от firefox » Пон Яну 20, 2003 7:59 am
Моите поздравления за сайта и форума, чудесно е че клуба "Ефремов" си има вече и виртуален аватар, в който да се дърлим като на живо : ), но ми се ще да си мисля, че грешката да се сравняват форумите на клуба и ДИР-а на чисто механичния принцип - и тва е форум и онова е същото - няма да бъде направена.
Напълно логично се зададе въпроса за зарязването на едното заради другото. Драги дами и господа ние нито сме женени, нито излизаме с форума, в който пишем и по аналогия със списъка преимущества на Бирата: "Форумът не ти се сърди ако пишеш и в други форуми."
Лично аз не виждам никаква реална необходимост от решаване "ИЛИ-ИЛИ" и вземането на толкова драстични мерки. Всъщност както на времето, при създаването на "Фентъзи", считам този форум за чудесно разширение на Общата Ни Фантастична Територия в НЕТ-а, позволяващо ни да организираме малко хаотичната си комуникация. Досега дирския "Фантастика" като единствена и първа възможност за общуване на собствената ни шантава общност служеше за говорене, ако мога да цитирам Генерала - "Наведнъж за всичко на света". С времето ние придобивайки нови "нет-пространства" имаме възможността да организираме и профилираме комуникацията си, и го правим - Фентъзи е повече или по-малко съсредоточен около съответния поджанр, а Фантастика, макар и все още метрополия, се придържа към другия главен такъв.
И двата досегашни форума обслужват специфична за тях общност хора. Принцип, който според мен, трябва да се запази и по отношение на новия - т.е. този форум. И когато говорим за прехвърляне на общността ни от ДИР-а към този сайт, мисля важно е да се има впредвид, че макар и _активната_ част на дирските ни форуми да съвпада с групата посетители на "Ефремов" София, двете общности не се припокриват изцяло! Надявам се не забравяте всички потайни "срамежливи" lurker-и, които четат "Фантастика" редовно и също толкова редовно не се престрашават да постват в него. Лично аз познавам доста такива. ДИР-а е почти уникална (за БГ) _фамилия от форуми_ , посетителите на която, макар и концентрирани в определени клубове, имат навика да се "реят" над цялото дирско пространство. И макар, че голяма част от дирниците са си откровени задници, мисля, че самоизолирането ни извън общността на онези клубове е не само гнусливо снобарска, а и глупава. Щом за да съществува нещо е необходим страничен наблюдател, мисля си, че да се отделяме там, където никой не би ни забелязал, е малко нещо самоубийствен ход, пък (макар да не ми се драматизира чак пък толкова) нали знаете, че веднъж станала белята "няма леко мъртъв човек и малко бременна жена"...
Лично аз считам този форум за чудесна възможност да изнесем по-голямата част от вътреклубните си обсъждания извън тредовете на форум "Фантастика" в ДИР.бг, но се надявам в еуфорията от новата си придобивка да не се отречем набързо три пъти от това, което досега така разпалено славехме. "Не плюй където ближеш." се казваше някъде по съвсем друг повод, хайде и ние да не се държим така деструктивно детински, а?