Начало форум

Търсене

Търсенето върна 1320 резултата

Върни към разширено търсене

Re: Защо "Соларис" е велика книга?

@ Робин

Философията не се изчерпва с Маркс, още по-малко тъкмо темата за отчуждението. Това че ти не си готов да говориш по темата не означава, че другите трябва да слизат до твоето ниво.
от Йордан Янков
Пет Сеп 30, 2011 4:02 pm

Форум: Литература и други изкуства
Тема: Защо "Соларис" е велика книга?
Отговори: 41
Преглеждания: 13097

Re: Защо "Соларис" е велика книга?

@ Робин Понятието за отчуждение, което ползвам не е нещо уникално и само мое. Във философията това понятие отдавна се ползва тъкмо като изява на другостта или процесът на преход от едно нещо в друго нещо. Това, че ти не знаеш обемът и значението на това понятие в човешката култура си е изцяло твой п...
от Йордан Янков
Пет Сеп 30, 2011 9:06 am

Соларис ни очаква

Очевидно тук ще става преброяването на дивите зайци. Е, добре, отново и от мен (да не изтезавам Робин с търсене - белким го прочете все пак): Преди четири десетилетия Станислав Лем написа едно от своите най-емблематични произведения – Соларис. В него няма мощни звездолети. Няма звездни империи. Има ...
от Йордан Янков
Чет Сеп 29, 2011 9:30 am

Re: E=m.c^2 / E=m.c.n / E=m.n^2 ?

Специалната теория на относителността всъщност гласи, че физическите закони за инвариантни, а пространството и времето са относителни. Въпросът е, че СТО е резултат от емирични наблюдения и теоретични допускания, които да пасват на емприричните наблюдения. Появяват се обаче емпрични наблюдения, коит...
от Йордан Янков
Нед Сеп 25, 2011 5:45 pm

Форум: Наука и прогностика
Тема: E=m.c^2 / E=m.c.n / E=m.n^2 ?
Отговори: 6
Преглеждания: 2553

Re: Теракон - 1-2 октомври 2011 на Витоша

единствено Данчо може да си предяви правата, само че той се обоснова за филма на Тарковски и Содебърг, не за книгата, ако помня добре.

Не помниш добре. Прочети пак какво съм писал. :problem:

Не съм сигурен, че ще мога да дойда на която и да е от двете дати.
от Йордан Янков
Сря Сеп 21, 2011 9:47 pm

Форум: Организационни
Тема: Теракон - 1-2 октомври 2011 на Витоша
Отговори: 32
Преглеждания: 9622

Re: Станислав Лем: визия ХХІ

В Лемтернет е публикуван един разказ на Георги Малинов - "Конкурсът". Това е нещо зашеметяващо!!! Не знам дали е първа публикация, аз за първи път го прочетох и съм впечатлен, възхитен и ентусиазиран! :) Толкова съвършена импровизация в стила и най-вече в нивото на мислене на Станислав Лем...
от Йордан Янков
Чет Сеп 15, 2011 10:21 pm

Тема: Станислав Лем: визия ХХІ
Отговори: 120
Преглеждания: 86498

Re: Нещо се счупи

Отдавна помолих Дилян да ми смени статуса на нормален член, за да мога да си изтрия профила оттук - дано сега го направи. Така че повече няма да ви безпокоя. Не знам защо въобще се обадих.

П.П. Оказа се, че не мога сам да си изтрия профила. Моля Дилян да го изтрие.
от Йордан Янков
Пет Юли 29, 2011 5:52 pm

Форум: Общи дискусии
Тема: Нещо се счупи
Отговори: 34
Преглеждания: 11810

Re: Защо Вселената не е проектирана за нас

аха, разбрах - има господ и всеки, който си мисли, че господ може да бъде по-добър от самия себе си е глупак. Като религиозна догма е добре, ама тогава май се получава, че Пенроуз е поп.
от Йордан Янков
Пет Юли 29, 2011 3:56 pm

Тема: Защо Вселената не е проектирана за нас
Отговори: 8
Преглеждания: 2863

А, да - забравих че хората са тези които които те разбират. Другите са не-хора (капиталисти, марксисти, и вся осталная сволоч).
от Йордан Янков
Пет Юли 29, 2011 12:45 pm

Re: Защо Вселената не е проектирана за нас

Абе аз доколкото разбрах всеизвестния Пенроуз е глупакът, който твърди, че Вселената е направена за нас ама нейсе ...
от Йордан Янков
Пет Юли 29, 2011 12:40 pm

Тема: Защо Вселената не е проектирана за нас
Отговори: 8
Преглеждания: 2863

Без съмнение всяко нещо може да се каже (и се казва) по много по-сложен начин, но все пак важното е какво хората възприемат, а не това какво някой си мисли че казва.
от Йордан Янков
Чет Юли 28, 2011 8:30 pm

Надали ще намеря точен цитат с "лоши чичковци", но общото впечатление за позицията ти е, че държавата, както и цялата история, е резултат от съзнателните усилия на определени хора, които отразяват някакви техните ценности и интереси. "Лоши чичиковци" го използвам като събирателна...
от Йордан Янков
Чет Юли 28, 2011 6:09 pm

Основната ми разлика с Ники Теллалов в подхода ми към държавата е, че той я приема като творение на лоши чичковци, които е достатъчно да бъдат разобличени и държавата ще рухне изопачаваш думите ми Добре, остава само че е творение на лоши чичковци - надявам се че това поне няма да отречеш от сосбтве...
от Йордан Янков
Чет Юли 28, 2011 2:14 pm

Аз нещо съм пропуснал :rolleys: Може ли линк? Ей тук съм говорил нещо по въпроса: http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=8&t=12772&p=12883&hilit=%D0%97%D0%B0%20%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%20%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE%20%D0%BE%D1%82%D0%B...
от Йордан Янков
Сря Юли 27, 2011 7:10 pm

Уморих се да повтарям какво е това "държава". Разбира се, още едно доказателство, че няма значение какво казваш, а какво правиш.
от Йордан Янков
Пет Юли 22, 2011 10:40 pm

Re: За Космическия разум

Започваме публикацията на „Увод в системата на диалектическата логика” на Иван Пунчев с Част І: Исторически генезис на идеята за математическа диалектическа логика, която може да се намери тук: http://e-knigi.net/2010-10-03-12-56-13?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=20...
от Йордан Янков
Сря Юли 06, 2011 9:28 am

Тема: За Космическия разум
Отговори: 4
Преглеждания: 2436

И още:

Идеята за актуалната безкрайност с която античният Разум, както в логиката, така и в математиката, има постоянни и принципни колизии, бива възприета от неоплатонизма в средновековната християнска философия и теология и тъй да се каже „отгледана” в ирационално-мистичната утроба на вярата в Бога като ...
от Йордан Янков
Чет Юни 30, 2011 8:53 am

Re: ЕИ - ИИ - социални отношения

Всъщност сега се усетих, че не съм прав за еволюцията на естествения разум в изкуствен разум и за жабата. Изкуственият разум като следващо състояние на човека трябва да бъде резултат от съзнателна творческа дейност на естествения човешки разум. Но това не може да бъде просто проектиране на интелекти...
от Йордан Янков
Сря Юни 29, 2011 10:34 am

Тема: ЕИ - ИИ - социални отношения
Отговори: 124
Преглеждания: 36915

За Космическия разум

І. Античната епоха на Абсолютния Дух е реализация на „логическата ИДЕЯ” в нейната естетическа форма, която тук образува „тоталността”, а религиозната и философската форми са подчинени „моменти”. Затова и философията тук е естетическа философия. Цялата антична епоха следва да се разглежда като систем...
от Йордан Янков
Сря Юни 29, 2011 10:18 am

Re: ЕИ - ИИ - социални отношения

Често се допуска, че "интелект" и "разум" са синоними, но тук вече някой посочи, че интелектът може да бъде интерпретиран като средство на разума, а не самият разум, който предполага наличието на цел. Всъщност интелектът се определят традиционно като способност да се правят заклю...
от Йордан Янков
Пон Юни 27, 2011 3:37 pm

Тема: ЕИ - ИИ - социални отношения
Отговори: 124
Преглеждания: 36915
ПредишнаСледваща

Върни към разширено търсене

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Регистрирани потребители: 0 регистрирани