от Goa » Чет Юли 23, 2009 4:45 am
След мача някои не разбраха, че ще пием бира, или пък трябваше да се прибират и си тръгнаха, но останалите седнахме на СС и си поговорихме. (М/у другото там срещнахме отбора на Рено, можем някоя сряда да направим контрола и с тях.)
Всеки си каза мнението и смятам, че се получи полезен разбор. Ще напиша някои неща и тук.
Нека кажем, че когато топката е [b]наше притежание[/b], упражняваме [b]активна игра[/b].
Когато топката е [b]у противника[/b], сме в състояние на [b]пасивна игра[/b].
И в двете фази имаме много за наваксване. Аз като офанзивен играч разбирам повече от активната игра, затова ще говоря предимно за нея. (Макар че всички играчи участват и в двете фази.)
Нашите голове станаха по следния начин:
- първи гол: изскочих отдясно, брат ми ми подаде, но играч на Байерн пресече паса и отбеляза в собствената си врата;
- втори гол: изскочих отдясно, атаката се разви отляво; преместих се в центъра, брат ми ми подаде, спрях топката, обърнах се и вкарах;
- трети гол: изскочих отдясно, брат ми ми подаде и вкарах;
- четвърти гол: изскочих отдясно, някой ми подаде, но този път защитникът застана между мен и вратаря; вместо да се опитвам да го надигравам, върнах 1 метър назад, видях, че брат ми отляво е свободен, подадох му и той вкара;
- пети гол: изскочих отдясно, някой ми подаде и т.н. - точно копие на четвъртия гол.
Щеше да има и шести гол, копие на последните 2, но този път ударът излезе на сантиметри в аут. С просто око се виждат приликите при головете, нали?
Имаше още няколко голови атаки, при които човек изскачаше зад защитата на Байерн и получаваше (или не) топката - 2 пъти Пицата, Тим, Туиг и т.н., даже и Караджата веднъж-дваж.
При 3-4 ситуации и аз бях там, но не отиграх по най-добрия начин топката или пък продължих атаката, но просто не се стигна до гол.
При други 3-4 ситуации отново бях сам, но пасът към мен беше неточен.
И в около 15-20 други ситуации също бях сам, често на скорост, но никой не ме видя, нито се опита да ми подаде. Много от тези атаки, включително и при числено превъзходство, завършиха с удари от средна и далечна дистанция, при които отбелязахме цифром и словом 0 (нула) гола. Веднъж и аз се включих в тая мания и не успях да отбележа, а можех да подам на свободен съиграч в по-добра позиция. Сигурно и в други няколко случая не съм подал на свободен човек, но като цяло сбърках само 4-5 топки и в това отношение съм доволен от себе си.
Други атаки пък завършиха или с грешен пас, или с пас към покрит съотборник, до който естествено топката не достига.
Всичко това се отнася до [b]активната игра[/b], където става ясно, че доста ни куцат 2 взаимнодопълващи се компонента:
- [b]точният пас към свободен съиграч[/b] - докато Байерн бъркаха 1 от 10 паса, ние имахме 1 точен от 10 (нека да са 2, от мен да мине);
- [b]придвижването без топка, търсенето на свободна позиция, търсенето и очакването на топката[/b].
Мачът изобилстваше от ситуации, при които наш играч е с топката, а съотборниците му или стоят наблизо свободни и не показват, че очакват пас, или стоят покрити някъде из игрището и също не търсят начин да получат топката. От своя страна човекът с топката вместо да подаде на близък свободен съиграч, прави спорен пас през половината игрище към някой покрит и съответно топката отива у противника.
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ КЪСИТЕ ПАСОВЕ! С 2-3 такива паса може да се създаде голова атака, както ни го показаха от Байерн. ТЪРСЕТЕ СВОБОДЕН СЪИГРАЧ! Не се опитвайте непременно да продължите напред, когато имате по-добро продължение някъде близо до себе си. Щях да кажа "гледайте как подавам и правете същото", ама да не помисли някой, че се имам за голяма работа ;). ДВИЖЕТЕ СЕ И ТЪРСЕТЕ ТОПКАТА! Който търси, той намира :)
Предлагам обаче сериозно в следващата контрола да застана на място, от което мога да изнасям топката и да разпределям играта, поне за част от мача.
Колкото до пасивната игра, отново стояхме на 2 метра от противника, но и играчите на Байерн бяха много бързи и подвижни и не успявахме да ги опазим. Съжалявам за Злобчо, който оставихме (както и срещу ФРГ) да го разстрелват от всевъзможни позиции - от въздуха, по земя, фронтално, под ъгъл, отблизо и далеч... Знам, че в един момент вече не може да се предвиди откъде ще дойде головият удар и става невъзможно да се предотврати разгрома...
А към Жеката - баце, извинявай, ако съм те ядосал :). Ела ако можеш на следващия мач, пък после ходи се плацикай по плажовете, ама мисли все пак и за Мисирите ;). Че времето ей го, сега ще отлети и ще почне новият сезон...