Литература и други изкуства

ЧЕТЕНО НАПОСЛЕДЪК

Всичко за изкуството

ЧЕТЕНО НАПОСЛЕДЪК

Мнениеот Roland » Сря Юни 02, 2010 12:50 pm

По съвет на Робин пускам тема, в която всеки да пише какво чете в момента и евентуално да стават разни дискусии, ако има желание. Би било добре темата да се закарфичи най-горе, доколкото хората постоянно четат и да не им се налага да я ровят.

Давам тон. В момента чета Империя в черно и златно на Ейдриан Чайковски - първа книга от нова фентъзи поредица, в която различните човешки раси се определят не от цвета на кожата си, а от насекомото, с което са сродни. Всеки човек има Изкуството на своята раса, което освен физически промени (бръмбарите са набити, издържливи и дебели, богомолките имат костни израстъци над лактите си, паяците са високи, тънки и грациозни и т.н.) им дава и най-различни други умения. Всички раси, сродени с летящи насекоми, могат да създават от нищото криле, с които да летят за кратко време. Паяците са способни на страхотна манипулация, мравките са способни да създават телепатична мрежа помежду си и т.н.

Доста интересна концепция, а самият свят е комбинация от древна Гърция и стиймпънк, като "лошите" - империята на Стършелите - са описани малко като нацисти - руси, синеоки, постоянно усмихнати и ненаситно войнствени.
Аватар
Roland

Re: ЧЕТЕНО НАПОСЛЕДЪК

Мнениеот Шаркан » Сря Юни 02, 2010 3:30 pm

кога е писано това? Понеже ми замяза на "Историята на Самотния редник" като първооснова
Шаркан

Мнениеот Sephiroth » Сря Юни 02, 2010 4:14 pm

Ами преди две години излиза оригинала, мисля. Но звучи интересно, определено трябва да се прочете.
А сега сигурно може да започнат едни спорове и конспиративни теории как "Историята на Самотния Редник" е излязла по-рано и как британецът е откраднал от българина :problem:
Последна промяна Sephiroth на Сря Юни 02, 2010 4:58 pm, променена общо 1 път
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Шаркан » Сря Юни 02, 2010 4:45 pm

Sephiroth написа:Ами преди две години излиза оригинала, мисля. Но звучи интересно, определено трябва да се прочете.
А сега сигурно може да започнат едни спорове и коспиративни теории как "Историята на Самотния Редник" е излязла по-рано и как британецЪТ е откраднал от българина :problem:
най-малко това имам предвид.
Просто посочвам, че Янчо наистина по-рано е написал "Редника", без да развие идеята по-широко. Толкоз. Един вид - за протокола.

А книжката на Чайковски сигурно си струва. Роланд като я прочете, надявам се да пусне нещо като рецензия.
Шаркан

Мнениеот Goa » Сря Юни 02, 2010 7:07 pm

Аз в момента чета "Слънце недосегаемо"... докато го чета, прочетох и една книжка от Евгений Кузманов ("История за оркестър"), която не е фантастика, но авторът е толкова брилянтен, че просто не пропускам нищо от него и я взех назаем веднага щом я видях. "Слънцето" се придвижва бавно по небето и в момента е около пладне...
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Кал » Чет Юни 03, 2010 10:16 am

Почнах да чета "Вещерите" в петък.

В момента приключвам с книга трета... :problem:
Аватар
Кал

Мнениеот Roland » Чет Юни 03, 2010 10:19 am

Т.е. Първата, щото първите две са сборници с разкази. Аз прочетох първия сборник навремето, много ми хареса и никога не ми хрумна дори да продължавам нататък. :problem:
Аватар
Roland

Мнениеот Кал » Чет Юни 03, 2010 10:21 am

Първите две са (чудесно сглобени) fix-ups. Всяка следваща история развива героите и усложнява картината.
Аватар
Кал

Мнениеот bogdanov » Чет Юни 03, 2010 1:54 pm

Изображение
Изчетох "Криожега" - нова книга от поредицата за Майлс.
Деет години по-късно. Таура е вече мъртва, Майлс /женен с четири деца/ е главният пожарникар на Грегор. Не е ББ, но е основния пращан насам натам.
Книгата е леко скучна - враговете - корпоративни биячи основно, са много ниска топка за Майлс, затова с тях основно се занимава Роик - по-голям, по-силен и представете си - по-умен от досега.
Майлс се озовава в любимата си ситуация - ограбен, пребит и в плен само в началото и то не по вина на основните лоши.
Марк планира нападение над Джаксън Хол /Само не наемай Дендариите, моля те!/
Като цяло - радостно е, че след поредица нелоши фентъзита Бюжолд осново се връща към най-силната си поредица.
И много силни последни 20-тина страници, заради три думи застрелващи Майлс. В дира щяха да ме избият заради тях, затова ще ги премълча.
Но цялото мокрене до панаира и обратно си струваше, изгълтах книгата с удоволствие!
bogdanov

Мнениеот alvin » Вто Юни 08, 2010 10:48 pm

Аз дочетох Игрите на Вор след дълго време ръфане оттук-оттам и не съм очарован. Осъзнавам, че лек стил със силни персонажи (които тепърва ще се развиват) би трябвало да е моя тип шкембе чорба, но не се получи. Между мен и Лоис.
Още в началото ми дойде накриво - пратиха Майлс на острова сред лед и метеоинструменти, имаше интрига, всичко беше ок и по едно време - джас! в космоса, кораби, флотилии, политика и т.н. всички сте го чели, да не обяснявам.

Сега чета (по същия явно порочен начин - няколко неща накуп) "Сенна хрема" на Лем и някакво книжле с (уж) съвети на Фердинанд към Борис.
Лем ме изненадва с бързия накъсан стил засега. И с факта, че трябваше да чета как някакъв умира от жега, докато аз също умирам от жега в градския автобус. Мисля, че ще ми хареса.

А за Фердинанд.. не е Макиавели, ама е лисица :problem:
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin

Мнениеот Кал » Сря Юни 09, 2010 10:09 am

За Бюджолд - скочи направо на "Огледален танц", ако не си се отказал съвсем.

Ако и то не ти понесе - не е твой автор. ;)
Аватар
Кал

Мнениеот Roland » Сря Юни 09, 2010 10:20 am

Силно несъгласен съм. Сетаганда ми е може би любимата книга от поредицата и е точно изтъкана от политически интриги (частта, която явно му се е харесала на човека в предната книга). Иначе Майлс серията си е поклон на Бюджолд към Смели Приключения В Космоса фантастиката и това няма как да се промени, но поне за мен жената се справя брилянтно. В момента съм в процес на препрочитане в оригинал.
Аватар
Roland

Мнениеот Кал » Сря Юни 09, 2010 10:25 am

Е, създадохме избор на Алвин.

И това е част от ролята на литературната критика. :problem:
Аватар
Кал

Мнениеот Sephiroth » Сря Юни 09, 2010 5:36 pm

Кал написа:Е, създадохме избор на Алвин.

Определено :shifty:
Аватар
Sephiroth

Мнениеот alvin » Сря Юни 09, 2010 8:57 pm

Ами, аз всъщност не си падам по истории с велика политика, заговори, мащабни интриги, велики планове и т.н. Някак ми се ще когато историята е за човек, да чета за него (Майлс на острова), а не за игри във вселенски мащаб (Майлс в космоса).
Сега се сещам, че спрях да чета поредицата за Ендър точно когато всичко заприлича на детски летен лагер за политика (5-а книга? 6-а?)
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin

Мнениеот Roland » Съб Юни 26, 2010 6:19 pm

Интересно - явно никой не чете тук :silent:

Зачетох Little Brother на Cory Doctorow, че нали предстои от Бард да я пуснат. Голям смях бтв - книгата излиза в ИСФ, при все, че е YA. Както и да е, засега радва, но съм съвсем в началото. Доктороу е доста сави с нет/ММО жаргона, личи си, че е потребител, а не само наблюдател. Въпреки че я е писал преди 2-3 години, няма остаряли работи вътре. Ще видим как ще потръгне де, аз умишлено не съм чел синопсиси, та още не знам за какво ще иде реч вътре :problem:
Аватар
Roland

Мнениеот ogonommo » Съб Юни 26, 2010 7:11 pm

Рол, благодаря за насоката. В момента чета "Слънце недосегаемо" ( :smile: ) и веднага след това ще се насоча към Доктороу. Пък и в сайта на автора се натъкнах на това:

http://craphound.com/littlebrother/about/#freedownload/

което звучи много актуално в момента от страна на скорошните събития с Читанката.
...
Аватар
ogonommo

Мнениеот Roland » Съб Юни 26, 2010 8:13 pm

Дам, Доктороу е голям защитник на CC. Обаче в Америка хората могат да си го позволят, щото неговите книги ПАК продават многохилядни тиражи, при все, че ги има за свободен даунлоуд.
Аватар
Roland

Мнениеот Goa » Сря Юни 30, 2010 11:49 am

Довърших Слънцето. На първо време ще се изкажа само като пишман редактор, не като читател. Текстът се нуждае от сериозна редакция, при която да се изрежат 20 до 30% паразитни думи, словосъчетания и изречения (а на някои места - цели абзаци), тъй като в този вид в преобладаващата му част му липсва елегантност и комуникативност. (За комуникативността не ме е еня, не съм й привърженик, но на някои места има крещящи опции за оправяне на изказа. Също така има пасажи, които нямат никакво отношение към останалото и не носят нито информация, нито атмосфера. Специално за всички мерни единици - до края очаквах действието да е свързано по някакъв начин с тях, но това не се случи - следователно всичко, отнасящо се до тях, трябва да се изнесе в приложение, няма смисъл да остава в основния текст. Същото се отнася до структурата на армиите и др.под.)
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Roland » Сря Юни 30, 2010 5:28 pm

След като изчетох Little Brother (огромна препоръка за тая книга бтв, най-доброто, което съм чел тази година!), подхванах The Dervish House - най-новата на Иън Макдоналд. Само хвалби чувам за нея, а и е КРАЙНО време да прочета нещо от тоя пич докрай, нищо, че е бавен и атмосферичен... Впрочем, корицата е убийствена за пореден път.
Аватар
Roland

Следваща

Назад към Литература и други изкуства