от robinofloksli » Сря Апр 01, 2009 9:40 am
Решително не съм съгласен с това. Това е впечатление което се създава, но е невярно.
Защо се създава такова впечатление?
-защото живеем в епохата на интернет и ефтините персонални компютри и хората които се опитват да създават литература са многократно повече от аналогичната бройка в хартиената епоха. Поради което и плявата е многократно повече. Хората критикуват, за да отсеят зърното от плявата, но понеже плявата е много повече, то и критиката (необходимо!) е повече.
-това обаче не означава, че хората са критично настроени. Залива ни една вълна от графомания, реклама, фонов шум. Умните Хора се опитват да си изградят защита, която с времето се превръща в рефлекс, чийто основни характеристики са - недоверие, съмнение, провокиране на качествата. НО пак казвам - това не значи, че хората са затворени за качествени културни образци.
(ще дам един пример за това. Аз мразя риалити шоутата и като правило не ги гледам. но в момента върви мюзик айдъл 3, кастинга за това шоу беше огромен - над 80 000 души! От тях поне 20 души са адски талантливи, много по талантливи от цялата българска естрада последните 5-10 години. Значи ли това, че съм критично настроен към българската естрада? Не, значи само че не сме отсяли плявата от зърното, нищо повече!)
Защо впечатлението което се създава не е вярно?
-вземете която и да е книга на български автор. Вижте кой е писал предговора - друг български автор. Защо един автор рекламира друг автор? За пари? Друг път... Българските автори са много по-солидарни и сплотени отколкото изглежда. Който го интересува този въпрос, нека не гледа и не съди от форумите, които като правило са място за бърборене на глупости, а нека погледне някои интересни факти
-аз например, безрезервно рекламирам и подкрепям Андрея Илиев, Йоан Владимир, Мартин Петков, Григор Гачев, Георги Малинов, Янчо Чолаков и множество други начинаещи автори заради отделни техни изяви. Това е моята пресявка на зърното от плявата. Има и други бисерчета, които още не съм открил, но търся упорито
-Кънчо Кожухаров води курсове по писателски умения и майсторство, почти безплатно и заради идеята
-Григор Гачев помага на множество автори да изградят собствен сайт, да го хостнат (на неговите сървъри!),води яростни изложения на тема СС които пък са свързани с популярността на авторите и въобще - което готино нещо зачете, не пропуска да направи всичко възможно за да стигне това нещо до максимално голям кръг читатели
-Издателство Аргус (което е съставено от български писатели) пък редовно провежда конкурси с награди, издава други автори и тн.
Примерите са безброй, тук изброявам само няколко на прима виста, напълно достатъчни за да докажат неверността на това твърдение. Ако не съм прав, дайте примери за обратното.
Случаят с Еврокон е особен, няма отношение към тези изводи и се разглежда в съседната тема.
Това е моето мнение, въпреки че имам пагони само на ОЗ младши ленчок.
Да не се взема насериозно...