Начало форум Електронни книги

Електронни книги

е-Книги

Информация за е-книги, четци, формати и прочие

Re: е-Книги

Мнениеот Mandor » Вто Окт 05, 2010 9:13 am

exPesho написа:Но все пак си спомням, че отказах да ползваме наготово епъб версията на Читанката.
Така и не разбрах, какво не е на ред в този епъб файл в техническо отношение дори в емулатора на Фирефокса.
Аз не съм казвал, че е използван ePub-а от Читанка; тогава нямаше да ги има тези проблеми. Но първият ми въпрос си остава.
Ето списък с проблемите (пиша по памет; ако се сетя нещо, ще го допълня):
  • Липсват всякакви метаданни, освен издател (e-knigi.net) и ISBN. По тази причина ePub-овете от сайта излизат в каталога напълно еднакви — със заглавие „Unknown“ и автор „Unknown“. За език на изданието е посочен английски.
  • Целият текст е представен като един файл, а не е разбит на глави/части.
  • В „Нано“ съдържанието е „плоско“, макар че трябва да е на две нива. В „История…“ е коректно — на две нива.
  • Елементите, свързващи тирето на пряката реч и последващия текст са заменени с интервали. Това предизвиква неприятен визуален ефект при двустранно подравняване — вълнообразно изместване на текста от пряката реч.
  • Форматирането на „Нано“ е сведено само до два елемента: заглавие и текст. И тук няма разделяне на двете нива на заглавията, освен това те се „залепят“ за предхождащия ги текст.
  • Корицата на „История…“ се извежда некоректно на моя Firefox — текстът й е след обложката и част от него не се вижда (бяло на бял фон). Размерът на текста от корицата е непропорционално голям.
  • Вграждането на шрифтове в текст, в който няма специфично авторско форматиране, е излишно. По мои наблюдения много хора избягват серифните шрифтове — и четящите от екран, и тези с преносими четци.
Добавено: Коригирам последната точка: много от четците, предназначени за англоезичния пазар, не могат да визуализират ePub-ове на кирилица, в които няма вградени шрифтове. Но наистина повечето потребители предпочитат безсерифни шрифтове.
Mandor

Мнениеот Йордан Янков » Вто Окт 05, 2010 10:00 am

Mandor написа:[*]Липсват всякакви метаданни, освен издател (e-knigi.net) и ISBN. По тази причина ePub-овете от сайта излизат в каталога напълно еднакви — със заглавие „Unknown“ и автор „Unknown“. За език на изданието е посочен английски.[*]

И аз от това много се дразня, но не виждам опции в ИнДизaйн, които да махнат или променят това „Unknown“. Опитах да ги отварям в Calibre и там да редактирам мета данните, но ефекта е нулев.

Целият текст е представен като един файл, а не е разбит на глави/части. В „Нано“ съдържанието е „плоско“, макар че трябва да е на две нива. В „История…“ е коректно — на две нива.

Направихме възможно най-минималистичното форматиране, тъй като просто нямаме време да изпипваме детайлите (виж бележката за "creative commons")

Елементите, свързващи тирето на пряката реч и последващия текст са заменени с интервали. Това предизвиква неприятен визуален ефект при двустранно подравняване — вълнообразно изместване на текста от пряката реч.

Това откъде идва един господ знае. Мен лично не ме дразни във Фирефокса и не съм сигурен какво точно теб те дразни, но аз съм си аз - все пак не знам какво можем да направим в този случай.

Форматирането на „Нано“ е сведено само до два елемента: заглавие и текст. И тук няма разделяне на двете нива на заглавията,

(виж бележката за "creative commons")

освен това те се „залепят“ за предхождащия ги текст.

това е от ИнДизайна и не виждам опция как да го корегирам

Корицата на „История…“ се извежда некоректно на моя Firefox — текстът й е след обложката и част от него не се вижда (бяло на бял фон). Размерът на текста от корицата е непропорционално голям.

Това е специфична грешка в този файл, защото само в него създадох корицата директно в ИнДизайн. Очевидно не трябва да го правя така повече.

Вграждането на шрифтове в текст, в който няма специфично авторско форматиране, е излишно. По мои наблюдения много хора избягват серифните шрифтове — и четящите от екран, и тези с преносими четци.

това е от ИнДизайна и не виждам опция как да го корегирам, но от друга страна май почти няма текст в който някъде нещо не е форматирано.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Вто Окт 05, 2010 11:04 am

С две думи — язък за напъните… :yawn: Ясно е, че почти всичко идва от InDesign-а, но щом твърдиш, че не можеш да го поправиш… лоша работа.
Между другото, в горния списък изцяло пропуснах грешките в самата структура на ePub-файла; за тях вече наистина не можеш да направиш нищо. Можеш да ги видиш (само от академичен интерес) например на този адрес.

Колкото до забележката относно „creative commons“, си я превеждам така: „без пари — толкова“. Лично аз не бих заел такава позиция, защото е по-вероятно да се изтълкува като „ами толкова можем“, което в голяма степен се потвърждава и от предишния ти пост.
„А жаль…“ :sad:

И все пак смятам, че правилното изписване е „коригирам“.
И все още очаквам отговор на първия си въпрос.
Mandor

Мнениеот Йордан Янков » Вто Окт 05, 2010 12:10 pm

Пуснахме "Несъществуващият вирт" на Жоро Малинов за свободен достъп. Мисля, че при него намерих начин да оправя някои от недостатъците в епуб файла. Ако по този начин нещата изглеждат по-добре ще видим какво може да направим и за Наното на Ники, при положение че нямаме друг текст, който да форматираме.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот bogdanov » Вто Окт 05, 2010 4:18 pm

exPesho написа:Пуснахме "Несъществуващият вирт" на Жоро Малинов за свободен достъп. Мисля, че при него намерих начин да оправя някои от недостатъците в епуб файла. Ако по този начин нещата изглеждат по-добре ще видим какво може да направим и за Наното на Ники, при положение че нямаме друг текст, който да форматираме.

PDF-a не може да се изтегли - нарочно или технически проблем?
bogdanov

Мнениеот Йордан Янков » Вто Окт 05, 2010 4:37 pm

Odisey написа:
exPesho написа:Пуснахме "Несъществуващият вирт" на Жоро Малинов за свободен достъп. Мисля, че при него намерих начин да оправя някои от недостатъците в епуб файла. Ако по този начин нещата изглеждат по-добре ще видим какво може да направим и за Наното на Ники, при положение че нямаме друг текст, който да форматираме.

PDF-a не може да се изтегли - нарочно или технически проблем?

Забравил съм да го кача. Вече е там. Пуснахме свободно и "Орфеус слиза в Ада", "Шампионите ще го последват". Жоро Малинов иска да помогне в рекламирането на сайта с книги, които така или иначе вече циркулират отдавна.

Май хванах цаката на ИнДизайнските епъб файлове. Но идея си нямам как стоят на четците. Голяма кретения ама ...
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот bogdanov » Вто Окт 05, 2010 5:03 pm

Личните ми благодарности и на двамата - ще се черпи!
bogdanov

Мнениеот Deyan » Вто Окт 05, 2010 5:12 pm

exPesho написа:
Mandor написа:[*]Липсват всякакви метаданни, освен издател (e-knigi.net) и ISBN. По тази причина ePub-овете от сайта излизат в каталога напълно еднакви — със заглавие „Unknown“ и автор „Unknown“. За език на изданието е посочен английски.[*]

И аз от това много се дразня, но не виждам опции в ИнДизaйн, които да махнат или променят това „Unknown“. Опитах да ги отварям в Calibre и там да редактирам мета данните, но ефекта е нулев.

Странно, при мен InDesign си добавя нормално автор и заглавие.
При експорт нали включваш "include metadata"?
Нали си задал автор и заглавие на документа? (File -> File info)

Пробвах да експортирам в epub 400 страници книга и InDesign ми зависна. Дали знаеш дали това е някакъв бъг или просто е трябвало да почакам половин час повече?
Deyan

Мнениеот Deckard » Вто Окт 05, 2010 5:36 pm

exPesho написа:Забравил съм да го кача. Вече е там. Пуснахме свободно и "Орфеус слиза в Ада", "Шампионите ще го последват". Жоро Малинов иска да помогне в рекламирането на сайта с книги, които така или иначе вече циркулират отдавна.

Адмирации! :smile:

Не ползвам Фейсбук, иначе бих се включил във вече солидната група.
Преслав Костов
Аватар
Deckard

Мнениеот Йордан Янков » Вто Окт 05, 2010 6:10 pm

Deyan написа:Странно, при мен InDesign си добавя нормално автор и заглавие.
При експорт нали включваш "include metadata"?
Нали си задал автор и заглавие на документа? (File -> File info)

Точно това съм пропускал досега. :) Но ако искаш да оправяш разни допълнителни неща (например липсата на разстояние между главите) трябва да смениш файловото разширение от еpub на zip, да бръкнеш вътре, да копираш навън само template.css, да си направиш корекциите, които ти трябват и след това обратно да копираш template.css на неговото място в zip-a.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Шаркан » Вто Окт 05, 2010 7:22 pm

ох, пуснете това Нано в rtf-формат и толкоз. Четците ще се затруднят ли?
Шаркан

Мнениеот Йордан Янков » Сря Окт 06, 2010 10:12 am

Шаркан написа:ох, пуснете това Нано в rtf-формат и толкоз. Четците ще се затруднят ли?

То и сега може да се изтегли в оригинален издателски пдф, но идеята е да е достъпно за хората с четци. Ще го оправим - работим по въпроса.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Шаркан » Сря Окт 06, 2010 2:33 pm

ами тъкмо това питам - rtf и html затрудняват ли четците?
Щото за pdf-формата вече прочетох достатъчно критики колко бил неудобен.
Шаркан

Мнениеот Йордан Янков » Сря Окт 13, 2010 11:51 am

Всички свободни epub файлове в сайта на е-Книги са обновени и тествани на четци - форматирането, съдържанието, метаданните и т.н. си работят нормално. От платените засега само Кървав ренесанс на Васил Велчев е ъпдейтнат, предстои и за останалите.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Чет Окт 14, 2010 8:34 am

exPesho написа:… форматирането, съдържанието, метаданните и т.н. си работят нормално.
Прегледах само „Орфеус слиза в Ада“; за съжаление само съдържанието е нормално. Вероятно си бил подведен от търговците в myebook, които хем имат интерес да те подкрепят (интересно как в e-knigi все още няма реклама на myebook?), хем нямат представа какви са особеностите на устройствата, които продават. Смях се с глас на резултатите от „тестовете“ им — особено на недоволството от „вложено съдържание“ и искреното недоумение на тестващата от разликите в EZReader и Hanlin V3. Всъщност, то си е направо трагично… :sick:
Как се казва, когато обръщаш внимание само на положителните отзиви, а отрицателните ги пращаш в пета глуха? Но щом така ви харесва повече — браво, отлична работа, продължавайте в същия дух! (одобрително вдигнат палец)
Mandor

Мнениеот Йордан Янков » Чет Окт 14, 2010 8:43 am

Mandor написа:
exPesho написа:… форматирането, съдържанието, метаданните и т.н. си работят нормално.
Прегледах само „Орфеус слиза в Ада“; за съжаление само съдържанието е нормално. Вероятно си бил подведен от търговците в myebook, които хем имат интерес да те подкрепят (интересно как в e-knigi все още няма реклама на myebook?), хем нямат представа какви са особеностите на устройствата, които продават. Смях се с глас на резултатите от „тестовете“ им — особено на недоволството от „вложено съдържание“ и искреното недоумение на тестващата от разликите в EZReader и Hanlin V3. Всъщност, то си е направо трагично… :sick:
Как се казва, когато обръщаш внимание само на положителните отзиви, а отрицателните ги пращаш в пета глуха? Но щом така ви харесва повече — браво, отлична работа, продължавайте в същия дух! (одобрително вдигнат палец)

Мандор, би ли обяснил злобата, с която се отнасяш към е-Книги? Какво внимание според теб трябва да обръщаме на отзив като твоя, в който не се казва нищо конкретно?
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Sephiroth » Чет Окт 14, 2010 10:07 am

Mandor написа:

Виж, ако книгите бяха пуснати само като ХТМЛ формати и само безплатно, подобно на творбите в твоята Читанка, може би нямаше да се заяждаш толкова, а? Пък хайде стига си гледал отвисоко от камбанарията и слез на земята.
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Mandor » Чет Окт 14, 2010 10:11 am

Злоба ли? :silent:
Щом го възприемаш така, спирам с оценките на качеството на текстовете. И изобщо с писането в темата.

Sephiroth, не си прав. Но вече ми омръзна да повтарям едно и също.
Mandor

Мнениеот Йордан Янков » Чет Окт 14, 2010 10:26 am

Mandor написа:Злоба ли? :silent:
Щом го възприемаш така, спирам с оценките на качеството на текстовете.

Това оценка ли го наричаш? Пак те питам - къде си дал нещо конкретно като информация - това не излиза както трябва, там има бъг и т.н.? Ако беше добронамерен можеше да ми кажеш къде грешим и как да си оправим грешките, щом толкова ти си навътре в нещата. Естествено че т.нар. търговци си преследват интереса, но хората бяха така добри да ми се обадят лично по телефона и да ми предложат да помогнат с каквото могат. Така разбрах, че първите epub-ове излизат на четците с въпросителни. Видях какъв е проблема, отстраних го. Отстраних и недостатъците, които ти самия посочи в тази тема. Сега пак се появяваш ти (анонимен разбира се), сипеш презрение към търговците, никакви конкретни забележки (за разлика отпреди), фръцваш се и си отиваш. Ами това е детско поведение.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Пет Окт 15, 2010 10:13 am

Нарочно забавих отговора до следващия ден, та нещата да ми „отлежат“ в главата и да напиша всичко спокойно.
Отговарям подред.
„Това оценка ли го наричаш? Пак те питам - къде си дал нещо конкретно като информация - това не излиза както трябва, там има бъг и т.н.?“ — Списъкът с проблеми, който публикувах преди време, все още е актуален. Повече от половината неща в него са поправени, но не всичките.
„Ако беше добронамерен можеше да ми кажеш къде грешим…“ — Казах. Отговорите бяха точно два типа: „Това е от InDesign-а и не знам как да го поправя“ и „Нямаме ресурси да се занимаваме с това“. Въпреки това след време част от тези проблеми бяха поправени.
„… и как да си оправим грешките, щом толкова ти си навътре в нещата.“ — И на това вече съм отговарял. Щом се налага, пак ще повторя: Не съм работил с InDesign, нямам и намерение да се обучавам, затова нямам възможност да давам смислени съвети как да се коригират проблемите. Когато не зная нещо, си казвам директно, вместо да дрънкам глупости.
„Отстраних и недостатъците, които ти самия посочи в тази тема.“ — Както вече споменах, все още не са отстранени. Затова и не дублирах оставащите точки в списъка — стори ми се излишно. Не виждам какво му е толкова трудното — да се мине още веднъж по списъка и да се провери какво остава да се коригира.
„Сега пак се появяваш ти (анонимен разбира се)…“ — Оставам с впечатлението, че именно псевдонимът ми е причината за тази неприязън, която се излива върху мен още от момента, в който се включих във форума. Дали ако се бях регистрирал например като „Николай Мавров“ или „Пламен Колев“, отношението щеше да е по-различно? Май да. Опитвам се да общувам вежливо, да споря логично — с примери и доказателства, но в отговор получавам точно обратното — обиди, приписване на действия и намерения, каквито не съм правил или заявявал, явно пренебрегване на директните ми въпроси и т.н. Ето, дори и Sephiroth не пропусна „пътьом“ да ме наплюе, макар че не виждам никаква причина за изказването му — „HTML“, „твоята Читанка“, „камбанарията“… — все неща, за които не виждам основание. Единствено Lazy общува с мен като с човек — благодаря, Васко, оценявам го.
„… сипеш презрение към търговците…“ — Нямах намерение изказването за търговците да е презрително. Просто казах, че (цитирам) „нямат представа какви са особеностите на устройствата, които продават“. Дори мога да докажа това си твърдение, но едва ли те интересува. А и ти сам си забелязал някои от нелогичните моменти в „тестовете“ им, съдейки по следващия ти пост в техния форум.
„… никакви конкретни забележки (за разлика отпреди),…“ — Просто защото забележките са същите. Не са се появили нови проблеми (слава богу!), за да ги указвам изрично.
„… фръцваш се и си отиваш. Ами това е детско поведение.“ — Според теб колко обиди, преднамерено изкривяване на изказванията, тънки намеци за несъществуващи намерения и т.н. може да изтърпи човек, преди да махне с ръка и да каже „Аз бях дотук“? Вече плътно доближих тази граница. Щом като псевдонимът ми ме прави некомпетентен източник на информация по темата за електронните формати, а телефонното обаждане от търговец е сигурен признак за надеждността на тяхната информация, какво пък — няма да се „навирам“ със съветите си там, където не съм желан. В края на краищата изборът на източници и начин на действие си е изцяло твой.
Искрено желая успех на начинанието ви!
Mandor

ПредишнаСледваща

Назад към Електронни книги