Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

11 септември

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: 11 септември

Мнениеот Шаркан » Сря Сеп 25, 2013 10:15 am

да де, почти като с Живков у нас.

или в Русия, дето обявиха Сталин за "эффективный менаджер", фатмака Жуков - за военен гений.

не се ли усещаш, че си смешен с такива аргументи?

Спойлер:
внимавай с този нож да не се порежеш
Шаркан

Мнениеот Ивайло Иванов » Нед Сеп 29, 2013 12:13 am

Шаркан написа:да де, почти като с Живков у нас.

или в Русия, дето обявиха Сталин за "эффективный менаджер", фатмака Жуков - за военен гений.

не се ли усещаш, че си смешен с такива аргументи?

Всъщност - усещам онова, което винаги съм знаел: че анархист може да разбере различията във формите на държавно управление точно толкова (все власт не'ква), колкото глух да разбере разликата между това и това - все звуци не'кви.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот Шаркан » Пон Сеп 30, 2013 7:19 pm

смях в залата
Шаркан

Мнениеот Ивайло Иванов » Вто Окт 01, 2013 12:44 am

Шаркан написа:смях в залата

За беля, Ники - в тази зала си съвършено сам.
А и да ти напомня, че последни се смеем фашистите:
Спойлер:
Ивайло Иванов написа:
Шаркан написа:много добре виждам.
"формите на държавно управление"... да видим.
Условно наречените десни искат да използват държавата, за да налага ред и техните реформи.
Условно наречените леви искат да използват държавата, за да налага ред и техните реформи.
Условно наречените центристи искат държавата да налага ред и техните реформи.
Леле, прав си... наистина съм сляп, след като не виждам толкова дълбоките разлики във формите на държавно управление...
хмък

Е, това е право в десятката! :problem:
Щом управляват държава и провеждат някаква политика - значи между тях нямало разлика...
Я, пак да се върнем към Азис и Дзукеро в очите на глухия:
Концерт на Азис: Азис ходи насам-натам, облечен странно и си отваря устата пред някакъв микрофон.
Концерт на Дзукеро: Дзукеро ходи насам-натам, облечен странно и си отваря устата пред някакъв микрофон.
"Няма разлика!" - е заключението на глухия. И няма начин да се усъмни в непоклатимата си правота. Но ние, които чуваме - много добре знаем разликата.

Между другото - това, което си написал, не са формите на държавно управление, а политическия спектър на партиите. Щом и между тия две понятия не правиш разлика...

После - аз съм ти бил изопачавал фактите...
Ами... как няма да се смея? :problem:

... и още:
Спойлер:
Ивайло Иванов написа:Нервно ли? Че защо пък да се нервирам от това, че анархистите не можете да се ориентирате ни с кого ще бъдете, ни накъде да бягате? :problem:
Бтв, то май затова винаги накрая ви изколват.

Та, няма да е лошо да се пообразоваш малко: какво е държавата (щото не знаеш!), какви са формите на държавно управление (щото и това не знаеш: е, на - малко по-горе ги обърка със спектъра на политическите партии!), какви видове биват те и т. н. и т. н. - все неща, които селянинът Нестор Махно не е учил и не е разбирал.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот Шаркан » Вто Окт 01, 2013 9:59 am

останалите ти се смеят тихичко
Шаркан

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Окт 04, 2013 12:59 am

Къде са тия "останали" бре, Ники - в прекрасное далёко?
Или това са само гласовете в анархистката ти неориентирана глава, която е повярвала на дивотиите на Кропоткин, Махно и пр. празнодумци и главорези?
Пак ти казвам: от теб би излязъл невероятен фашист - пламенен, убеден, верен. С мотивация, по-силна и от моята. Трябва само да се разделиш с илюзиите за безвластие и бездържавност.
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот Шаркан » Пет Окт 04, 2013 1:16 pm

ми не знам. Може да ги е гнус?

ама че комплименти...
100 пъти ти обясних, че фашистката утопия е нереализуема така, както се проповядва. И Мусолини, и съветниците на Франко (който не е бил много окомуш) тръгват с едни лозунги, после вършат друго, накрая се провалят и уж "доволният народ" пръста не си помръдва, за да защити уж чудесния модел.
Вярно е, че хората трудно се надигат за промяна, по-лесно е да се съпротивляваш на промени, които рушат нещо, което ти е полезно, изгодно, задоволително. И щом не банят вече съществуващото, значи не им е харесвало. И споменават името на генералчето като псувня - поне десет души, поживяли в Испания, са ми го казвали, някои с учудване.
(естествено, ако се заровиш само в определени среди, ще направиш други изводи; но ако проведеш поне минимално прадставителна анкета... е, това за един адвокат сигурно е непоносимо)

относно главорезите - твоите вдъхновители повече глави са отрязали. А моите рядко, даже май прекалено рядко, са убивали невинни.

твоята мотивация е да имаш поминък в занаята, в който си. Затова ти трябва "силна държава". Извън нея сякаш се смяташ за нищо. Така че МОЯТА мотивация все ще ме води натам, накъдето пристигнах на големи галсове. Можех да си спестя това време, ако бях прочел някои неща като текстове, а не като критика на тези текстове. Точно след казармата, а и в 8-ми клас имаше вероятност да го направя. Тц. От една страна не проявих длъжно внимание (зает с момичета или изпити), не оцених какво ми беше попаднало, при това за кратко. От друга, прекалено силно робувах на "мнението на възрастните", че например Махно е главорез и тем подобни. Това не е извинение, това е обяснение, нямах шанс да се преборя с пропагандата. Пропукваха ми я в либерална насока - от РС-РСЕ, Дойче Велле и другите "черни станции". Ама и там за безвластие не говореха. Чиста работа: усилено замълчаваш един от възможните избори за социално развитие - и умът се движи единствено в подхвърлените ти коловози.
Е, излязох от коловозите. Видях хоризонта. Не е ръбът на превърнатия в траншея коловоз, така че не ми го хвали.
Както помниш, минах през национализма. Тц. Поражда повече проблеми, отколкото решава. (още не си ми отговорил на какви критерии трябва да отгваря човек, за да го признаеш "истински българин" - системно отбягваш въпроса; зарежи тая адвокатска тактика поне за малко). И държавата - също. Капитализмът пък, по думите на самите му апологети, е изчерпан, може само да се рестартира (за сметка на "човешкия материал"), за да продължи, ама възможностите за рестарт намаляват поради някои фактори като новите технологии за производство, разнопосочните демографски феномен (не знам дали "криза" отразява нещата), щем-нещем осъществената глобализация (в един от възможните й формати, очевидно социално незадоволителен, но за корпорациите е рай) и бедственната ситуация с т.нар. екология.
Какво остана? Възкресяване на минали илюзии (фашизъм, болшевизъм, шариат)? Хмък.
Когато отхвърлиш всички варианти, остава онзи, който има шансове да проработи. Особено когато има ПРИМЕРИ за това, че е работил както като отделни елементи, така и като цялостна система, макар и за кратко, но на много различни места и при различни условия.
Е, ако се гледа от позицията на един "елит", ясно кои модели му изнасят. Ама що значи "елит"? Като гледам екземплярите в него (а съм ги виждал и съвсем отблизо, когато бях охранител) - не, мерси, не ме бройте с тия в един кюп. Повече и по-често намирам общ език с работягите от низшите класи, отколкото с "интелектуалци" (наситих им се като студент и после лаборант в БАН, участник в създаването на СДС и други вършени от мен простотии).

(пък и в крайна сметка прочетох и Кропоткин, и Рокер, чак когато, фантазирайки, измислих модел, който се оказа анархистичен, с големи трески и заблуди. Теоретиците на безвластието само ми помогнаха да си видя грешките. Така че, няма вече обстоятелства, които да ме направят "пламенен фашист". Иначе нямам нищо против фашистите да станат пламенни... ама ще ми е жал чисто човешки, пък и неприятно мирише)
Шаркан

Мнениеот Шаркан » Пет Окт 04, 2013 1:18 pm

хе!
искаш ли да се обявя все пак за фашист?
по логиката на пазарната икономика и мотото "няма безплатен обяд" - какви трийсет сребърника би ми предложил?
:wtf:
Шаркан

Предишна

Назад към Общи дискусии