Начало форум Разкази

Разкази

Писателска работилница

Място за публикуване и обсъждане на фантастични литературни произведения

Re: Писателска работилница

Мнениеот Threed » Пет Фев 25, 2011 11:16 pm

Знаеш ли, има два типа хора! Първият, са тези, които искат да помогнат, а втория, които искат да изпъкнат на гърба на другите… Мисля, че си от тях! По твоя коментар личи, че няма как да си от първите! Дали съм писал правилно, или пък не, не е твоя работа! Друго, което искам да ти разясня, е, че писателите не отговарят, толкова за правописа си, колкото за съдържанието в своите творби. Има си редактори за тази цел. Те се грижат за граматичните, правописните и стилистични грешки. Въпреки това приемам критиката ти, по-скоро като градивна, макар че е трудно да се причисли към тази категория! Един съвет, г-н Трип- не се мисли за нещо повече от другите! Може да ти изиграе лоша шега!
Threed

Мнениеот ogonommo » Пет Фев 25, 2011 11:39 pm

Сега и аз да се намеся малко, ThreeD, Трип е прав. Тъй като текстовете и постингите тук не минават през редактор е нужно самите им автори да се погрижат за правописа и граматиката. Най-малко от уважение към съфорумниците си.

А критиката на Трип си е градивна; никой не харесва да го критикуват, но човек се учи от грешките си. Клише, но е вярно.

Използването на правилна граматика и правопис само по себе си е вид съдържание. Запетайките и точките и всички други неща си имат ясна функция. Когато един писател разбере как да ги ползва, писането му става с поне с една идея по-добро.

Колкото до оправданието с редактори - това е нещото, което обикновено изиграва лошата шега. Също така мисля, че Трип едва ли ще оцени заповедния тон, особено след като той само ти даде съвет (0 удивителни в неговия постинг, 7 в твоя).
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот Трип » Пет Фев 25, 2011 11:48 pm

Трийд, мисля, че никой в този форум въобще няма нужда да се напъва, за да "изпъкне" на "твой гръб", поне що се отнася до това как си пишат постовете. Както и огономо каза, опитах се да ти обърна внимание на това, че имаш проблем, за да не си в толкова силен контраст (негативен) с останалите, особено ако си решил да поостанеш тук.

Ако един "писател" (ти и аз такива ли сме, дори когато пишем постове във форум?) не обръща внимание на правописа си, той въобще няма да стигне до редактор и коректор - освен ако не им плати добре, за да се занимават с него. Не се мисля за "нещо повече" от "другите". Мисля се за пишещ по-грамотно от теб конкретно, поне на базата на това, което виждам. И понеже се мисля за такъв, смея да ти обърна внимание на това. Като се замисля още малко обаче, трябваше да го направя на лично, ама ей на, не съобразих, за което се извинявам.
Трип

Мнениеот Goa » Съб Фев 26, 2011 12:09 am

Да, когато човек има към конкретен съфорумник забележки, които не интересуват другите, по-добре е да се пише на лични. Алвин ми обърна внимание върху това и беше прав.

Аз също изпитвам голямо неудобство, когато чета текстове с грешки (всякакви). Възприемам всяка една грешка като нарушаване, накърняване на тъканта на текста и се чувствам сякаш страдам заедно с него. За мен той е като живо същество - диша, мърда, говори, може да ти се усмихне, може да заплаче, може да те трогне и т.н. Но за да го направи, трябва да е здрав - всяка една болежка намалява силата му.

Тъй че приветствам с две ръце идеята всеки съфорумник да си поглежда текста, преди да го публикува - дето се вика, да види какви ги е натворил, преди да ги покаже на другите :lolno:.

Има една такава мисъл - че пълният член и всякакви други граматически правила са измислени, за да разграничават грамотните от неграмотните. Малко са изключенията, при които неграмотен човек може да накара другите да възприемат написаното от него на сериозно - ИМА ги, но наистина са малко. Вярно, редактори и коректори поправят, но в един форум рядко има човек, който да изпълнява такава длъжност. Аз от време на време поправях грешки, които особено ме дразнят, обаче реших, че е по-добре да не си губя времето и да ги оставя да си стоят като въшка на чело, белким авторите им се усетят да си ги оправят :). Пoсле обаче се оказа, че те не могат, след като мине време - софтуерът не го позволява... Та така - гледайте какво сте написали, преди да натиснете бутона "Изпрати" :lolno:
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Threed » Съб Фев 26, 2011 12:21 am

Не съм оспорвал правотата му. Въпроса беше друг… Ако ще ме критикува- добре! Но не ми хареса начина на изказване… Прекратявам темата, поне от моя страна, защото не ѝ е тук мястото.
Threed

Мнениеот Трип » Съб Фев 26, 2011 12:50 am

...
Трип

Мнениеот Goa » Съб Фев 26, 2011 1:29 am

Всъщност тук почти всеки (ако не и абсолютно всеки) има проблем със стила на изказванията си :lolno:. Или иначе казано - всеки потребител се "радва" на неодобрението на поне един друг потребител за начина си на изказване :lolno:. И това е едно от най-забавните неща в общуването по форумите :wink:
Имам доброто желание да поправям най-фрапантните грешки, наистина, просто за да направя услуга на всички четящи, но в тая тема вече е късно, понеже се получи диалог... Който спира СЕГА :problem:
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Goa » Съб Фев 26, 2011 1:34 am

Да се върнем на темата ПИСАТЕЛСКА РАБОТИЛНИЦА. Преди доста време имаше една добра инициатива и топката май остана у ogonommo (ох, ного сложно :wink: ще пиша само Ого). Някакво развитие по инициативата?
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот ogonommo » Съб Фев 26, 2011 1:34 pm

Всъщност работилницата се превърна във форум, който в момента е ужасно утихнал заради наближаващите крайни срокове на някои литературни конкурси.

Спойлер:
Просто "Ого" върши работа. :)
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот Goa » Съб Фев 26, 2011 3:17 pm

Имаш предвид друг форум или тази тема?
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот ogonommo » Съб Фев 26, 2011 3:27 pm

Друг форум. Първоначално беше мейл-базирана, но решихме, че форумният вариант е по-удачен. Адресът е този.
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот Goa » Съб Фев 26, 2011 7:27 pm

Благодаря :). Ако реша да се включа, ще се регистрирам.
Аватар
Goa
Модератор

Предишна

Назад към Разкази