една-две партии). Т.е. следва друго правителство - подобно на това.
Това, което също така обаче следва е, че у нас вече наистина има проява на гражданско общество, което може да упражни диктат над политици, зад които стоят мръсни пари и мутри. Т.е. каквото и правителство да дойде, то ще бъде длъжно да се съобразява поне в някакви граници.
(Скоба - Не понасям герб и въобще не мечтая за тяхното връщане, но там имаше моментни проблясъци, за разлика от тук)

Мартине, днес у нас диктат над политици от гражданското общество не може да бъде упражнен поради една проста причина - българските политици (а и не само те) са обвързани чрез много на брой малки мръсни тайни с въпросните мръсни пари и мутри, имащите информацията за тези малки мръсни тайни диктуват и условията в политиката. Нещата у нас са изтървани някъде през 90-те, защото в "нормалните страни" с тези малки мръсни тайни трябва да "оперират" единствено тайните служби, за съжаление тайните ни служби са частни и герб не направиха нищо, освен опит да си направят и те подобни структури, т.е. да възпроизведат една така и така самовъзпроизвеждаща се система.
Иначе, според мен, исканията на днешните протестиращи, извън искането за махането на Пеевски, приличат на отговора на въпроса "А защо цифровизация?", отговорът беше нещо от сорта "В Европа цифровизация на телевизията протича от десет години...". Това което виждам е протест на високоплатеният пролетариат, който не се самоосъзнава като пролетариат и иска да приличаме на Европа за да може заплатите му да приличат на европейските, за да може да живее поне толкова задоволено колкото си представя, че се живее в Европа. Затова този неосъзнат пролетариат не иска да чува за Белене, защото ядрената енергетика не е долюбвана в Европа, затова е за рестрикции срещу тютюнопушенето, защото има такива рестрикции в Европа, затова е срещу гетата, защото във видимата част на Европа не се проявяват такива. За мен е тъжно единственият аргумент да е "така се прави в Европа", следвайки формата, но не и съдържанието.
akonitin

Мнениеот Мартин » Вто Юни 18, 2013 11:17 pm

Шаркан,
Избиване на комплекси на фона на Турция сигурно има. Модно е някак да се протестира.

А иначе за мен протестите са нормални и естествени и то от хора, които са си с акъла в главата и не могат да бъдат обвинени, че са аутсайдери, че са олигофрени, че са партийни зомбита и т.н.
Според теб, Ники, те трябва да се чувстват виновни за това, че работят?
Освен това ти препоръчвам да отидеш и да ги видиш на живо. Ако го направиш - би трябвало да си промениш мнението. Поне аз така си мисля. Може да откриеш, че тези, които те четат и ти купуват книгите са там (или поне 96% от тях). Това няма ли да бъде ирония? :)
(което, разбира се, не означава, че на протестите няма всякакви)

Когато ти отидеш и промениш политиката във Великобритания или Франция, или Русия, ела да даваш акъл за принципната промяна тук. В момента не звучиш по-смислено или по-сериозно, от което и да е малоумно клише. А може да отидеш и в Африка. Там гладни - бол. И пожарът на бунта, гори ли, гори...

Ники, тези хора не споделят твоите възгледи, но ако ги нямаше тях - тук наистина щеше да има само мутри и мошеници и то в много скотска версия на шоуто (ти също нямаше да оцелееш в нея). Според мен ти е погрешно отношението, но както и преди ти казвах - с тебе трудно се говори на такива теми.

Аконитин,

За обвързаността не спорим. Това е така. Мисля, че и аз го казах, а и никога не съм проявявал неоправдан оптимизъм за "оправяне" на нещата.

Но това, което се случва в момента Е форма на диктат (независимо от крайния резултат).
Трябва да си голям гьон, за да не си подадеш оставката в такава ситуация. И обяснението, че не си я подават, са именно съществуващите обвързаности. Ще видим - кое ще победи накрая. Без, разбира се, да очаквам чудеса.
(Екселенц ми задаваше лесни въпроси, а аз дори се радвам, че не съм сигурен какъв е отговорът.)

За високоплатения пролетариат, който иска да е "като в Европа" - звучи като логично обяснение на пръв поглед. Бих могъл и да се съглася, ако не съм бил там и не съм видял. Апропо - ти отиде ли да ги видиш тия хора, като говориш така за тях?

Аз не останах с впечатлението, че това е високоплатен пролетариат. Ако в България са останали още някакви хора, които ползват главите си за мислене - повечето са там. Или пък ако не са там - са съгласни с протестиращите. Това са хора, които може и да имат заблуди, но аз по-скоро им симпатизирам.

Да те питам и теб. Лошо ли е да работиш? Лошо ли е да печелиш от собствения си труд? Или това е престъпление? Гадно ли ти се струва това, че някой първо работи, а после отива да протестира?

Не мога да разбера, какво искате с Шаркан - санкюлоти и лумпени с гилотини? Не се притеснявайте и те са тук. Рано или късно и те изплуват.
И ако това е високоплатеният пролетариат, кои са другите прослойки според теб, извинявай?
На кое разчиташ ти?
Както съм казвал и преди, ние сме се превърнали в нация от келнерки и шофьори. Затова се радвам да видя нещо различно.

А въпросите за Белене, за пушенето и за гетата са въпроси, по които не мисля, че си прав, като определяш мотивацията - "в Европа така се прави"...
Първо - аз ги споменах, защото имам чувството, че в момента ни тестват като маймуни - на кое как реагираме.
Второ - и трите неща всъщност опират до въпроса - Искаме ли да има правила и искаме ли да ги спазваме?
Според мен това, което вие наричате високоплатен пролетариат, иска да има правила и иска да ги спазва. Аз също искам. Елементарни ежедневни правила.
За съжаление у нас спазването на правилата е проблем. На шофьорите още им е трудно да се научат да спират на пешеходна пътека, какво да говорим за останалото.
Мартин

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии