Начало форум Електронни книги

Електронни книги

е-Книги

Информация за е-книги, четци, формати и прочие

е-Книги

Мнениеот Йордан Янков » Пон Авг 30, 2010 1:02 pm

Заедно с Вихра решихме да дадем практически отговор на проблемите около книгоиздаването и книгоразпространението в България. Създаваме ново издателство, което ще публикува само в електронни формати и четенето ще бъде само онлайн с опции за разпечатване и/или сваляне на файлове. По същия начин ще предлагаме и заглавията на други издателства. Сайтът все още се разработва, но в общи линии може да се ползва. Засега има възможност само за плащане в брой и с ПейПал, но се надявам до седмица да включим и всички български дебитни и кредитни карти, плюс плащания с изипей и SMS-и. Все още не бием тъпана до небето, но ще се радваме на препоръки и/или клиенти от клубните среди, тъй като и без това засега повечето от заглавията са от нашите жанрове. Още са малко, но до края на месеца ще има нови и то много интересни и дори неиздавани никъде все още.

Адресът на сайата е http://e-knigi.net
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Re: е-Книги

Мнениеот Deckard » Пон Авг 30, 2010 2:17 pm

Аз ще изчакам да се въведе SMS-системата и със сигурност ще си купя някои от книгите, стига част от парите да отиват за авторите им.
Преслав Костов
Аватар
Deckard

Мнениеот Йордан Янков » Пон Авг 30, 2010 2:33 pm

Deckard написа:...стига част от парите да отиват за авторите им.

Прочетете какво пише в менюто "За автори". По принцип SMS плащанията ги гласим за периодичните издания - това е най-неизгодния за авторите начин на плащане и има смисъл само за списания и подобни. Интересно ми е да чуя мнения за начините на плащане по принцип - защо никой не иска да ползва дебитни карти например, а много по-неизгодните SMS-и?
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Demandred » Пон Авг 30, 2010 2:50 pm

Аз определено бих предпочел с дебитна карта да е плащането, по-удобно е, а и не отиват половината пари за GSM операторите.
Demandred

Мнениеот Lazy » Пон Авг 30, 2010 2:51 pm

Аз през последните 2 часа тествах първите закупени книги и съм много доволен.
Смятам да работя с издателството и като автор.
Относно плащанията - предполагам, че за хора, които още не са свикнали с различни от плащането в брой разплащания, смс-ът им изглежда най-сигурен и най-удобен. Но мисля, че тъперва нещата ще се променят.
Lazy

Мнениеот Йордан Янков » Пон Авг 30, 2010 4:41 pm

Надявам се до края на тази седмица всеки който има Maestro или Visa Electron (дебитни карти) издадени от българска банка (предполагам че и от чужбина също) да може да ги ползва на сайта. Данни от картите не се пазят на сайта и се извършват по максимално сигурен начин. Изипей не се различава от пощенския запис и дори е по-разпространен от тях като възможност (освен в пощите го има и в много магазини).
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Lazy » Пон Авг 30, 2010 7:31 pm

А дали може да се направи така, че двойната страница да се разпъва до цял екран? Наистина, и сега има опция за по-голямо увеличение, но е малко неудобно, защото трябва да се мести мишката.
Lazy

Мнениеот Йордан Янков » Пон Авг 30, 2010 8:40 pm

Lazy написа:А дали може да се направи така, че двойната страница да се разпъва до цял екран? Наистина, и сега има опция за по-голямо увеличение, но е малко неудобно, защото трябва да се мести мишката.

Не, засега такава възможност все още няма. Очаквам всеки момент нова версия на софтуера и да видя какво ново ще предложат като интерфейс. Има и друга алтернатива въобще като подход (без разлистване), но при нея няма възможност за съдържание и отметки, а и не е добре защитена.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Алекс Белтов » Вто Авг 31, 2010 2:37 pm

това е нещото, което се очакваше да се случи. Рано или късно.
Пожелавам успех!

Тук в двора, има едно голямо дърво. Не знам какво е, но ще му окача табелка: "Благодаря, че ме спасихте"
Аватар
Алекс Белтов

Мнениеот Sephiroth » Вто Авг 31, 2010 5:57 pm

Алекс Белтов написа:това е нещото, което се очакваше да се случи. Рано или късно.
Пожелавам успех!

Тук в двора, има едно голямо дърво. Не знам какво е, но ще му окача табелка: "Благодаря, че ме спасихте"

Айде, опряха книгоиздателите и до дървото в двора ти...
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Goa » Вто Авг 31, 2010 6:24 pm

Това е символ, Бранко :lolno:
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Sephiroth » Вто Авг 31, 2010 8:31 pm

Абсолютно, Гоа. С тази разлика, че в световното потребление на хартия разходното перо "Книги" я заема 1%, я не.
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Goa » Вто Авг 31, 2010 11:58 pm

Интересно е да се намери статистика по въпроса.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Sephiroth » Сря Сеп 01, 2010 9:52 am

Goa написа:Интересно е да се намери статистика по въпроса.

С риск да се повторя, мисля че го казах някъде, но ще ти приведа статистика по-специално за България, такава имам. Миналата година у нас са издадени 6 491 книги и брошури, български и преводни в общ тираж 5.971 милиона бройки - статия от Дневник. Нека приемем, че една книга тежи средно 350 грама (имаш екземпляр от моята за сравнение, тя тежи 200, теглил съм я). Ако умножим тези почти 6 милиона по 350 грама се получава, че за книги в България са изразходени приблизително 2090 тона хартия. Според една купчина "зелени" сайтове за производството на 1 тон хартия се използват 13 дървета - можеш да провериш сам. Умножаваме 2090 по 13 и се получава, че миналата година за книги са изразходвани малко над 27 000 дървета. За сравнение - според рекламата на банка Пиреос по техни собствени думи банката харчи за година 25 000 дървета. Пиреос е банка от среден клас, в България има 30 банки. Умножи тези 30 по 25 000, добави камарите хартия, използвана в офиси, учреждения, фирми, държавни институции и ми кажи до какъв извод си стигнал. Не книгите морят горите, дами и господа, колкото и невероятно да ви звучи. Мори ги бюрокрацията.
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Goa » Сря Сеп 01, 2010 9:54 am

И по-точно, бумащината. (Макар че откак се появиха компютрите, бумащината нарасна с темпове.)
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Алекс Белтов » Сря Сеп 01, 2010 12:44 pm

Ех, че отклонение се получи ...не литературно, де.

Има повече от един мотив за това с дървото.

Пример:
Ето ви и друг поглед (маркетинг, реклама, ПР) - аз като клиент бих обърнал внимание на сайт с лого - нарисувано дърво с табела и слоган - "Благодаря, че ме спасихте".

ЕксПешо и Вихра могат да почерпят.
Някой ден.
Аватар
Алекс Белтов

Мнениеот Lazy » Сря Сеп 01, 2010 1:58 pm

Мисля, че това е тема за издателството и няма нужда от такива разводнявания - бистрихме ги и дървата, и книгите, темите още си стоят.
Lazy

Мнениеот Goa » Сря Сеп 01, 2010 2:39 pm

На мен "разводняванията" не ми пречат... Изчисленията на Сефирот определено ми бяха интересни, а когато става въпрос за електронно издателство, неизбежно има връзка с въпроса за хартията и дърветата.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Lazy » Сря Сеп 01, 2010 2:45 pm

Еми Гоа, ти си модератор. Аз ли да ти намирам темата, в която се разискваха тези неща и да ти местя офтопика там? :)
Lazy

Мнениеот Goa » Сря Сеп 01, 2010 5:57 pm

Нали това казах - че не го смятам за офтопик.
Аватар
Goa
Модератор

Следваща

Назад към Електронни книги