Начало форум Разкази

Разкази

Писателска работилница

Място за публикуване и обсъждане на фантастични литературни произведения

Re: Писателска работилница

Мнениеот dimitarson » Съб Окт 16, 2010 4:13 pm

Второ ЛС пратих- получи ли го?Понеже форума май нещо си прави шегички...
dimitarson

Мнениеот Deckard » Съб Окт 16, 2010 5:32 pm

dimitarson написа:Ок,значи и аз влизам в работилницата:)
А кои са оценителите?

Добре дошъл!
Преслав Костов
Аватар
Deckard

Мнениеот Ивайло Иванов » Нед Окт 17, 2010 11:40 am

А, бе... я, да си питам!
През целия си живот съм чувал само два довода за съществуването на такива писателски работилници. Ето ги:
1. Развивали писателските умения.
2. Били много популярни на Запад.
На първия довод отговарям с един факт и едно лично убеждение. Факт – от такава писателска работилница не е излязъл нито един известен или що-годе популярен писател. А и съм убеден, че в наши дни творчеството се е превърнало по-скоро във форма на комуникация. Изключвам случаите, когато се твори заради пари.
Колкото до популярността на такива уъркшопове на Запад... Че то на Запад е популярно и да се живее на квартира. У нас обаче не. Няма и да бъде.
Имаше един фантастичен разказ, в който Моцарт казваше: „Не искам да пиша никакви симфонии! Винаги когато поискам, мога да си ги пусна.
Та, това е един от проблемите на западното общество – расте поколение без фантазия и с нарушени комуникативни умения. В тези условия съществуването на писателски работилници, в които пишещите взаимно се надъхват, може би има смисъл. Но не и у нас. Затова нашите обикновено западат.
Така че – въпросът ми е: има ли трети довод?
Източната система е по-различна: литературни кръжоци и писателски кръжоци. Първата форма обаче изисква поне един професионалист – преподавател по литература, а втората – наличие на поне някакви постижения. Осмелявам се да твърдя, че са по-ефективни.
Никой не може да забрани съществуването на писателски работилници у нас. Но те сами си затихват, както казва ogonommo. И това си е в реда нещата. Затова ви пожелавам на добър час, но без да пропусна да изкажа скептицизъм.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот dimitarson » Нед Окт 17, 2010 4:28 pm

Deckard написа:
dimitarson написа:Ок,значи и аз влизам в работилницата:)
А кои са оценителите?

Добре дошъл!

Добре заварил:)

Ивайло Иванов написа:Факт – от такава писателска работилница не е излязъл нито един известен или що-годе популярен писател

А тогава защо все още ги има на запад?
dimitarson

Мнениеот Sephiroth » Нед Окт 17, 2010 4:37 pm

dimitarson написа:
Ивайло Иванов написа:Факт – от такава писателска работилница не е излязъл нито един известен или що-годе популярен писател

Защото са добър начин разни хора, които се мислят за/правят на писатели да изцедят пари от едни други хора, които искат да станат такива.
Аватар
Sephiroth

Мнениеот dimitarson » Нед Окт 17, 2010 4:48 pm

Е, само тук в България ли забелязваме тази тенденция?
dimitarson

Мнениеот ogonommo » Нед Окт 17, 2010 4:56 pm

Sephiroth написа:
dimitarson написа:

Защото са добър начин разни хора, които се мислят за/правят на писатели да изцедят пари от едни други хора, които искат да станат такива.

И това с изцеждането на пари го има. Но съществуват достатъчен брой отворени онлайн работилници, които си функционират както трябва.

Не знам дали наистина от работилници не са излизали известни писатели. То и формулировката на "известен писател" е много плаваща, а целта на работилниците не е да изпомпват известни писатели.
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот thorn » Нед Окт 17, 2010 5:25 pm

Целта на работилниците е да легитимират автора пред бъдещите му агенти/издатели. Немалка част от завършилите уъркшоп получават договор за издаване точно благодарение на дипломата си от него - за работилницата се кандидатства, тоест има подбор или с други думи това не са места за създаване на таланти, а за откриването им; в случай че не можеш да си позволиш разходите, ако си спомням правилно, има и вариант за стипендии, междувременно се създават контакти с известни имена (пример за това е Сузана Кларк, която се запознава с Колин Грийнланд точно в уъркшоп, който пък я свързва с Нийл Геймън). Така че полза от работилниците има. За нашите условия обаче всичко това е нереализируемо, тъй като липсва нормален издателски пазар у нас.
Аватар
thorn

Мнениеот Ивайло Иванов » Нед Окт 17, 2010 5:32 pm

В такъв случай това, което се нарича "писателска работилница" на Запад, повече се родее с писателските кръжоци на Изток. Не и с източните т. нар. "писателски работилници".
Преди няколко години след един конкурс, проведен от Фондация „Буквите” и „Дивва ООД”, от фирмата се опитаха да организират уъркшоп по западен образец за победителите, но условията бяха такива, че тъкмо първите трима отказахме.
Колкото до Сузана Кларк и Колин Грийнланд - доколкото знам, съвместната им история е много повече лична, отколкото творческа. :redface:
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот Deckard » Нед Окт 17, 2010 5:48 pm

thorn написа: За нашите условия обаче всичко това е нереализируемо, тъй като липсва нормален издателски пазар у нас.

За съжаление е така, но аз лично съм на принципа "пиши каквото трябва, пък да те издава който ще". :smile:
Преслав Костов
Аватар
Deckard

Мнениеот thorn » Нед Окт 17, 2010 5:53 pm

Да, когато говорим за writing workshop-ове. Ако обаче става дума за университетските курсове по creative writing, нещата се изменят. Те вече залагат на идеята, че ще те научат да пишеш. Доколко има полза от тях, и на запад има яки спорове, но това вече е политика на университетите.

Декард, на същото мнение съм като теб, и в този смисъл ако участието ти в подобни неща те стимулира да пишеш, тогава ползата ти е повече от достатъчна.
Аватар
thorn

Мнениеот Goa » Нед Окт 17, 2010 5:58 pm

Точно така е - участва който има желание и докато има желание. Насила хубост не става, сме свикнали да казваме по нашите дължини и да кимаме мъдро с глава, докато пък на други места полагат големи усилия да опровергават тая максима :smile: .
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот ogonommo » Нед Окт 17, 2010 6:09 pm

thorn написа:Да, когато говорим за writing workshop-ове. Ако обаче става дума за университетските курсове по creative writing, нещата се изменят. Те вече залагат на идеята, че ще те научат да пишеш. Доколко има полза от тях, и на запад има яки спорове, но това вече е политика на университетите.

Декард, на същото мнение съм като теб, и в този смисъл ако участието ти в подобни неща те стимулира да пишеш, тогава ползата ти е повече от достатъчна.

Така е. Идеята на работилницата (тази) не е само да надъхва участниците да пишат. Но и да наблюдават как другите го правят, да виждат различните подходи и гледни точки. Някои от упражненията карат няколко участника да работят заедно върху един проблем на различни нива. Как всеки ще тръгне напред и какво ще извлече от работата в екип е строго индивидуално. Но един начинаещ писател, упражняващ се в работилница има много по-голяма информационна среда и богатство, отколкото ако работи в изолация. Принципно.
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот Sephiroth » Нед Окт 17, 2010 7:23 pm

Deckard написа:
thorn написа: За нашите условия обаче всичко това е нереализируемо, тъй като липсва нормален издателски пазар у нас.

За съжаление е така, но аз лично съм на принципа "пиши каквото трябва, пък да те издава който ще". :smile:

Повечето сме така. Но позволи ми мъничко да попроменя принципа - "пиши каквото трябва, пък дали ще те издадат - божа работа" :wink:
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Goa » Нед Окт 17, 2010 8:05 pm

ogonommo написа:
thorn написа:Но един начинаещ писател, упражняващ се в работилница има много по-голяма информационна среда и богатство, отколкото ако работи в изолация. Принципно.

Не съм сигурен, че можеш да формулираш такъв принцип. Нещата са строго индивидуални, както във всяка област на обществото. Сега има интернет, така че още по-малко може да се каже кой е изолиран и кой - не. Иван Попов и Николай Теллалов примерно могат да се нарекат изолати, и не само те, доста такива случаи има в Бг.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот ogonommo » Нед Окт 17, 2010 8:21 pm

Goa, съгласен съм. Когато човек иска да се занимава и учи, може и сам.

Не говорих за такъв вид изолираност. Ясно е, че всички тук ползваме интернет. Но ако един автор е изолиран ще постне ли част от свое произведение някъде, за да се запознае с мненията на читателите? Докато една група от пишещи може да обмени идеи, методи за писане, информация. Особено когато един проблем бъде разложен на части и всеки от участниците трябва да работи с нещо, писано от някой друг, за да се изпълни дадена цел. (Оставям настрана това доколко груповият или индивидуалният подход оказват влияние върху начина на писане - както положително, така и отрицателно, но както каза ти - строго индивидуално.)

В крайна сметка всичко е въпрос на избор. Още е рано да се каже как ще потръгне работилницата, но ще постваме някои нещица тук. Всеки, който желае да се включи е добре дошъл.
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот Threed » Чет Фев 24, 2011 6:20 pm

Здравейте! Искам да отбележа (като допълнение), че книгите на Алистър Кроули са подходящо четиво за всеки, занимаващ се с близкото до фантастиката фентази. Той е изтъкнат философ, заклеймен заради това, че е сатанист. Въпреки това има много добри трудове. Създател е на всеизвестната " Магическа система". Написал е много книги, сред които и "The Book of the Law" ( Книгата на закона ). Горещо ви препоръчвам да прочетете някой от разработките му, заради добрите идеи, заложени в тях. Абрамелин Мага- "Книга за свещената магия" и писанията на Елена Блаватска също са подходящи. Тези тримата са в основата на Окултизма и Езотеризма. Не само и специално за фентазито, но и голяма част от фантастиката черпи идеи от техните трудове. Пример за това е споменаването на шестата раса на земята и предходните 4ри преди човешката. :smile:

С уважение и желание да помогне, ThreeD
Threed

Мнениеот ogonommo » Чет Фев 24, 2011 7:35 pm

Threed написа:Не само и специално за фентазито, но и голяма част от фантастиката черпи идеи от техните трудове. Пример за това е споменаването на шестата раса на земята и предходните 4ри преди човешката

Тази част от фантастиката ясно съм я пропуснал. Можеш ли да споменеш някои заглавия? Нещо по-известно?

Блаватска и Кроули не съм ги чел; като цяло не ме интересуват толкова окултизма и езотериката (въпреки че имам 1-2 томчета за дзен-йога), колкото интереса на хората към тези полета от идеи. Всъщност не успях да разбера - Кроули има ли книга, посветена на писането или споменаваш заради идеите, които разпространява?

Като допълнение: на български не съм намерил много книги за писането - тази на Кинг не съм я чел, но според мен най-доброто, което може да се намери е "Курс по творческо писане" на Йосип Новакович. Разделена и систематизирана добре, включва примери и обяснения. Основните неща, покрити по много добър начин.
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот Threed » Чет Фев 24, 2011 8:04 pm

За Елена Блаватцк мога да кажа, че се приема за най- изявения и популярен теософист ( философ на душата). Книги, които мога да ти препоръчам са:
1) "Разбулената Изида"- представя историята, развитието и разпространението на тайното знание.
2) "Тайната доктрина"- труд за възникването, еволюцията на Вселената и човечеството.
3) "Ключ към Теософията"- кратко изложение и принципи на теософията.
4) "Гласът на Безмълвието"- основните правила, които ученикът трябва да следва, за да достигне духовно извисяване- да изпадне в сумати състояние( четвърто агрегатно състояние на водата).
Искам да спонема, че тази жена е смятала България за "Втори духовен център" след свещения връх Кайлас в Тибет. Писала е много статии и дисертании на тема зверствата в България по време на турско робство. Има преводи на тези трудове в англииски вестници и списания ( за съжаление не помня имената на статиите). Обиколила е целия свят- буквално. Както тя казва: "Опознай за да разбереш и разбери, това, което другите не виждат!". Ако не откриеш трудовете и на български, ги потърси на руски.
За Алистър Кроули--> за него е трудно да се отркие нещо. Не за друго, ами просто е имал забрана от църквите да публикува книги. Затова има тайни сборници и книги:
1) "Книга на лъжите"--> http://pims.ucoz.net/load/knigi/okultizm/5-1-0-177
2) "Книгата на законите"
3) "Книга на Телема"
4) "Книга на Тот"
5) "777..."
6) "Книга на мъдростта"
Освен първата, другите са трудни за откриване. Само да те предопредя, че е бил много извратен човек. Майка му го е наричала "Звяра", а той сина си- "Антихриста". Бил е член на масонската организация и умира по много странен начин, доказателствата от който се прикрива. Смята се, че е издал много тайни от ордена и именно те са виновни за смъртта му.

П.П. Трудовете на Блаватска са малко трудни за разбиране. Можеш да потърсиш книгите на Мулдашев- виден офтамулог. Написани са като науко- теоритична дисертация, но споделят някой от идеите на Блаватска.

П.П.2 Отбелязвам, че това не е най- доброто, а основата. Алистър пише по много странен начин, който те кара да се замислиш.
Тези автори нямат книги за писане. Предложих ги не за друго, а защото ти дават интересни представи за нещата. Развиват фантазията и разгадават измеренията по нов начин, често труден за асимилиране, но в действителност доста верен на момент. Обясняват необяснимото по правдоподобни модели и излизат извън рамките на науката.
Един пример: Блаватска говори за биополетата на организмите и предметите. Това вече е доказано. Даже в Китай по технология на нейния последовател Мулдашев е създадена такава апаратура, която забавя процесите на рака.

Много често науката черпи идеи от такива книги и четива, които преусмисля внимателно и доразвива заложения в тях "потенциал". :smile:
Threed

Мнениеот Трип » Пет Фев 25, 2011 8:40 pm

Аз ли да го кажа?

Преди всичко, друже, оправи си малко от малко граматиката и правописа. Имаш някакви печатни грешки в постове, които с половин око може да си ги забележиш и сам и да си ги оправиш. Колкото до граматиката, айде, да кажем, че само на мен ми вади очите, на другите може да не им е такъв проблем - то и някакви уж литературни хора като Одисей не знаят къде да сложат запетая и понякога трудно им се разбира какво искат да кажат, но все пак в тоя форум повече от половината хора са писатели, а другата половина имат нещо общо с писането. Старай се да изглеждаш максимално добре в тая компания ;)
Трип

ПредишнаСледваща

Назад към Разкази