Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

"Селфи" - хард научната фантастика се завръща...

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

"Селфи" - хард научната фантастика се завръща...

Мнениеот dobribozhilov » Чет Фев 27, 2020 12:34 pm

Искам да анонсирам една нова книга, която е готова, но не може да излезе, поради екстремните пазарни успехи на историческите ми романи. Които вещаят "десета глуха" за фантастиката. Но това е реално най-добрата ми книга по моя собствена оценка, написана е от мен самия, без да има повод, поръчка, очакване или пазарна ситуация. Също че е най-добрата ми книга, е мнението на 15 годишната ми дъщеря, която чете много... Надявам се да излезе поне като електронна книга, обещания за което има.

В "Селфи", Стивън Хокинг е съживен в 33 век чрез нова технология, която позволява реконструкция на съзнанието, на база на оставен отпечатък от самото съзнание от починалия.
Хокинг е единственото "външно влияние" при написването и. Всичко друго е от мен. Но той е единственото влияние, защото идеята за книгата ми хрумна в деня на неговата смърт. Стоях и гледах новините, и ми хрумна. Тя е и започната в този ден. Така се роди "Селфи".
Именно така се нарича и въпросният "отпечатък от съзнанието" - "селфи". Защото думата е страхотна, модерна, актуална. Селфи може да е картина, книга, симфония и всяко друго нещо, "излязло" от мозъка на човек и представляващо негов "отпечатък".
По този начин, чрез "обратно инженерство", могат да се съживяват част от хората, и г-н Хокинг е съживен. Там той намира други двама съживени - Алберт Айнщайн и Исак Нютон.
И разбира мисията си - никой не може да съживи най-големия гений на всички времена - Леонарно Да Винчи. Въпреки че той има гигантско "селфи", повече от достатъчно, то е твърде сложно и личността му е твърде многообразна. И макар че хората са постигнали почти могъществото на Богове, те не могат да го съживят.
И тези трима гении, като Хокинг е главният протагонист, тези тримата, трябва да намерят решение. И да събудят Леонардо...
Това е идята на книгата, а в нея има огромен размах, страхотни фантастични концепции, и философски разсъждения за това какво е важно за хората, когато вече са безсмъртни, но все така малки, сравни с Вселената...
Има и зашеметяващо българско участие... :)

Ето тук е публикуван откъс - първата глава. Силно се надявам скоро книгата цялата да я има поне като е-издание, и да мога да я представя в клуба...

Квантова относителност - глава 1 от романа "Селфи"...
Добри Божилов, писател
"Задругата", "Заветът"
dobribozhilov

Re: "Селфи" - хард научната фантастика се завръща...

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 02, 2020 1:23 pm

Поздравления за книгата! И други автори от българския mainstream
са писали фантастикя. Не боли. :) Надявам се да не сте последният.

Да пише човек за гении като Хокинг, Нютън и Айнщан е голямо
предизвикателство, дори за "обикновени" умни хора е трудно да се
пише, така че ще чета откъса довечера в метрото.

В Клуба се правят представяния на нови книги, но в този случай
не е ясно дали има смисъл, при условие, че книгата не е излязла
и не е ясно дали ще излезе. Ако сте заинтересуван, може би ще
може, но нека все пак Дилян - нашият председател (в скоби
перзидент) да реши.
Аватар
valio_98

Назад към Общи дискусии