Ето още един „изстрел” по познатата мишена. Може би не точно в десетката, обаче някъде наблизо до нея. 
За разлика от повечето си литературни събратя – и тогавашни, пък и сегашни! – Светослав Минков още на млади години се е интересувал от проблемите на правописа. И още тогава се е стремял да поддържа в отличен вид тоя незаменим писателски инструмент.
Отглас от този му стремеж е и разказът, който можете да прочетете по-долу. Той излиза за първи път в списание „Хиперион” през 1925 година, но никога не е включван в авторските книги на Минков, излизали приживе или post mortem. В случая ние поместваме неговата осъвременена версия, която взехме от антологията на Иван Сарандев „Български литературен авангард” (Наука и изкуство, 2001).Светослав Минков
В НОКТИТЕ НА ЛУЦИФЕРПисмо от оня святНе мислете, че това е някаква окултна измислица.
В онзи пролетен ден, когато гробарите спущаха тялото ми в земята, аз действително бях готов да повярвам в моята смърт. Свещеникът люлееше така безнадеждно брадата си в разпева на надгробната молитва, мъжете гледаха така скръбно, жените плачеха така трогателно, а моята годеница припадаше така често, че всичко това отпечатваше у мен едно поразително по своя ужас впечатление. Аз исках да дам някакъв знак, че не съм умрял, че продължавам да живея, но напразно. Флуидите на душата ми бяха още толкова ефирни, че не се поддаваха на никакво материализиране. Поисках да изгася поне свещите. Но тогава един глас изсъска наблизо:
– Какво се бавите още? Хайде в пъкъла!
Обърнах се. До мен от дясната ми страна стоеше един небесен пратеник със сребърни рогове на главата: приличаше много на дявола, така както е изобразен по барелефите на средновековните катедрали.
– Как? В пъкъла ли? – извиках аз. – Вие сте полудели, господине!
– Я гледай ти каква дързост! – изсъска повторно небесният пратеник. – О, ако вие знаехте само какво тежко наказание е отредено за вас, тогава сигурно щяхте да бъдете малко по-любезен. Вървете след мен! – заповяда той строго.
– Но аз не мога да разбера какво искате. Оставете ме спокойно да присъствам на погребението си – протестирах аз. – А след това ще видите в какво заблуждение сте изпаднали. Слушайте: преди половин час ей там погребваха един доктор. Вие сигурно мислите, че аз съм неговият дух. Съжалявам много, че не дойдохте навреме, за да уловите истинския виновник. Досега той е успял вече да се промъкне в рая. Ето ви моя паспорт. Прочетете името ми и разгледайте добре печатите на благотворителните дружества.
– Вартоломей Хралупа!
– Е?
– Вас именно търся!
Останах като гръмнат. Значи наистина нямаше никаква грешка в това, че аз бях същото лице, което дяволът искаше да отведе със себе си. Помъчих се да си спомня набързо моя земен живот. Не, аз не бях извършил никакво престъпление, никому не бях сторил зло. Трябваше ли тогава да бъда изпратен на заточение в пъкъла? Аз произнасях името на всички светии, укорявах ангелите, които бяха забравили да ми се притекат на помощ. И погълнат от отчаянието за близката ми гибел, промълвих с разтреперан глас:
– Но кажете, за Бога, защо моят благочестив дух е осъден на изгнание в преизподнята?
Дяволът със сребърните рога ме изгледа презрително, но после, като видя жалкия израз на лицето ми, засмя се и каза:
– Да, да. Спомнете си само вашата професия на земята и веднага всичко ще ви бъде твърде ясно.
Аз разтворих широко очите си:
– Моята професия? Не разбирам!
– Там е именно нещастието, че не можете да разберете онова велико престъпление, което вършехте в продължение на години с такава упоритост. Вие бяхте писател и вашите съчинения присадиха една неизлечима болка в главите на почитаемите критици. Какъв по-голям грях от този?
– Значи само за това аз трябва да бъда наказан с такава тежка участ?
– О, да,
само за това. Колко малко наистина! Ами я си представете, неразумни покойнико, че публиката не беше предупредена за вашите стихове, разкази и романи? Какво би станало тогава? Всички щяха да ви четат, щяха да ви харесат може би, без да подозират, че на еди-коя си страница изразите са граматично неправилни. При това критиците откриха влиянието ви от чужди автори и математически доказаха числото на пропуснатите тирета и запетайки. Бедните хора! Днес те трябва от сутрин до вечер да трият челото си с ментол, за да прогонят своето главоболие.
Истината, която се криеше в думите на небесния пратеник, разсече като внезапен лъч тежкия мрак на самоизмамата ми. Едва сега, след толкова години, аз почувствах каква страшна съдба е носела за мене моята професия.
Реших на всяка цена да се спася от пъкъла. Затова прибягнах до една крайна мярка: спуснах се в чантичката на моята вечно плачлива леля, която в този миг вадеше малка бяла кърпичка, за да изтрие сълзите си. Но едва се докоснах до дъното и тънкият нокът на дявола ме измъкна отново в пространството.
– Бъдете благоразумен! – извика той и като ме сграбчи в обятията си, ме понесе нагоре към облаците.
* * *
Дворецът на Луцифер е построен върху една малка планета, която и до днес не е известна на астрономите. Дванадесет високи кули издигат величието на този замък, върху чиято врата е запечатана една страшна емблема: земното кълбо, притиснато между два сребърни рога. Самата планета представлява една широка спирала от катакомби, където душите на грешниците се подлагат на най-жестоки мъчения. Началната точка на спиралата е самият дворец.
Когато ние стигнахме пред него, по върховете на дванадесетте кули се показаха дванадесет черни същества. Направени от някаква разтеглива като ластик материя, те се проточиха надолу по стените и без всякакво предупреждение се приближиха до мен, сграбчиха ме в лапите си и ме понесоха към покоите на великия сатана. Аз не оказах никакво съпротивление. Не можех да извикам даже. Толкова силен беше моят ужас.
Минавахме през мрачни и студени лабиринти, чиято дължина изглеждаше безкрайна: струваше ми се, че след много и много векове ние ще стигнем там, където душата ми е осъдена да изкупи своя земен грях. Но ето, пред нас внезапно блесна една светла завеса и един страшен кикот разтърси така силно пространството, че аз паднах от лапите на черните същества.
Тогава дяволът ме хвана за ръка, разгърна завесата и ме поведе напред. Господи, би ли могло да се опише оная отвратителна гледка, която се откри пред очите ми! Отсреща, пред нас, седеше неподвижен като някакъв тъмен езически идол царят на преизподнята. Грозното му лице бе застинало в гримасата на злораден смях, а в малките му зли очи гореше проклятие. Високо над неговото чело се извиваха като грамадни клони два сребърни рога и върху тях играеха и подскачаха десетки от ония черни същества, които най-напред аз видях покатерени по върховете на кулите.
Аз дълго стоях коленичил пред неговия трон. Моят палач обясняваше земното ми произхождение и с едно дръзко безочие развиваше кълбото на теорията за наследствеността, като уверяваше, че всички в нашия род страдали от манията за величие. Той наблегна особено много на това, че съм се опитал да избягам.
– Станете! – извика Луцифер и стените на двореца потрепериха от неговия глас.
Едва можах да се изправя на нозете си: страхът ме беше сковал.
– Вярно ли е, че в продължение на тридесет и седем годин вие сте се занимавали с писателство? – попита той.
– Вярно е – отговорих аз тихо.
– И не се ли разкайвате за това?
– О, Ваше Величество, разкаянието ми е толкова силно, че аз бих желал да изгоря още в тази минута всички мои съчинения на една позорна клада!
– Твърде късно обаче. Вие дръзнахте да оскверните вниманието на публиката и сега правите опит да смекчите престъплението си с разкаяние. Не, заклевам се в рогата си, че вие няма да отбегнете наказанието, което ви се полага.
– Милост! Милост! – завиках аз и от очите ми покапаха сълзи.
– Ха-ха-ха! – изкиска се царят на пъкъла и разтвори така широко устата си, сякаш искаше да ме глътне. Оределите му зъби блеснаха като остри шипове.
– Отведете го! – заповяда грубо Луцифер. – Отведете го в долината на Вечния мрак. Нека той събира там в продължение на пет века – до деня на своето ново прераждане, ония страшни бацили, които погубиха неговите критици!
Дванадесетте черни същества се нахвърлиха върху мен, готови да ме разкъсат. Едва сега аз забелязах, че това бяха свирепите центаври на сатаната. Те ме повлякоха в дъното на залата и ме спуснаха в една широка дупка, отдето изригваха буйни зелени пламъци. И докато успея да извикам, аз изведнъж потънах хиляди километри дълбоко и се намерих в една тъмна долина, обградена с високи скали. Пред погледа ми се простря неизмеримо пространство, засято с цветя. В средата стоеше възправено като огромен призрак едно плашило, в което аз познах вкаменения дух на Данте. Лекият вятър развяваше неговото широко черно наметало: това бяха сякаш крилете на един прикован прилеп, който търсеше своето освобождение. Длъжността на великия италианец бе – да пропъжда ангелите, които идваха понякога тук, за да спасяват осъдените. В ръцете му се издигаше един плакат с огнени букви. Там стояха написани познатите негови стихове:
Lasciate ogni speranza
Voi che’ntrate.* * *
Аз непрекъснато събирам цветя – ето в какво се състои моето наказание. Може би земните обитатели ще помислят, че тогава участта ми не е така тежка, както искам да я опиша. Велики Боже, ако те имаха поне една малка представа за същността на цветята, които растат в тъмната долина на пъкъла! Името на тия цветя не е упоменато в никой ботанически речник. Те не съществуват даже в хербариите на най-богатите музеи. Когато откъсна някое от тях, аз с ужас забелязвам, че това не е никакво цвете, а голяма остра запетайка, която се впива в ръцете ми и ми причинява непоносими страдания. Или въпросителна, или тире, или точка, които се лепят като отвратителни пигмеи по тялото ми. И на мястото на откъснатите израстват стотици нови. Аз изчезвам в едно странно превъплъщение: чувствам, че след време ще изгубя всичките си органи на живо същество и ще се превърна в една словослагателска касета.

Кирил Цонев – „Портрет на Светослав Минков” (1939)