Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

ПРОГРАМА ЗА ОКТОМВРИ - ДЕКЕМВРИ 2008

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

ПРОГРАМА ЗА ОКТОМВРИ - ДЕКЕМВРИ 2008

Мнениеот Goa » Чет Окт 02, 2008 10:45 am

ОКТОМВРИ 2008

[b]08.10[/b] Расата на ситите в SW - Александър Драганов (18 гласа) - [i]потвърдена[/i]
[b]15.10[/b] Световната финансова криза и какво идва след това - Велик Тонев и Тервел Пейков (19 гласа) - [i]потвърдена[/i]
[b]22.10[/b] Сътрудничеството между писатели от различни поколения - уеб-лекция от Валентин Иванов (19 гласа) - [i]непотвърдена[/i]
[b]29.10[/b] Реваншът на Андрея Илиев - среща с автора на "Ревъншът на Тангра", коментари към (пра)българската митология - водещ Ивайло Иванов (23 гласа) - [i]потвърдена[/i]

НОЕМВРИ 2008

[b]05.11[/b] Океани, небеса, телеса - основни теми във фантастиката - Велик Тонев (20 гласа) - [i]потвърдена[/i]
[b]12.11[/b] Големият адронен колайдер - доц. Л. Литов (19 гласа) - [i]непотвърдена[/i]
[b]19.11[/b] Руската фантастика отвъд Лукяненко (Олди, Громов, Лазарчук, Рибаков, Степанов, Валентинов, критика на руско-имперския кич) - Атанас Славов (18 гласа) - [i]потвърдена[/i]
[b]26.11[/b] "Играта": еволюцията на един колективен роман - Калин Ненов (21 гласа) - [i]потвърдена[/i]

ДЕКЕМВРИ 2008

[b]03.12[/b] Визии за бъдещето в произведенията на българските автори след идването на демокрацията - Ивайло Иванов (19 гласа) - [i]потвърдена[/i]
[b]10.12[/b] Няколко велики фантастични романа, неиздавани в България - Roland (Симеон от Shadowdance) (26 гласа) - [i]потвърдена[/i]
[b]17.12[/b] Краят на историческия човек - втора част - Атанас Славов (19 гласа) - [i]потвърдена[/i]

РЕЗЕРВНИ ТЕМИ:

1. Български автори и книги, положили началото на родната фантастика: Георги Илиев с "О`Корс" и "Теут се бунтува" - Иван Петров (16 гласа)
2. "Микромегас" или зората на НФ - Момчил Петров (16 гласа)
3. НТ предвиждания и сбъдването им според "НТ за младежта" и "Космос" - Мария Вандусиел (16 гласа)
4. Търг (15 гласа)
5. Нови книги и конкурси в българската фантастика - обзорна тема (15 гласа)
6. Вечер, посветена на Александър Бурмов (15 гласа)
7. Тазгодишните награди "Хюго" - Бобсън (13 гласа)
8. Сериалите - Roland (13 гласа)
9. Star Trek - Roland (13 гласа)
10. Среща със Спасимир Тренчев ("Неумираща любов") (11 гласа)
11. Фантастичните очерци - Георги Недялков, Дилян Благов (11 гласа)
12. "Жертвата" на Майкъл Крайтън - Йордан Янков (10 гласа)
13. Литературно четене (10 гласа)
14. Кой дърпа конците на световния хаос - Васил Сивов (10 гласа)
15. Как се прави това? Технологиите на съвремието - Велик и Николай (10 гласа)
16. Фантастика и езотерика - Васил Сивов (10 гласа)
17. Среща с Весел Цанков ("Пиксел") (4 гласа)

Непотвърдените теми трябва да се потвърдят в най-скоро време, за да се нанесат евентуални корекции. Моля Андрея да каже дали предложената дата го устройва, замесените лица да се погрижат за уеб-лекцията на Вальо и Мария да уточни дали поканеният от нея физик ще бъде налице на съответната дата. При отпадане на титулярна тема влиза някоя от първите резервни.
Аватар
Goa
Модератор

Re: ПРОГРАМА ЗА ОКТОМВРИ - ДЕКЕМВРИ 2008

Мнениеот Goa » Чет Окт 02, 2008 11:00 am

Както се вижда, бяха предложени и гласувани 28 теми, една, в крайна сметка, задоволителна бройка. Наемам се да ъпдейтвам програмата при промени, както и да я кача в съответния раздел "Програма" тук в сайта.

С това дейността ми като председател на клуба приключва. Подавам си официално оставката :).

Малко коментари от експредседателя:

Предлагам другата сряда (8 октомври) да се започне с избор на нов председател. В противен случай клубът е изправен пред угрозата голяма част от сбирките да се провеждат без овчар. Имам и едно предложение за нов председател: Ивайло Иванов. Той е човекът, който може да се заеме сериозно и да подобри дейността на клуба.

Коментар по съставената програма: откакто започнахме да я съставяме по този начин, не се е минало веднъж, без да съм изненадан от избора на теми. 4 гласа за среща с автора на един от най-значимите български фантастични романи през последните години - един силно хумористичен и същевременно брутално трагикомичен текст (най-близък паралел - филмът "Бразилия") - това е срамота. Също срамота е отпадането на вечерта, посветена на Александър Бурмов, изключителен поет и дългогодишен клубен член, починал наскоро. За мое съжаление отпадна и "Жертвата" - тема, която обещаваше да е една от най-интересните предвид водещия я. Имам приятели, които идват на сбирки само когато Данчо говори. Надявам се и още поне 3-4 от отпадналите теми скоро да намерят по-добър прием. Пожелавам на всички водещи, влезли в програмата, попътен вятър и минимум психически поражения :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Bogdanov » Чет Окт 02, 2008 12:22 pm

Гоа, лична молба - не сравнявай "Бразилия" с опита за роман на Весел /рекламата е голяма работа, а и той си е талант/,но все пак при оня велик конкурс романът му не беше дори в първите 20. И нормално де.
Та може да се пусне тема за обсъждането му, макар че имаше няколко вече..

П.С Кога е починал Сашо Бурмов? Това е голяма новина... той беше талантлив, макар и доста объркан автор.
Bogdanov

Мнениеот robinofloksli » Чет Окт 02, 2008 12:23 pm

За няколко от отпадналите теми и аз съжалявам. Но що е време, се е пред нас, мисля че темите могат да бъдат предложени и гласувани в (по)следващия период, стига някой да се наеме и да убеди аудиторията, че си струват. Вчера имаше хора които зададоха въпроса - "А кой е Ал.Бурмов?"
Според мен това е тъжно. Той беше един от нас и беше гениален, макар и антисоциален. Така че за следващия сезон отсега предлагам - Александър Бурмов - литературно четене и стихове с китара, худрък ИИванов и АСлавов. Да гласува който иска, аз правя каквото мога...
По същия начин може да се подходи и към други отпаднали теми, всеки има право на инициатива, всеки може да направи нещата по-интересни
А може да се подходи и традиционно - с бирени подкупи.
Човек въображение да има, другото лесно
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот valio_98 » Чет Окт 02, 2008 4:12 pm

Кой ме караше да предлагам тема. :(
Сложили сте ме точно когато трябва да се занимавам със сменяне на памперси, ама ще се оправим някак.
Благодаря, че сте я избрали. Най-вероятно ще пратя мп3 файл, ще видим как точно ще го организирам.

@ Роланд: ако искаш, след като мине офанзивата ще си говорим за списанията. Примерно ще взема един произволен брой и ще пиша какво мисля, но не сега, моля ти се.
valio_98

Мнениеот Goa » Чет Окт 02, 2008 4:45 pm

Вальо, предложи друга дата и веднага правим разместването!
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот valio_98 » Чет Окт 02, 2008 4:50 pm

Нека да си остане както е. Ако имам повече време, просто ще се офлянквам по-дълго. :)
valio_98

Мнениеот Roland » Чет Окт 02, 2008 5:31 pm

Абе Диляне, все забравям да те питам - ти ЩО толкоз държиш да си правиш самоотвот?
Roland

Мнениеот robinofloksli » Чет Окт 02, 2008 5:36 pm

Заради мойте критики! Не ги понася, ама изобщо...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот Goa » Чет Окт 02, 2008 7:12 pm

Щото не мога един ред да въдворя, камо ли да направя нещо по-сериозно :). Когато се опитам да говоря, никой не слуша и още на второто изречение народът е забравил, че съществувам. Но това както и да е, всъщност основната причина е, че загубих ентусиазма си да правя нещо за клуба. Просто след първите 5-6 години настана някаква културна рецесия или де да знам как да го нарека, може би времето е такова. Но атмосферата, която беше преди, сега я няма.

П.П. Този въпрос отново доказва, че съм невидим - колко пъти устно и писмено обяснявах защо, ама явно никой не е обърнал внимание :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Roland » Чет Окт 02, 2008 11:00 pm

Диляне, с риск да звуча все едно съм с 20 години по-дърт от тебе, това зависи само от личното ти възприятие, човече :) И аз съм имал и понякога имам същите проблеми в ШадоуДенс, но от теб зависи да ги разрешиш. Не си струва подобно нещо да те демотивира.
Roland

Мнениеот Goa » Пет Окт 03, 2008 12:29 am

Знам :) Минал съм през какво ли не :)
А кое е демотивирало тия десетки ценни хора, които спряха да идват в клуба, как мислиш? Не че има значение, просто си говоря :). Но всеки спрял да идва си е лично поражение на председателя, няма как, част от теглото на кръста.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Bogdanov » Пет Окт 03, 2008 7:25 am

Не на тоя председател, Гоа. Не се терзай излишано. Твоят избор е следствие на това, че хората се демотивираха и престанаха да идват в клуба.
Bogdanov

Мнениеот robinofloksli » Пет Окт 03, 2008 9:26 am

@Goa - нали с всяка година ставахме все по добри, имало било прогрес? Или стана като със Соца - всяка година добивите и производството се увеличава, а накрая - кур, няма с кво човек задника си да обърше...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот pizata » Пет Окт 03, 2008 11:45 am

@Goa - спокойно можеш да ме броиш, като нов ЗЕЛЕН фен на фантастиката, "вербуван" от теб.(малка утеха :-))

И тъй като смятам, че ми е рано да идвам на сбирките (но все някога ще започна), бих те помолил да ми избереш 2-3 книги от търгуваните (по твоя преценка, но предпочитам да има български писатели) и като се видим в събота, ще се разплатя и ще ги взема.
Аватар
pizata

Мнениеот Goa » Пет Окт 03, 2008 1:18 pm

Не искам да създавам погрешно впечатление - не се оплаквам от днешния състав и състояние на клуба. В последните месеци клубът видимо се стабилизира, ето даже на последната сбирка имаше около 30 души, достатъчна част от тях са много сериозни хора, от които винаги може да се научи нещо, има и съвсем прилично количесто предложени теми. Всичко това е много хубаво. Но... натрупаните негативи са тежък товар, а и на клуба му трябва авторитетен председател, който от една страна да върши някаква работа и от друга страна думата му да се чува. Аз организирах Софкон, смея да твърдя, че и досега програмата на този Софкон остава най-добрата от всички конове на новото време, но той беше посетен от 40-50 човека и никакво присъствие от провинцията. И хората го броят за провал. Че даже не се и сещат за него. Да речеш, че не беше разгласен - беше, даже и медиите бяха поканени. Причини за непосетеността после могат да се търсят всякакви, но фактът си е факт. Е, нека някой по-подходящ да поеме щафетата и да организира по-добре нещата, а пък ако не се намери такъв, значи проблем с клуба наистина има.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Генерала » Съб Окт 04, 2008 11:40 pm

Тънкио ти намек е разбран, ювиги :)
Генерала

Мнениеот Roland » Вто Окт 07, 2008 4:09 pm

Абе сигурни ли сте, че е потвърдена лекцията за утре? Щото в Цитаделата няма и думичка за това, което е много странно...
Roland

Мнениеот Goa » Вто Окт 07, 2008 8:18 pm

Алекс ми потвърди още в четвъртък.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Roland » Чет Окт 09, 2008 9:49 am

На пук на всички, дето се бъзикаха с темата за Ситите и не я искаха, бих казал, че вчерашната лекция мина всъщност много добре.
Roland

Следваща

Назад към Общи дискусии