от Генерала » Сря Сеп 28, 2011 1:48 am
от robinofloksli » Сря Сеп 28, 2011 2:03 pm
Нека да разгледаме отношенията Океан - човек описани в Соларис. Средата в която се намират героите на Соларис, сама по себе си не предизвиква никакви "проблеми". Според предисторията на разказа, става дума за нормална изследователска база с нормално ежедневие. Проблемите, отчуждението и параноята започват единствено, когато Океана прави опити за комуникация. Тоест проявите на (не)съвършената човешка природа, показани в Соларис, са пряка реакция към външно влияние, а не са естествен продукт на човешката психика.
Съгласен съм, че Лем работи с множество силни чисто човешки емоции и страхове, но това е част от оригиналността на Соларис. В случая обаче те могат да се разглеждат като "комуникационните пипала" на чуждия разум, хипертрофиращи тези емоции и страхове за целите на комуникацията. Друг интересен момент е, че тези прояви са някак "безцелни" Лем не се опитва дори да въведе свързваща логическа линия между кошмарите на героите си или да намекне за някаква цел. Единственото, което ги свързва е факта, че са активно предизвикани от Океана
Колкото до Океана в Соларис, за мен лично той има две роли. Едната, е символ на чуждото и непознатото, което ни обгръща. Не случайно Лем описва подробно, че океана е навсякъде около базата, вижда се зад всеки прозорец и тн.. Втората роля е на на "братята по разум" които човечеството съзнателно и несъзнателно търси и с които неминуемо ще се сблъска. Ако погледнем цялото творчество на Лем, този сблъсък присъства навсякъде, от Едем и Непобедимия до тъжно-смешната Междугалактическа конференция и класификацията на земляните като някакъв тип плесен. Аз си мисля, че подценявате Лем, ако смятате, че той би зарязал тази линия, за да изследва единствено вътрешни човешки емоции като самотата. И дори бих отишъл по-далеч. В Соларис, Лем не се интересува от хаоса на човешките емоции, от самотата или неспособността ни да комуникираме помежду си. Той просто ги използва, за да илюстрира и продължи същата тема, която присъства в повечето му проиведения - неподготвеността на Човека за срещата му с Космоса.
Човек е сам, защото не може да разбере самия себе си, и това най-ясно се вижда при сблъсък с чужд разум. Сещам се за един цитат пак от "Фиаско" (цитирам по памет) "... Ние не можем да разберем дори японците, с техните странни ритуали, камо ли извънземна цивилизация..." Не можеш да тълкуваш чуждоземни сигнали, докато не проумееш вътрешното си аз, това си мисля, че е посланието на Соларис. В крайна сметка всичките страхове можеха да бъдат отприщени и ако изследователите се бяха напушили с извънземна трева примерно.
Да, Океана е главният герой в Соларис. А цялата история за това как "нашия човек" психясва заради появата на мъртвата си жена е просто начин за Лем да каже - "Ето, ние сме тръгнали да откриваме, завладяваме и тн..но си оставаме обикновени хора, които се чупят опасно лесно". Призрака на мъртвата му жена и неговите действия в случая са един фарс, описан от Лем за да илюстрира по-горното. Вълнуващ, мъчителен, красиво описан, но фарс. (Той я изтрелваше в орбита всяка сутрин :-D. И това ако не е символизъм..Съвсем трезво осъзнаваше, че тя е ефект предизвикан от Океана. Бореше се срещу това влияние...и се проваляше.)
Соларис е писан в епохата на Големите надежди и Големите страхове. Самият Лем обича този тип "мазохизъм" - да хвърля своите герои в ситуации, които ги карат да изглеждат безпомощни с смешни. (спомни си танка и "ядрената война" в Непобедимия). Така е и в Соларис.
от Кънчо Кожухаров » Сря Сеп 28, 2011 10:23 pm
от Йордан Янков » Чет Сеп 29, 2011 9:30 am
от robinofloksli » Чет Сеп 29, 2011 12:28 pm
от Кънчо Кожухаров » Чет Сеп 29, 2011 3:48 pm
от Goa » Чет Сеп 29, 2011 10:56 pm
от Йордан Янков » Пет Сеп 30, 2011 9:06 am
от Sephiroth » Пет Сеп 30, 2011 9:33 am
от robinofloksli » Пет Сеп 30, 2011 3:43 pm
от robinofloksli » Пет Сеп 30, 2011 3:45 pm
Тук се получава тотално изгубване в превода. Всеки говори на език, абсолютно различен от останалите. Дори само това вече е белег, че "Соларис" е велика книга.
от Йордан Янков » Пет Сеп 30, 2011 4:02 pm
от robinofloksli » Пет Сеп 30, 2011 4:13 pm
Философията не се изчерпва с Маркс, още по-малко тъкмо темата за отчуждението. Това че ти не си готов да говориш по темата не означава, че другите трябва да слизат до твоето ниво.
от Кънчо Кожухаров » Пет Сеп 30, 2011 10:59 pm
от Йордан Янков » Пет Сеп 30, 2011 11:27 pm
от robinofloksli » Съб Окт 01, 2011 12:05 am
от Goa » Съб Окт 01, 2011 12:27 am
от Шаркан » Съб Окт 01, 2011 1:00 am
от robinofloksli » Съб Окт 01, 2011 1:06 am
от robinofloksli » Съб Окт 01, 2011 1:24 am
Назад към Литература и други изкуства
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта