от robinofloksli » Сря Ное 25, 2009 10:41 am
Goa Написал:
-------------------------------------------------------
> На мен пък винаги ми е било смешно, че като довод
> в полза на електронния четец се изтъква колко
> много текстове можели да се качат на него. Все
> едно докато пътувам в трамвая (или дори отивам
> някъде за 15 дни), мога да изчета 50 книги, та
> затова по-добре да си взема четеца вместо истинска
> книга :).
Ами, за теб не знам, аз на една коледа мога да изчета поне 5 книги, отсега си правя подборка за коледното мързелуване (както и 2-3 сапунки + 10-15 филма и една игра...). А нови МРЗ за колата си качвам винаги щом смятам да пътувам повече от 10 км... Колкото до трамвая - десетки пъти съм бил в ситуация да не ми се чете дадена книга, а да ми се чете друга. Ето, сега препрочитам 27та теорема на етиката, понеже съседната тема ме върна към тази книга. А съм започнал още алманаха, Секси хоризонти, Жоро Малинов и Янчо Чолаков. Ако имаш само една тухла в дисагите, за подобен избор просто забравяш.
И алманаха ФантAstika съм го чел не
> другаде, а в трамвая и нямам спомени да ми е било
> неудобно от нещо.
Ами говори за себе си, аз съм на 1/3 и вече е на баница.
Много пъти съм заспивал и аз с
> книгата в ръка и добре, че е книга, а не
> електронен четец, чиято тежест може съвсем
> неусетно да загубя, без да се разсъня.
>
Подобни реплики означават само едно - никога през живота си не си виждал е-четец или подобно устройство. Или пък представата ти за маса и тежест е силно субективно изместена в полза на предпочитания от теб предмет.
> Николай и Велик обърнаха внимание на дискусията
> върху нещо, което е една от най-съществените
> разлики - че хартиената книга е завършен продукт,
> докато електронният текст е полуфабрикат - той
> реално не може да претендира за завършеност или
> авторство, тъй като всеки може да го преправи
> както си иска. Е, ще речете, че операцията
> копи-пейст може да се забрани лесно, но това едва
> ли е голяма пречка :)
Всъщност, ще кажа съвсем друго и то е че операцията копи-пейст НЯМА СМИСЪЛ да се забранява. Това е книга, за бога! Ти си читател. За какво ти е да четеш нещо което някой е променил, след като имаш ефтин и неограничен достъп до оригинала? Или имаш проблеми с интернет връзката? Така кажи, ще ти помогнем...
> Така че, отново да кажем -
> електронната книга не е книга по същността си
О, фривилна грухталност!
> и е безсмислено да се противопоставя на хартиената -
> просто това са различни продукти.
На какво основание твърдиш подобно нещо? За да имаш 2 продукта, трябва да имаш две неща с различна потребителна стойност. Например - бензин А95 и А98. Много са сходни, 95% състава им е идентичен, но останалите 5% дават някакво ново качество. Каква обаче е разликата между хартиената и електронната книга от гледна точка на потребителя? Може ли да се чете? Може. Може ли да се препрочита? И още как! Картинки има ли? Има, даже цветни. Мерише ли като истинска книга? Разбрахме се, че ще изобретим такива.
Остана единствено вещоманията и барането. За едното може да се измисли нещо - специални хардуерни пластики, съдържащи код, позволяващ изтеглянето на точно една книга от дадено хранилище, неограничен брой пъти. Или пък автор.
С вещоманията нещата са по-сложни. Това вече си е наистина друга потребителско качество - вещ, подходяща за колекциониране и удовлетворяване на исторически възникнала мания със затихващи функции. Само че, това потребителско качество не се отнася до книгите, а до нещо което изглежда по същия начин, само че не е книга, а именно - обект за колекциониране.
Можеш да колекционираш какво ли не - от слиповете на МДжексън, до неразложени напълно части от умрели животни. Какво общо има нуждата от четене и литературата като изкуство с това? Ами нищо. Време е да го разбереш. Дрънкането на общи приказки, че едното не било като другото и видиш ли - било друг продукт са само жонглиране с понятията. Същността на нещата е една: четене (потребяване на изкуство) <-> медиум който удовлетворява тази нужда. Електронната книга отговаря на тази схема напълно. На 100%. Също както електрическата крушка отговаря на нуждата от светлина, макар че нюансите в които свети не са съвсем като на газената лампа.
Един ден в
> бъдещето сигурно няма да има хартиени книги, но и
> светът ще е толкова различен от сегашния, че едва
> ли понятието "книга" ще има същия (или въобще
> някакъв) смисъл.
Ако се постараеш, можеш да направиш и още по тривиална и очевидна констатация. Например - София е в източна Европа и дори в ЕС, но това изобщо не и личи...
Да не се взема насериозно...