Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Работна гражданска група "Закон за ГМО в България"

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Работна гражданска група "Закон за ГМО в България"

Мнениеот Кал » Пон Яну 25, 2010 7:26 pm

[i]Понеже в [url=http://www.sf-sofia.com/phorum5/read.php?1,22863,24585#msg-24585]универсалната тема[/url] зачекнахме и ГМО въпроса, покана към всички вълнуващи се[/i]:

Преди около седмица спонтанно се сформира гражданска група за внасяне на промени в [url=http://parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=show&lid=2650]Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми[/url].

Ако искате да се включите в групата - [b]заповядайте оттук[/b]:

http://groups.google.com/group/ZakonGMO?hl=en

Утре ще бъде първата среща на представители от групата с работната комисия в Народно събрание. До края на седмицата се очакват още една или две, през уикенда - гражданско шествие, другата седмица - още работни среща в НС.

От форумниците тук в групата засега сме аз и Генерала. Освен нас има генетици, юристи, земеделци, участници от "Бг мама"... общо 55 човека в момента.

Държа да подчертая, че групата е [b]работна[/b] - не дискусионнo-лаладжийска.

[i]И лична интерлюдия - да внесем малко _човешки_ елемент в административно-деловия тон:[/i]

[quote]Пак имах разправия с майка ми (която чула някакви хора по някакво радио - или няколко [i]някакви[/i] медии - и си създала впечатление, че си е създала представа за стиуацията...), та ми се дощя да споделя нещо много лично - и [b]много важно[/b] - за моето отношение към ГМО темата.

Занимавам се с активна грижа за Земята от 2001-ва насам. Трупайки знания, умения и опит, с времето стигнах до три най-важни области - областите, които се явяват показателни за всичко останало, ТДСК.

Първата е опазването и възстановяването на горите. Горите определят микро- (и, кумулативно, макро-)климата, водния отток, валежите, чистотата на въздуха, устойчивостта на почвата към ерозия... да продължавам ли?

Изключително полезен инструмент в тази област е "[b][url=http://www.spasigorata.net/][color=#008000]Спаси гората[/color][/url][/b]".

Втората е ролята на личния избор (и, стига да има желаещи да си вземат ;), личния пример). Тя е онова, за което разказвам в "[url=http://www.bukvite.bg/poem_old.php?docid=15347]Нуждаем ли се от Природата?[/url]" и давам конкретни предложения в "[url=http://www.bukvite.bg/poem_old.php?docid=15405]ГОЛЕМИТЕ малки промени, които можеш да направиш в живота си[/url]".

Тук препоръчвам сайта "[b][url=http://eco.site50.net/][color=#008000]Екологично и практичн[/color]о[/url][/b]", разработван от Ясен и Деяна Василеви, със скромни включвания от мен.

Третата са генно модифицираните организми.

Днес, отново, си дадох сметка, че проблемът с ГМО е от [i]качествено[/i] нов тип. Достатъчно е да отговорите на лесния въпрос [url=http://choveshkata.net/forum/posting.php?mode=reply&f=2&t=226#pr1631]тук[/url], за да разберете защо "качествено".

Има ли някой, който не може да отговори?

(Питам, за да знам дали да обяснявам повече. Не обичам да подценявам събеседниците, нито обичам излишните обяснения. ;) )

И ако мерките, действията, подходхът към тази тема съответстват на качествената й новост - те също трябва да са от качествено нов тип. Различни.

Сега ще прескоча няколко логически стъпки, понеже писанието взе да става дълго, а ме чака и презентация за довършване ;). Прескачам направо тук:

[b]Аз съм готов да пребия - буквално, физически - човек, който съзнателно и целенасочено освободи генно модифицирани видове в дивата природа (in the wild). Или прокара законодателство, чиято цел е (практически) неконтролираното освобождаване на ГМО в природата. Или действа в защита на ГМО, воден от икономически интерес. Заради пари.[/b]

Известно ми е, че и по светските ни юридически закони, и по езотеричните космически не е дадено на човек да съди сам други хора и да въздава възмездие.

За юридическите закони ще коментирам само, че според тях, ако ние се докопаме до [url=http://choveshkata.net/blog/?p=807]Йордан Табаков[/url] и си вземем насила 120-те книги/800-те лева, които той ни дължи - пред съда виновните ще сме ние. За "самоуправство".

За космическите закони няма да коментирам. Горният bold изразява вътрешно усещане - такова, което някои наричат "вътрешен глас"; толкова рационално и обосновано от личен опит, колкото и прозряно и почувствано, по ония неведоми пътища, които един ден просто се разтварят пред нас.

Затова ще поема риска съденият да бъда аз. This is a sacrifice I am willing to make.

(Той и лорд Фаркад така разправяше в "Шрек"... :D )

Пиша това не за да плаша някого, а за да сме наясно - аз със себе си, желаещите да чуят - с мен.

А сега - деем![/quote]

([i]Взета от [url=http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=226#p1657]Фантазия[/url]. Където ще обсъждам темата. Тук [b]няма[/b].[/i] ;) )
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал

Re: Работна гражданска група "Закон за ГМО в България"

Мнениеот Хем грозен, хем нахален » Пон Яну 25, 2010 11:48 pm

kalein Написал:
-------------------------------------------------------

>
> Известно ми е, че и по светските ни юридически
> закони, и по езотеричните космически не е дадено
> на човек да съди сам други хора и да въздава
> възмездие.
>

Като не ти е дадено - вземи си го сам. Както беше казал един умен човек (не аз, наистина, но също умен): "Права не се дават. Права се вземат".
Хем грозен, хем нахален

Мнениеот Генерала » Вто Яну 26, 2010 12:19 pm

И със свободата
така стоят нещата.B)-
Генерала

Мнениеот BlackHeart » Вто Яну 26, 2010 12:37 pm

Генерала Написал:
> И със свободата
> така стоят нещата.B)-

Нормално - нали и тя е изконно право (:P)
BlackHeart

Неделя, 31.01.: "За чиста храна, за здрава земя! България - свободна от ГМО!"

Мнениеот Кал » Чет Яну 28, 2010 2:37 pm

[b]31 януари 2010 г. (неделя), 12.00 – 14.00 ч.[/b]

Сборен пункт: 12.00 – 12.30 ч. в [b]градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”[/b]

Шествието ще завърши около 13.10 часа в градинката до Народното събрание, където до 14.00 часа ще има демонстрация и ще се обмени информация за генно-модифицираните организми.

В момента представители на природозащитни организации, земеделски браншови асоциации, биологични производители, инициативни граждански групи участват в работна група към парламентарните комисии, където предлагат текстове, ограничаващи разпространението на ГМО в България. Това беше постигнато в резултат от предишната демострация срещу ГМО ([url]http://forthenature.org/news/1282[/url]). На стартиралото вчера обсъждане в комисиите вече са постигнати малки „отстъпления” от предложените от правителството промени ([url]http://forthenature.org/news/1317[/url]).

За да успеем обаче да защитим България, храната и земята си от ГМО е нужна още повече обществена подкрепа – затова ви очакваме в студ и сняг на шествието в неделя!

[i]За подробности:

http://forthenature.org/news/1316[/i]
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Re: Неделя, 31.01.: "За чиста храна, за здрава земя! България - свободна от ГМО!"

Мнениеот Йордан Янков » Пон Фев 01, 2010 3:19 pm

Калине, не знам къде да си задам въпроса та го задвам тук: къде човек може да прочете нещо по-пространно специално за намаляването на биоразнообрзието специално при ГМО??
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Божо » Пон Фев 01, 2010 5:43 pm

Аз избягвам да коментирам въпроси, по които не съм компетентен. Иначе рискувам да изпадна в полжението на екземплярите, които на висок тон "изясняват" "Лунната конспирация", или пък лаят срещу "феодалните старци"...

От тоя форум май само Звездичко има основоание да изказва компетентно мнение за ГМО.
Ето и още едно мнение на човек, който е вътре в нещата:
http://begem0t.wordpress.com/2010/01/06/%D0%B5vilgeneticengineers/#more-330

Хора, не си губете енергията за празни цели, използвайте я за нещо наистина полезно :(

Когато човек защитава кауза, с която не е наясно, става лесно играчка в ръцете на хора с недобри намерения.
Божо

Мнениеот Кал » Пон Фев 01, 2010 6:52 pm

В работната група специалистите са (засега) петима: Веселин Дробенов, Диди Баев, Светла Николова, Боян Христов, Асен Ненов.

А begem0t, както си проличава в коментарите й надолу, е специалист в теорията за генетичните модификации по принцип. В групата сме събрани, за да обсъждаме [b]българския закон за ГМО[/b].

Ако има нужда да изяснявам разликите - ще. ;)
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Re: Неделя, 31.01.: "За чиста храна, за здрава земя! България - свободна от ГМО!"

Мнениеот Кал » Пон Фев 01, 2010 7:01 pm

exPesho Написал:
> Калине, не знам къде да си задам въпроса та го
> задвам тук: къде човек може да прочете нещо
> по-пространно специално за намаляването на
> биоразнообрзието специално при ГМО??

Ще запитам.
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Сухов - красноармеец » Пон Фев 01, 2010 9:12 pm

А поради что, господа, някакъв си индивидиум, който не би минал на психо-профил за управление на камион; и който хал-хабер си няма не само от генетика, не само от методи за манипулация на преждеспоменатата, ами дори и основи на биологията (и дори от това - как се палзват запетаи, също не разбира; нищо, че му се води в "тясната специалност") - та, поради что, аджеба, си позволява да говори, като че ли разбира като за три стотинки? Звездичко, при цялата му суета, поне има НЯКАКВО разбиране на биологичните процеси. К(л)а(т)инката има по-малко от средно-статистическата калинка през зимата... Срамота, дет` се вика; така да се каже - дори манипулация.
Сухов - красноармеец

Мнениеот Кал » Пон Фев 01, 2010 9:55 pm

Delivery to the following recipient failed permanently:

suhov@gmail.com

Technical details of permanent failure:
The email account that you tried to reach does not exist. Please try double-checking the recipient's email address for typos or unnecessary spaces.
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Goa » Пон Фев 01, 2010 10:16 pm

Ти пък откъде знаеш как се ползват запетаите :D
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Roland » Пон Фев 01, 2010 10:19 pm

ЗОМГ, човекът дал фалшив мейл!!!!!!! КОНСПИРАЦИЯ!

Бтв, не е да не е прав за това с биологията, ако и другото да е жалка нападка.
Roland

Мнениеот Кал » Пон Фев 01, 2010 10:46 pm

Roland Написал:
> ЗОМГ, човекът дал фалшив мейл!!!!!!! КОНСПИРАЦИЯ!
>
> Бтв, не е да не е прав за това с биологията, ако и
> другото да е жалка нападка.

Screw you, bitch!
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот svetliche » Пон Фев 01, 2010 11:01 pm

Божо Написал:
..............................................

> Хора, не си губете енергията за празни цели,
> използвайте я за нещо наистина полезно :(
>
> Когато човек защитава кауза, с която не е наясно,
> става лесно играчка в ръцете на хора с недобри
> намерения.

Аз не твърдя, че съм _специалист_, НО се уча. Записана съм в групата за ГМО и чета доколкото имам време и сили. А те в този случай са много.
Аз имам енергия да прегърна целия свят, колкото и наивно да звучи... имам енергия да се боря и с всекиго, който ми се изпъчи и каже, "аз съм ЗА ГМО", преди да е прочел повече по въпроса, не се образова и не види с очите си за какво е ЗА...

Аз не искам да ставам лесна плячка на хора с недобри намерения, напротив. Аз искам хората да прогледнат... да си отварят капаците, дето са си ги сложили на очите, да си променят манталитета (ако изобщо това е възможно) и да проумеят какви ги приказват и мислят, като казват, че са за ГМО.

Затова си влагам енергията и затова избеснявам, че на хората не им пука... и само мрънкат, че сме необразовани еко-хипита.....

И знаете ли защо ще се боря и защо ми пука, а?

Защото искам да имам деца от човека, когото обичам и искам тези деца да ядат биохрана, за каквато имаме перфектните условия в България да отглеждаме и защото не искам Монсанто и други големи корпорации да печелят и да печелят и да печелят, а нормалните хора и фермери да губят...

И защото съм странник в една странна, овча страна, за това.

Точка.

Мир.
svetliche

Мнениеот Roland » Пон Фев 01, 2010 11:08 pm

kalein Написал:
> Roland Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > ЗОМГ, човекът дал фалшив мейл!!!!!!!
> КОНСПИРАЦИЯ!
> >
> > Бтв, не е да не е прав за това с биологията, ако
> и
> > другото да е жалка нападка.
>
> Screw you, bitch!

Нищо по-очарователно от приятна нездравословна доза истерия ^_^
Roland

Мнениеот Наско- » Вто Фев 02, 2010 12:11 am

Има дежурни зъбльовци, които веднага се разлайват, щом видят човек защитаващ гражданска кауза...
Наско-

Мнениеот BlackHeart » Вто Фев 02, 2010 12:12 am

Наско- Написал:
> Има дежурни зъбльовци, които веднага се разлайват,
> щом видят човек защитаващ гражданска кауза...

Мхм, като не стават за нищо друго...
BlackHeart

Мнениеот ermand » Вто Фев 02, 2010 12:23 am

Quote:
>няколко мита, разпространявани от антиГМО активистите:
>
>-щом насекомите не я ядат и ние не трябва - тя е токсична само за >вредителите, не за хората

Горното е малоумно твърдение. И на играчките "Кучегон" пише, че не са опасни за хората, но да не ги насочваме към човек.

>-днк от храната взаимодейства с нашето днк - НЕ НЕ НЕ! научете си биологията

На пича (сори, ако е пичка), въобще няма да му разправям за информационните полета и къде точно се осъществява записа на информация в тялото; нито, че "вездесъщата" ДНК, за която се спори толкова, съдържа само 10% от информацията; нито как "пищят" здрави клетки, поставени в епруветка, в която преди това са били умъртвени други клетки, също "пищяли" за милост; нито за огледалата на Козирев; нито за торсионните полета и физическият вакуум на Шипов и Акимов от РАН; нито за необяснимите феномени, като едни други академици, които регенерират органи (но до тях се стига трудно, защото не смогват); нито, че съвременната наука е под нивото на 4-и клас, щом не може да дефинира един облак или как ще се развие едно дърво, а фракталната геометрия може; нито че, ако ДНК проблемът беше сериозен, щеше да има трупове, о, да - на онези, които бъркат забранени отвари в казана не им се прощава (за първата част на последното твърдение ще се съгласят); и т.н. и всичко това е изследвано и наблюдавано експериментално от учени!

>-гм ще погубят дивите видове - не, няма. те се кръстостват с диви видове >толкова, колкото и останалите културни растения.

Това дали и как е проверено :)

>и аз да съм биопроизводител, и аз ще съм против гм, понеже те ми правят >огромна конкуренция, просто са много по-евтини

Чак пък много, изхвърли се... Няма евтино. Щом е евтино (или го продават евтино), значи намирисва. Хора, споделете моля, кога за последно си купихте КАЧЕСТВЕНА ЕВТИНА стока и каква беше тя и дали някога въобще сте си купували такава. А защо да не раздавам безплатно мойта царевица, пък после да ви продавам 10 пъти по-скъпи лекарства, а? Нямам ли сметка да ви я давам без пари, щом съм я патентовал и само аз мога да предложа лекарство чрез нам си коя дъщерна компанийка?
ermand

Мнениеот Кал » Вто Фев 02, 2010 12:35 am

Ерманде, обясняваш се на хора с нулев капацитет на чуваемост...
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Следваща

Назад към Общи дискусии