БЕЗБРЕЖНАТА ФАНТАСТИКА
● Среща с Аркадий СТРУГАЦКИ
Тази есен на Софийския клуб по прогностика и фантастика „Иван Ефремов” гостува видният съветски писател фантаст, така добре познат на всички любители на жанра у нас, че не е необходимо да бъде представян.
ВЪПРОС: Ще започна с може би най-традиционното питане – как пишете заедно с брат си, как съвместно ви се удава този дълбоко индивидуален процес – творчеството?
ОТГОВОР: Да, наистина този въпрос ни се задава най-често и ние с брат ми отговаряме също с въпрос: „А как можеш да твориш сам?” Ние просто не можем да си представим да работим поотделно. Все едно да лишат някого от едната ръка – как мислите, ще му бъде ли удобно да върши онова, което е правил с две ръце? Вярно, че отначало опитвахме различни начини за писане. Например всеки сам да съчинява по една глава от бъдещото произведение – нищо не се получи. Или двамата поотделно да работим над една и съща част. После ги сравнявахме и откривахме онова, което съвпада у двамата – шаблона, това, което всеки би написал. Изхвърляхме съвпадащото и от останалите части сглобявахме бъдещия текст. Разбира се, и тази практика не продължи дълго. Скоро се спряхме на начина, който остана в сила за цялото ни почти двадесетгодишно съвместно творчество – обмислянето и уточняването на всяка фраза. Досещате се, че няма значение кой от нас в даден момент седи зад пишещата машина и кой се е разположил на дивана. Това са технически подробности. Най-трудно се оформяше финалът на общия ни труд – решаването на съдбата на героите, развръзката на сюжетните конструкции. Тогава именно трябваше не да измисляме, а да се подчиняваме на натрупаните представи за модела на описвания свят. Разбира се, и в такива моменти са ни идвали наум изненадващи обрати, които са ни принуждавали да преработваме цялото произведение.
ВЪПРОС: А какво е мнението ви за митовете, по-точно за съвременното митотворчество, към което често причисляват фантастиката?
ОТГОВОР: Ще започна с едно изказване на Станислав Лем. Според него митът е образ на това, което в дадения момент човек не разбира. В този смисъл с брат ми особено ни интересуват формите на митологично мислене сега, в епохата на научно-техническата революция. Наистина за човека от началото на двадесетия век достъпните знания изглеждали достатъчни, за да обхванат цялата картина на света, докато днес непонятното е далеч повече от неизвестното. Натрупаният мирогледен материал не стига, за да се обхване диалектическата картина на епохата и средностатистическият човек е изправен пред проблема да замества научното знание с митове. Един от тях бих нарекъл „богоочакване”. Сигурен съм, че никой от присъстващите не вярва в бога в религиозния смисъл. Но предполагам, че немалко от вас, чувайки за древни следи от посещение на извънземни цивилизации или за НЛО, си казват: „Защо в края на краищата тези пришълци не дойдат и не прекратят тия войни, екологични кризи и катастрофи? Аз не мога да направя това, другите не могат да направят това, поне Те би трябвало да са в състояние да го сторят.” По този въпрос бих ви казал само, че съм напълно солидарен с нашия комунистически химн, където пише: „Ни бог, ни цар, ни герой...”

● Екслибрис на Аркадий Натанович
ВЪПРОС: Вие лично вярвате ли в съществуването на неидентифицирани летящи обекти?
ОТГОВОР: Какъв смисъл има да се „вярва” в нещо, което или съществува, или не съществува? Това ми напомня за шеговития „малък джентълменски комплект” от въпроси, задавани на всеки писател фантаст: НЛО, Бермудски триъгълник и т.н. Ако се върнем към неомитовете, бих обърнал внимание на втория вид – мита като бягство от скуката. От скуката на абсолютно преситения стомах. В онези страни, където е имало хронично недояждане, често вече е осигурено всекидневното хранене. А там, където засищането е било ежедневие, се разви една доста силна потребителска идеология – възникна явлението, което един от водещите американски философи нарече „черното лице на свободното време”. При това не просто свободното време, ами свободното време на абсолютно преситения човек, който търси нови, разтърсващи, потресаващи удоволствия. Но митотворчеството не е характерно само за полуграмотните консуматори. То е доста характерно и за съвременната наука. Все по-често узнаваме за случаи, когато цели научни колективи, увлечени в проектиране на собствените си доста незрели (дори за началото на нашия век) възгледи, се опитват да ги наложат върху нови открития, раждащи се на върха на перото, върху явления от съвършено нов, неизвестен характер. Те творят митове, защото не разбират за какво става дума. Това е все едно да видят във водата октопод и смятайки, че е гол и измръзнал, да му надянат жилетка... Разбира се, отдавна съществува и идеологическо митотворчество. За мен най-интересно е именно то.
ВЪПРОС: Мнението на световната критика е, че вие с брат ви освен като фантасти се проявявате и като особено талантливи литератори. На какво все пак се дължи вашето решение да изберете за творческо поле именно фантастиката?
ОТГОВОР: Преди всичко трябва да уточня, че не считам фантастиката за явление извън голямата литература. За мен фантастиката винаги е била любимо занимание, а нейният литературен свят е и мой. Според мен в този свят влизат и чудесното произведение на Маркес „Сто години самота”, и „Нос” на Гогол, и „Гъливер” на Суифт, и фантастичните гротески от ранното средновековие. Фантастика без брегове – това е моят девиз! Определям фантастиката като разновидност на литературата, която се отличава от всички други по присъствието на фантастичния елемент – неслучилото се или невъзможното въобще. Колкото за дълбокия мотив, който ме е насочил към фантастиката, мога да кажа само това – у всеки човек се формира един идеал и силата на неговия образ повежда към литературна реализация.
ВЪПРОС: Какво е мнението ви за кризата на световната фантастика, за която се говори от време на време?
ОТГОВОР: Не бих могъл да отговоря конкретно. В единствената научнофантастична литература, която следя доста редовно от чуждите – японската, – не забелязвам криза. Впрочем шегата настрана, в полза на американската фантастика бих могъл да спомена името на Урсула Ле Гуин. Преди да прочета нейната книга „Лявата ръка на мрака”, просто не предполагах, че за такива философски категории като диалектиката е възможно да се пише високохудожествена литература.
ВЪПРОС: Досега говорихме само за литературата. Но фантастиката се простира и върху другите сфери на изкуството. Фантастичното кино, поезия, живопис, театър – как се отнасяте към всичко това?
ОТГОВОР: Много положително. Но забележете, и фантастичната живопис за мен започва не от Андрей Соколов, а от Брьогел, от Дюрер, от Бош и Ешер. Колкото до поезията, съществува мнение, че фантастиката се явява нещо като нейна аналогия, но в по-абстрахирана форма. Що се отнася до фантастичното кино, положението му не е блестящо. Гледал съм немалко фантастични филми от различни страни. Предимно американски, японски, полски, чешки и, разбира се, съветски. Но бих казал, че засега само „Соларис” на Андрей Тарковски заема особеното място на истинско изкуство.
ВЪПРОС: Какво ще ни разкажете за екранизациите на вашите произведения?
ОТГОВОР: С брат ми току-що завършихме сценарий за музикална комедия по мотиви от „Понеделник започва в събота”. Тарковски до края на годината е обещал да завърши снимките на филма „Сталкер” по „Пикник край пътя”. Също така в Талинската киностудия започна екранизацията на „Хотелът „При загиналия алпинист”.
ВЪПРОС: Как си представяте еволюцията на чувствата в бъдеще?
ОТГОВОР: Преди всичко любовта – това всеобхватно чувство – ще стане според мен много по-дълбоко и пълноценно. Ако говорим за далечното бъдеще, бих казал, че негативните чувства – омраза, ненавист, злоба, грубост – ще могат да бъдат овладени и надмогнати чрез цялостно възпитание на личността. Разбира се, това ще стане възможно, ако педагогиката успее да отговори на новите повишени изисквания.
Интервюто взе: Атанас П. СЛАВОВ
Първа публикация в: списание „ЛИК”, брой 38/1979 г.