Отварям тази нова тема "не корысти ради, а токмо волею" Александра Карапанчева (както биха казали класиците)
* * * * *
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ АЛЕКСАНДЪР КАРАПАНЧЕВ
ДО КЛУБА „ИВАН ЕФРЕМОВ” – СОФИЯ С нови поздрави от Княжевския вилает! След като пак изчетох форумните писания за проекта „Фантастихия”, аз стигнах до някои мои си въпроси и изводи. И понеже държа да ги споделя с вас – ето на, започвам:
1. М-да, окачването на списъка с фантастихийните автори във форума навярно беше грешка. Поне окачването на тоя етап от работата над проекта. Пак хубаво, че възпрях Наско П. Славов (с когото сме съставителите на тази антология) да сложи и заглавията на конкретните стихотворения.
2. Но, уважаеми фенове, след като в резултат на горното се появиха писаниците на Иван Богданов-Одисей (ИБО), аз мисля, че трябва да се разсъждава и в по-различни посоки.
3. Как така ИБО ни обвини в кражба, а пък за кражби никой не обелваше дори зъб, когато излизаха сума ти преводни прози в списанията „Фантастични истории”, „Други светове” и „Тера фантастика”, във „Върколак”, „Зона F”, „Фентъзи фактор”... и донякъде в алманасите на Наско „ФантАstika”...? Нима някой плащаше авторски права за тези прози? И спрямо очаквания тираж на „Фантастихия”-та и авторските квоти какъв хонорар трябва да заплатим, да речем, на наследниците на Теодор Стърджън? 50 стотинки или даже левче, как мислите?
4. Лично аз смятам, че нито едно споменаване на проекта „Фантастихия” не трябва да се изтрива от форума. Нито едно! Та това, колеги, е документ за световъзприемането и мисленето на живи хора! Туй е документ и за изпълненията на лицето ИБО, на което целокупният Ефремовски фендъм комай не успява да противостои докрай, нито пък достатъчно сполучливо да се контрааргументира в отделни случаи. От друга страна, аз не бих желал по оруеловски (спомнете си за Министерството на истината!) да преправяме и скриваме нещата...
5. Виждам, че – сука там, каквото пресуква – ИБО накрая се отказа от нападките си за тиража и търговската стойност на „Фантастихия”, макар че засега нито има такъв тираж, нито са започнали някакви продажби. За него – подчертавам, за него, съдника?! – остана моралната страна на казуса.
6. Ами добре, моралната страна... Но кажете, какво морално има в негативните оценки на ИБО за една книга, която нито е чел, нито знае какви конкретни творби влизат в нея, нито пък е участвал по какъвто и да било начин в нейната направа?
7. От писанията на ИБО излезе, че ние с Атанас нито имаме право, нито можем да съставяме такава антология като „Фантастихия”. Е, от него ли трябваше да искаме разрешение за този ни проект? И защо никой от фендъма не ни посъветва да отидем при ИБО в приемния му час, да пием по едно кафе с неговата секретарка и докато го чакаме да благоволи, да си поговорим например за високопрофесионалните корици на букварските му издания „Защо?” и „Сънувах човешко лице”?
8. Откъде ИБО знае, че не сме контактували с авторите, влизащи в състава на „Фантастихия”? Нима е морално да съдиш за това, без да разполагаш с някаква (че дори и най-минималната) информация по въпроса?
9. После – друг мой аргумент. Аз искам постингите на ИБО да не се трият, защото те правят и реклама на бъдещата ни „Фантастихия”. По-добре черен пиар, отколкото никакъв, е казано. А французите имат и една такава приказка: „Ако щеш, излез гол на улицата, ама си длъжен да си направиш реклама на стоката!”
10. И ето че вместо аз и бай ви Атанас да се разхвърляме и да хукваме голи из улиците в тоя студ, наместо нас това стори ИБО. Той още не е схванал какво точно е направил, обаче аз съм му дори благодарен. Защото ИБО изскочи тройно атрактивен на улицата: а/ полугол откъм употреба на букви и правопис на майчиния си език (а се пише литератор и „буквар”); б/ гол откъм колегиално отношение към други литератори; в/ гол откъм морални задръжки и морални стойности. Това последното, разбира се, е най-фрапантното в случая. Но взето накуп, всичко туй ще привлече допълнително внимание не само към ИБО, но и към „Фантастихия”-та.
11. Колеги, постингите на ИБО за фантастичната поезия трябва да останат и защото аз се надявам, че той – sic! – е способен да напише още любопитни неща по темата...
12. Накрая да ви попитам: а можем ли ние заедно да помислим над някакви по-елегантни (и по-морални!) форми за разгласа на проекта „Фантастихия”?
С най-добри чувства: Александър Карапанчев,
член-основател на клуба „Иван Ефремов” * * * * *
Сашо си е казал каквото мисли, какво бих могъл да добавя аз, като човек, за чието усъвършенстване е допринесъл в последните години и ОБИ (одисей богданов иван) УАН:
1. "Атаките" на въпросното лице, разбирай нападки, презрителни подмятания, обвинения в аматьорщина и в какви ли не смъртни и недотам смъртни грехове се правят систематично, целенасочено и злонамерено. Анализаторите на т. нар. "Синедрион" са установили, че те се правят срещу точно определени "обекти": клуб "Ефремов", издателство "Аргус", "Човешката библиотека" и т.н. "Аргус" бяха обвинявани в какви ли не гафове, а в същото време гафове на други издатели (примерно присъствието на корицата на книга на буквосъчетанието "заекокултураи") се подминават със снизходително мълчание. Представям си какъв кикот би последвал, ако това беше допуснато от Аргус или ЧБ.
2. Въпросните анализатори са стигнали до извода, че тези действия се предприемат от ОБИ УАН всеки път я СЛЕД Булгакон, я СЛЕД поредна книга на "Аргус", я СЛЕД поредна изява на клуб "И. Ефремов". Този път реакцията му е не СЛЕД, а още ПРЕДИ. Просто няма търпение човекът, сърби го мозъка, та ще се пръсне. За реакциите ПРЕДИ и СЛЕД е достатчно да се погледне в архива на клубня форум и на форум Фантастика в дир.бг
3. Всичко това се прави с една "загриженост" (абе четете архивите) която иска да убеди, че "който вади нож - зло не мисли" или "който копае гроб другиму - също зло не мисли". Това, ако и да фаща дикиш пред по-младежка аудитория, не може да фане дикиш пред хора, дето знаят какво е Второ главно...
4. Винаги ОБИ е разбран неправилно, неадекватно. (И този път ще е така)Батка, така лъщиш като тиган на месечина, че нема къде повече, ама нема кой да види, затова - давай, дерзай! Все ще фане дикиш тук-там. И аз съм за това нищо да не се трие от темите и да си седят като паметник на времето и авторите си.
5. И последно, моля да се разбере от всички, че Буквите и клуб "И. Ефремов" имат различни цели. Разбираемо е, когато едно обединение от хора има за цел да се направят едни пари, но когато друго обединение няма такива цели, не бива да се препоръчват методите и "фатките" свързани с реклама, търговски успех и прочее на обединения, които имат други цели и поради това да се упрекват, че са гола вода и какво ли не още.
И те така...
- Какво е общото между това да пишеш на български с латински букви и да пишеш с лайна по стената?
- Чете се, но не е приятно.