Подборка от стойностна – според мен – съвременна българска фантастика
Литературата не е скок на височина, за да се каже по някакви обективни критерии, че този автор е по-добър от онзи или обратното. По-важни са субективни неща като смисъл, идеи (примерно дали са хуманистични е нещо, което аз намирам за много важно) и не на последно място – художествени средства (които са нужни за да има емоционален ефект от идеите). Затова използвам думата „стойностна“ за да опиша тази подборка.
Тази тема е подтикната от една друга дискусия, а списъкът, който предлагам не е особено дълъг и за да не се почувства някой обиден – е подреден по азбучен ред:
- Елена Павлова: много разностранен автор; аз харесвам предимно късиъте и разкази, примерно: тук и тук
За авторката: тук
- Николай Теллалов: серията „Да пробудиш драконче“, която обединява няколко свързани романа, всеки написан в различен жанр (фентъзи, твърда фантастика, алтернативна история) и особено самостоятелния роман „Нано“, в който става дума за настъпването на сингулярността и за реакцията на хората към промяната въобще. Тези неща са достъпни тук.
За самия автор: тук
- Янчо Чолаков: той идва от „голямата“ литература и рязко се отличава по стил и художествени умения от повечето съвременни български фантасти. За отбелязване са: тук и особено повестта „Прояснение“, откъс от която може да се чуе тук.
За автора: тук
От по-предното поколение специално искам да спомена Любомир Николов, който вероятно е добре познат на читателите, но продължава да е активен. Той е човекът, превел Толкин на български. От новите му произведения препоръчвам двутомника „Сивият път“: тук
За него: тук
Приятно четене!