Литература и други изкуства

Скоро нова фантастика може да се появи безплатно - "Селфи"

Всичко за изкуството

Скоро нова фантастика може да се появи безплатно - "Селфи"

Мнениеот dobribozhilov » Съб Юни 19, 2021 10:22 am

Един интересен въпрос изникна, установен от един от читателите от тестовата група на книгите ми. Името "Стивън Хокинг", който е герой в романа "Селфи", е запазено като търговска марка на територията на целия ЕС. При това - и в рубрика "Книги, книгоиздаване" и пр. Това означава, че издаването на подобна книга, с търговска цел, е най-малкото съмнително и рисково. Хокинг обаче не може да бъде изваден от книгата, или да му се промени името, защото самата тя до голяма степен, е посветена на него. Идеята за написването ѝ ми дойде в деня, в който съобщиха за смъртта му.
Така може да се окаже, че тази книга, която считам изобщо за най-велика от всичките ми книги (но това е лична оценка, възможно е читателите да мислят друго), може да се разпространи единствено като безплатен електронен формат...
Възможно е това да стане съвсем скоро, сега ще говоря с Издателството, да видя те какво мислят... Но може скоро феновете на фантастиката, да получат безплатен подарък... ✍
Добри Божилов, писател
"Задругата", "Заветът"
dobribozhilov

Re: Скоро нова фантастика може да се появи безплатно - "Селфи"

Мнениеот ivanushka » Съб Юни 19, 2021 6:58 pm

НЕ ДУМАЙ!!!!
"Стивън Хокинг" запазена марка!
И кой я е запазил?
Ако нещо е абсурдно, то сега се вижда ясно - "Стивън Хокинг" запазена марка!
Ами то може и други хора да се казват Стивън Хокинг.
И ко праим ся?

Току що му хрумна една идея! Можете да махнете името "Стивън Хокинг" от текста и да го замените с правоъгълно празно пространство. И така да продадете книгата. А заедно с нея да дадете безплатно пликче със съответния брой стикерчета с надпис "Стивън Хокинг" и читателите сами да си ги залепят.
Може дори да се оформи като задачка за оцветяване. Оцветените в даден цвят букви или области/части от букви да образуват името "Стивън Хокинг" но това да става ясно чак след оцветяването.

А направо настръхвам като си помисля че някой може да запази като търговска марка и някое и друго име. И тогава много хора ще се принудят да си сменят имената. Най удачно би било да ги сменят с номера. Които номера да се татуират на ръката. Като в едни други времена...

Но има и друго което може да стане причина за подаръка: По този повод един виц:
Вървял си един даскал и както обикновено се заглеждал по уличните сергии за книги втора употреба по един лев. Понеже често го правел даже имал познати сред продавачите на стари книги по един лев. И понеже този ден нищо не си купил, продавача който знаел че е даскал казал:
- Учителю! Учителите станаха като учениците! Не четат!
А даскала, малко се засегнал от директно казаната истина и отвърнал:
-Естествено! Учителите ще станат като учениците! Понеже учениците са по висшестоящи в социалното неравенство!

И понеже учениците не четат защото не им остава време от това да "скролват" в "социалните мрежи", може би за да може книгата да събуди по голям интерес трябва да я представите като "скрол" във "социалните мрежи". Само че трябва да я направите като безсмислена поредица от не свързани движещи се изображения които "потребителя" сам да прецени кога и как да "скролне".
ivanushka

Мнениеот dobribozhilov » Съб Юни 19, 2021 9:55 pm

Майтап или не, това са фактите :)

https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/017934477
Добри Божилов, писател
"Задругата", "Заветът"
dobribozhilov

Мнениеот ivanushka » Пон Юни 21, 2021 9:42 pm

Гледам и се чудя... Чудя се и гледам...

Имали сме само няколко месеца да възразим срещу обявяването на "Стивън Хокинг" за търговска марка...

Това ми напомня за началния епизод от "Пътеводителя"...
Когато Артър Дент е имал цели няколко месеца да възрази срещу разрушаването на жилището му...
Но проекта бил заключен в мазето на общината... Със седем катинара... И пазен от гладен тигър...

Та и ние така ... с новата търговска марка...

Между другото за първи път прочетох "Пътеводителя" още при социализма... И тогава ми се стори наистина култова книга. На няколко пъти се попиках от смях...

Наскоро пак прочетох книгите от поредицата за "Пътеводителя"...
И о ужас! Потопих се в някаква лека хипертрофия на злободневието на абсурда , на абсурда на злободневието в което живеем. И вече не беше смешно. Беше дразнещо! Защото всичките абсурди на "Пътеводителя" ги виждам всеки ден... Макар и в маааалко по-лека форма...
И ето сега... Нова търговска марка... Собствено име на човек...

Започвам да се оглеждам дали на около няма някой вогон... Или още по лошо! Механизма който е направил вогоните такива каквито са... Т.е за всяка проява на мисъл, следва незабавно наказание... Та ние точно в такъв свят живеем.

Искрено ваш Вогон Джелтц.
(името ми е Джелтс! Вогон Джелтц! Простетник Вогон Джелтц! ;) )

П.С А ето вече година и три месеца наблюдаваме операция от рода : "...капитанът беше много доволен от себе си, защото току що беше избил половината си екипаж, с цел да затегне дисциплината..."
Познато а?
ivanushka

Мнениеот dobribozhilov » Пет Юли 09, 2021 10:57 am

ДОБРА НОВИНА ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ
"Селфи" все още няма да се разпространява безплатно, защото не е ясно ще излиза ли на хартия. Но реших да разширя "тестовата група". И професионалните читатели на фантастика от клуб "Ефремов" са най-добрите кандидате за тестери... :)
Предлагам да предоставя книгата на всеки, който иска да я прочете, а след няколко месеца ще направим и представяне в клуба.
Имам 2 условия за участие:
1.Обещавате след това да напишете отзив.
2.Няма самите Вие да разпространявате полученото копие, то е за лично ползване. Няма и да го качвате в Интернет.

Който желае, нека се свърже с мен на мейла: komentari (at) mail (dot) bg, dobri (at) pr-bg (dot) com. Може и просто да отговори тук...

"Селфи" е може би най-важната книга в живота ми, ще разберете защо... :)

За фантастиката мисля, че е един добър опит за рестарт на жанра :)
Добри Божилов, писател
"Задругата", "Заветът"
dobribozhilov

Назад към Литература и други изкуства