Начало форум Електронни книги

Електронни книги

е-Книги

Информация за е-книги, четци, формати и прочие

Re: е-Книги

Мнениеот alvin » Нед Окт 03, 2010 3:07 pm

А да се потърси дума, която съчетава в себе си безплатния достъп и възможността за заплащане, ако читателят е склонен да го направи?
Цена: по ваша преценка; по желание?
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin

Мнениеот Йордан Янков » Нед Окт 03, 2010 3:54 pm

alvin написа:А да се потърси дума, която съчетава в себе си безплатния достъп и възможността за заплащане, ако читателят е склонен да го направи?
Цена: по ваша преценка; по желание?

Не става - там трябва да бъде изписана цифра.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Шаркан » Нед Окт 03, 2010 4:06 pm

Алвин има право.
Ако една книга е обявена за свободен достъп, но с опция за заплащане по желание, това трябва да е обяснено.
Иначе експериментът дали този начин на разпространение е сравним с императивното заплащане е обречен на провал.
По-точно, поставен е така, че да докаже, че свалящите свободно не желаят да плащат.
Докато и да е имало сред тях готови да платят, те просто не знаят за такава опция.

и експериментът се превръща в манипулация с цел доказване на априорно формулирана "истина".
Шаркан

Мнениеот Вихра » Нед Окт 03, 2010 4:56 pm

Ники, Алвин, моля ви, ако имате наум по-ясен текст от този:

Свободен достъп. Всеки регистриран потребител може да намери тази книга в менюто "Твоите е-Книги", където има свободен достъп до нея. В същото време, ако харесате книгата, можете да платите тук на тази страница като знак на подкрепа към автора. Крайната цена ще бъде минималната цена, умножена по количеството.

предложете го. Ще ви бъдем благодарни.
Вихра

Мнениеот alvin » Нед Окт 03, 2010 5:20 pm

Вихра,
този текст е ясен, няма хлъзгави моменти. Аз имах предвид цената, която се забелязва на заглавната страница на сайта - в момента там книгите на Шаркан и ExPesho не се отличават по никакъв начин от останалите, вижда се едно BGN2.40 и това е.

Изображение

Т.е. не става ясно, че книгите са с по-особен статут. И човек по-скоро би разбрал, че не е длъжен да плати за тях впоследствие, ако ги е харесал и разглежда детайлите, отколкото да бъде привлечен от free офертата :wink:
Аватар
alvin

Мнениеот Йордан Янков » Нед Окт 03, 2010 5:29 pm

alvin написа:Т.е. не става ясно, че книгите са с по-особен статут. И човек по-скоро би разбрал, че не е длъжен да плати за тях впоследствие, ако ги е харесал и разглежда детайлите, отколкото да бъде привлечен от free офертата :wink:

Не мога да направя нищо по въпроса освен да ги махна от първа страница.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот alvin » Нед Окт 03, 2010 5:42 pm

Хм, странно. Защо такова нежелание за по-коректна информация? Така или иначе на сайта има безплатни книги, защо това да не се презентира по-успешно? :wink: Мисля, че има варианти:
1/ цена: 0 - 2.40 лева
2/ цена: по желание
3/ "лепенка" free на самия thumbnail на книгата
И кой знае колко още опции, които човек може да измисли, ако седне да се занимава.
Аватар
alvin

Мнениеот Вихра » Нед Окт 03, 2010 6:13 pm

Благодаря :wtf:
Вихра

Мнениеот Йордан Янков » Пон Окт 04, 2010 10:08 am

alvin написа:Хм, странно. Защо такова нежелание за по-коректна информация? Така или иначе на сайта има безплатни книги, защо това да не се презентира по-успешно? :wink: Мисля, че има варианти:
1/ цена: 0 - 2.40 лева
2/ цена: по желание
3/ "лепенка" free на самия thumbnail на книгата
И кой знае колко още опции, които човек може да измисли, ако седне да се занимава.

Избрахме лепенката като най-бърз и евтин вариант. При другите трябва да се плаща труд на програмисти. Всъщност всички тези "свободни" софтуери дават добра възможност да направиш нещо добро, но то винаги е прекалено общо и му липсват специфики, подходящи за всеки отделен случай. Знам, че и този сайт на Иван Ефремов, и сайтът на е-книги могат да бъдат още по-добри и изпипани в детайлите, но уви - това си има цена. Живот и здраве, ако сайтът потръгне, лека-полека ще се подобрява и всичко в него.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Пон Окт 04, 2010 5:40 pm

А контролирате ли с нещо ePub-версията, генерирана от InDesign, или разчитате само на „доброто име“ на програмата?
Защото резултатът е под всякаква критика… :sad:
Mandor

Мнениеот bogdanov » Пон Окт 04, 2010 6:07 pm

Mandor написа:А контролирате ли с нещо ePub-версията, генерирана от InDesign, или разчитате само на „доброто име“ на програмата?

Epub-овете на индизайна са тотален провал с кирилица.
Аз затова те питах за съвет, как може да се фикснат.
bogdanov

Мнениеот Йордан Янков » Пон Окт 04, 2010 6:53 pm

Mandor написа:А контролирате ли с нещо ePub-версията, генерирана от InDesign, или разчитате само на „доброто име“ на програмата?

Не можем да тестваме с четци, а това което излиза е добре в емулатори като този на Firefox и Calibre.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот alvin » Пон Окт 04, 2010 8:24 pm

Май е време за жокера "Помощ от приятел" :wink: Например едно съобщение във фейсбук групата с призив всеки собственик на рийдър да тества FREE книгите и да сподели коректно ли се зарежда форматирането, мм?
Аватар
alvin

Мнениеот bogdanov » Пон Окт 04, 2010 10:37 pm

alvin написа:Май е време за жокера "Помощ от приятел" :wink: Например едно съобщение във фейсбук групата с призив всеки собственик на рийдър да тества FREE книгите и да сподели коректно ли се зарежда форматирането, мм?

Аз близо от месец пускам призиви...
bogdanov

Мнениеот alvin » Пон Окт 04, 2010 11:16 pm

В коментарите на този линк има мнение за еПуб-а на е-книги.нет

http://dbs-books.net/?p=959#comments

Трябва да се пред-при-е-мат мер-ки! :shifty:
Аватар
alvin

Мнениеот Йордан Янков » Вто Окт 05, 2010 8:07 am

alvin написа:В коментарите на този линк има мнение за еПуб-а на е-книги.нет

http://dbs-books.net/?p=959#comments

Трябва да се пред-при-е-мат мер-ки! :shifty:

Ами да, трябва да се предприемат мерки, но ...
1. ако донякъде проблемът идва от различните четците, които по различен начин четат EPUB, какво може да се направи? Въобще доколкото разбирам все още при тези устройства има големи проблеми със стандартизацията
2. ние имаме сорсовете на книгите в ИнДизайн. Опциите му при експортиране в EPUB са да ги наречем спартански. Както казах в емулаторите на Firefox и Calibre са ОК, ама очевидно има проблеми при четците, само че при кои четци?
3. поради тези проблеми, някои от които не за зависят от нас, не върви да отделяме най-много време за подготовката на EPUB форматите на книгите, при това с неясен резултат, при положение че самите устройства все още са екзотика

Не знам, може би тези, които имат опит да дадат идеи, кой софтуер генерира най-коректните EPUB?
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Вто Окт 05, 2010 8:10 am

exPesho написа:Не можем да тестваме с четци, а това което излиза е добре в емулатори като този на Firefox и Calibre.
Точно на Firefox ги разглеждах… Освен това става въпрос за такива проблеми, които не са зависими от четеца. Но щом не ви интересува, няма какво да ви занимавам.

Виж, друго не разбирам. След цялото това „морализаторстване“, което ми натрихте на главата в тази и подобната тема, какво стана накрая? Взехте текста на „10 -9“ от Читанката, съсипахте оформлението (текстовата версия ли дръпнахте, що ли?) и го качихте като своя изработка. За мен това си е лицемерие. Май частично започва да се сбъдва прогнозата отпреди три месеца, че противниците на Читанката си „разчистват пътя“, за да се възползват самостоятелно от ресурсите й.
За „вечно неразбралите“ пояснявам: Не предявявам никакви претенции към този текст. Но според мен авторът има пълното право да негодува срещу толкова непрофесионалното представяне на произведението му. Някой по-параноичен може да реши, че това е умишлено.
Mandor

Мнениеот Йордан Янков » Вто Окт 05, 2010 8:27 am

Mandor написа:
exPesho написа:Не можем да тестваме с четци, а това което излиза е добре в емулатори като този на Firefox и Calibre.
Точно на Firefox ги разглеждах… Освен това става въпрос за такива проблеми, които не са зависими от четеца. Но щом не ви интересува, няма какво да ви занимавам.

Виж, друго не разбирам. След цялото това „морализаторстване“, което ми натрихте на главата в тази и подобната тема, какво стана накрая? Взехте текста на „10 -9“ от Читанката, съсипахте оформлението (текстовата версия ли дръпнахте, що ли?) и го качихте като своя изработка. За мен това си е лицемерие. Май частично започва да се сбъдва прогнозата отпреди три месеца, че противниците на Читанката си „разчистват пътя“, за да се възползват самостоятелно от ресурсите й.
За „вечно неразбралите“ пояснявам: Не предявявам никакви претенции към този текст.

Може би сега е време ти да се извиняваш. Текстът на „10 -9“ е взет от оригиналния издателски файл, но налят отново в ИнДизайн. Точно защото имаме морал се отказахме да ползваме наготово файлът от Читанката. И къде по-точно съм казал, че не ме интересува? Напротив, живо се интересувам от мнението и съветите на хора с опит с тези формати.

Но според мен авторът има пълното право да негодува срещу толкова непрофесионалното представяне на произведението му. Някой по-параноичен може да реши, че това е умишлено.

"10 -9" е под "creative commmons". Това означава, че приходи от нея не се очакват или ако има, ще са с неясна величина. Това означава, че авторът има два избора - или да си плати таксата за подготовката и качването в нашия сайт, която такса покрива времето, което ние влагаме затова, или да ни предостави готови файлове, което максимално да ни улесни. Например, авторът на Пророка Гочо си даде файловете, видя че има проблем с някои от илюстрациите, сам си го отстрани и ни върна оправения файл. Та нали тук се пледираше, че авторите могат да си правят сами всичко? Самата претенция за непрофесионално отношение при положение, че се избира модел за непрофесионално разпространение, е нелепа.

Разбира се, никога не ни е минавало и през ума да злепоставяме Ники по какъвто и да е начин (особено неговото по мое мнение най-добро произведение), така че ако той поиска моментално ще свалим EPUB версията.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Вто Окт 05, 2010 8:44 am

exPesho написа:Може би сега е време ти да се извиняваш. Текстът на „10 -9“ е взет от оригиналния издателски файл, но налят отново в ИнДизайн.
Може би не съм прав. Само че ако текстът за ePub-версията е взет от издателския файл, защо в него има същите грешки от разпознаване, каквито има в текста от Читанката? И които липсват в PDF-версията?
Mandor

Мнениеот Йордан Янков » Вто Окт 05, 2010 8:56 am

Mandor написа:
exPesho написа:Може би сега е време ти да се извиняваш. Текстът на „10 -9“ е взет от оригиналния издателски файл, но налят отново в ИнДизайн.
Може би не съм прав. Само че ако текстът за ePub-версията е взет от издателския файл, защо в него има същите грешки от разпознаване, каквито има в текста от Читанката? И които липсват в PDF-версията?

Този път аз не съм бил прав. Вихра правеше ИнДизайнския файл от който генерирах епъб-а, но за да има разлики между него и пдф-а означава, че не сме имали друго освен пдф, а той е ужасен за конвертиране в епъб. Но все пак си спомням, че отказах да ползваме наготово епъб версията на Читанката.

Така и не разбрах, какво не е на ред в този епъб файл в техническо отношение дори в емулатора на Фирефокса.
Аватар
Йордан Янков

ПредишнаСледваща

Назад към Електронни книги