Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

За всеки писател, ползвател на Word- поставяне на ударение

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: За всеки писател, ползвател на Word- поставяне на ударение

Мнениеот Ендър » Сря Апр 27, 2011 1:43 am

Odisey написа:Само за справка, може да не ти се е налагало - има нови варианти, с оправена уникод таблица.

Ами честно казано не ми се е налагало. Миналата година все още имах инсталирано ХР на една машина и направих Таласъмията на PageMaker. Преди месец обаче ми се наложи да странирам на Quark, тъй като PageMaker твърдо отказва да се инсталира на Windows 7. Оказа се учудващо лесно, Unicode шрифтовете си имат "ударено и", средни тирета и всичко необходимо за страниране на стандартна книга. А пък и самият Quark, като му хванеш логиката, се оказа прекрасна програма дори за страниране на "чист текст"(тя иначе си е перфектна програма за вестници и корици).
Изобщо не коментирам специалните издания като учебници. Там нещата са строго специфични. Правил съм учебници на хинди, иврит, френски, испански и т.н., няма да ви разправям за проблемите с ТЕЗИ шрифтове.
Но понеже темата е за "ударено и" в MS Word, продължавам КАТЕГОРИЧНО да твърдя, че пишещите братя нямат никаква нужда да се мъчат да слагат този знак в творбите си. Обикновеното "й" върши прекрасна работа в Word, пише се лесно (без клавишна комбинация и съответно без загуба на време) и още по-лесно се сменя с правилния знак при предпечатната подготовка. Друг е въпросът ако писателите решат книгите им да НЕ изглеждат професионално оформени и си правят сами предпечата в Word.
Без АБСОЛЮТНО НИКАКВО заяждане с когото и да било ще дам пример за непрофесионално направена книга точно по темата. Книгата (предполагам) са я чели голяма част от тукашните форумници. Става дума за "Слънце недосегаемо". "Удареното и" по незнайни причини е взето от ДРУГ ШРИФТ, който на всичкото отгоре е с различен kerning от основния шрифт. Резултатът е... Аз лично правих паузи, когато стигах до този символ. Не е гот някак си, разваля впечатлението...

Ще споделя и за личния ми фаворит на тема "Как не трябва да се пише книга, още по-малко да се издава в този вид". Става дума "Внимание, някой играе" от Валентина Димова. Книгата е ориентирана към най-най-малките читатели, но какво ще научат те от нея? Правопис - не. (Според авторката се пише "свръх интелигентен" и "власт имащи".) Пунктуация - в никакъв случай. (Поголовна липса на запетайки и наличието им на най-неподходящите места, липса на шпации след препинателни знаци и наличие на шпации преди тях, и така нататък, и нататък тъй...). А на какво ще научи тази книга малките читатели? На изрази като "Гого вдигна КРЪГЛИТЕ си очи". На това, че в книгите в никакъв случай не бива думите да се пренасят на нов ред (в тази книга няма НИТО ЕДИН пренос!!!). На това, че отстъп на първия ред в нов абзац има, но само ако абзацът не е пряка реч. (Много е готино - пряката реч започва без отстъп, а "разказвателните" абзаци си мат отстъп).
А книгата дори си ма редактор (Боряна Коскина), компютърен дизайн (каквото и да значи това, срещу него стои името на Станил Добрев) и дори пише "Предпечат - Спектра М и В". Дори не коментирам огромния шрифт и правописните грешки... На четвърта корица с ужас прочетох, че това недоносче (НЕ СЕ ИЗВИНЯВАМ за израза) е уводна част от трилогията "Изгревът на светлината". Благодаря на де що има богове по света, че дори и да е написана, тази трилогия не е видяла бял свят. Най-малкото са спасени две-три горички, а децата ни ще прочетат нещо по-стойностно.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър

Мнениеот Goa » Сря Апр 27, 2011 8:16 am

Оф-топик:
При всичките изброени от теб ужасии "Внимание, някой играе" е една много хубава книжка, текстът в нея е много поучителен и за деца, и за големи, поне според мен :lolno:
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Ендър » Нед Май 01, 2011 10:15 pm

Goa написа:Оф-топик:
При всичките изброени от теб ужасии "Внимание, някой играе" е една много хубава книжка, текстът в нея е много поучителен и за деца, и за големи, поне според мен :lolno:

О, да, направих си труда да я прочета (отнема между 15 и 20 минути, все пак говорим за 47 страници при 16 пункта шрифт). И съм силно несъгласен с твоето мнение. Никога, ама НИКОГА не бих позволил на което и да е от децата си да я прочете в ранна детска възраст. Ако някое от тях започне някога професионално да се занимава с литература - тогава да, само за да разбере как не бива да се пише.

И за да не бъда разбран погрешно - нищо лично против авторката или който и да е от отговорните за издаването на тази тетрадчица. Бих написал същото дори авторът да е Любен Дилов, а издателството - "Квазар" :lolno: Само че Любен Дилов е написал нещо детско (визирам Нуми и Ники), с което навремето зарибих синът си да чете фантастика. Хващаш разликата, нали?
Ендър

Мнениеот Шаркан » Нед Май 01, 2011 10:40 pm

Ендър написа: Става дума за "Слънце недосегаемо". "Удареното и" по незнайни причини е взето от ДРУГ ШРИФТ, който на всичкото отгоре е с различен kerning от основния шрифт. Резултатът е... Аз лично правих паузи, когато стигах до този символ. Не е гот някак си, разваля впечатлението...
:redface:
късно бях видял това "решение" (причините и за мен са незнайни), по-добре да бяха оставили "й"...
Шаркан

Мнениеот Шаркан » Нед Май 01, 2011 10:44 pm

толкова бели и напъни за "ударено и", което съвсем гладко се замества с "й"... незначителен компромис с "правописа". Все пак не става дума за отказ от пълен член или преминаване на латиница или други недоумици...
Шаркан

Мнениеот Goa » Пон Май 02, 2011 12:22 am

Ендър написа:
Goa написа:Само че Любен Дилов е написал нещо детско (визирам Нуми и Ники), с което навремето зарибих синът си да чете фантастика. Хващаш разликата, нали?

Не я хващам :redface:
Явно е въпрос на възприятие - на мен "Внимание"-то ми се видя доста свежа и възпитателна.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Goa » Пон Май 02, 2011 12:24 am

Шаркан написа:толкова бели и напъни за "ударено и", което съвсем гладко се замества с "й"... незначителен компромис с "правописа". Все пак не става дума за отказ от пълен член или преминаване на латиница или други недоумици...

Има хора, за които замяната на ударено и с и кратко е недопустима гавра с езика и аз уважавам тяхната гледна точка, макар самият да си служа с и кратко. За мен е чисто БЕЗХАБЕРИЕ за толкова години да не се направят нормални шрифтове и клавиатури за използване в милата ни татковина :twised: Едва ли има подобно нещо в която и да е друга държава...
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Ендър » Вто Май 03, 2011 3:40 am

Ники, моля да ме извиниш, ако съм те засегнал. Вината е на предпечата, ти поне би трябвало да си наясно. Знаеш как правехме книгите преди десетина години...
А за недомислиците си абсолютно прав. Защо оправдания от сорта на "Ама то развитието на езика го налага" или " Така или иначе никой не слага пълен член" да са меродавни? Никой във Франция не предлага да започнат да пишат Pego и Reno вместо Pegeot и Renaut, никой в Англия не предлага да започнат да пишат nait и inuf вместо безумното night и enough, нали?
Вместо стремежът да е към ограмотяване на населението, пак неграмотните ще си наложат вижданията.
Ендър

Мнениеот bogdanov » Вто Май 03, 2011 8:15 am

Goa написа: За мен е чисто БЕЗХАБЕРИЕ за толкова години да не се направят нормални шрифтове и клавиатури за използване в милата ни татковина :twised: Едва ли има подобно нещо в която и да е друга държава...

Като се стигне до нихилизма и еврейските заговори винаги ми става нещо. Във фонетичната клавиатура на уиндовс 7 на мястото на главен ь си има ударено ѝ /както виждаш си излиза разкошно тук, излиза и добре в Индизйана/.
Останалото е просто незнание и нежелание да се учи. Има го и в другите държави - пусни си една немска клавиатура и се опитай да сложиш млаутите - нещо, много по-важно от удареното ѝ.
П.С. 90% от хората все още правят отстъп на първи ред с табове или спейсове, ние тук сме заспорили за висш пилотаж.
bogdanov

Мнениеот Goa » Вто Май 03, 2011 11:18 am

Кой каквото вижда... аз не виждам нихилизъм и еврейски заговори. Както казах, виждам само БЕЗХАБЕРИЕ. Фонетичната клавиатура на Уиндоус е просто кирилизирана латиница и изобщо не е удобна за писане. Владея ги и двете и много добре знам разликата. А Уиндоус 7 ти може да имаш, но аз нямам. Къде е изчезнало голямото Ь?

Фонетичната клавиатура е най-добре да се премахне - носи повече вреди, отколкото ползи. Има си БДС, не, чакай - БДС, не, момент - БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ. Ти ако не желаеш да се съобразяваш със стандартите, твой си проблем.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Deyan » Вто Май 03, 2011 12:29 pm

Това с ѝ на shift-ь го има стандартно на Windows Vista и Windows 7.
Също го имам и на Windows XP, но там трябва сам да си добавиш Нова българска фонетика

В началото трябва малко време да свикнеш с няколкото разместени букви, но веднъж свикнал е значително по-удобно от старата фонетика.
Deyan

Мнениеот Goa » Вто Май 03, 2011 1:05 pm

Благодаря, ще го разуча това :)

П.П. Е, не... Видях какво представлява :sad: . Явно неграмотниците отново са надделели :sad:
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Deyan » Вто Май 03, 2011 1:23 pm

Би ли казал както е неграмотното, или по-точно какво е по-неграмотно от Ж-V, В-W, Я-Q, Ш-[?
Само слагането на В на правилното място си заслужава смяната.
Deyan

Мнениеот bogdanov » Вто Май 03, 2011 1:43 pm

Deyan написа:Би ли казал както е неграмотното, или по-точно какво е по-неграмотно от Ж-V, В-W, Я-Q, Ш-[?
Само слагането на В на правилното място си заслужава смяната.

Въпрос на свикване като цяло. Но интересното е, че младото поколение пише на тази фонетика. Хубаво е, че в 7-цата добавиха и старата, а не да се доинсталира както на вистата.
bogdanov

Мнениеот bogdanov » Вто Май 03, 2011 1:47 pm

Goa написа:Кой каквото вижда... аз не виждам нихилизъм и еврейски заговори. Както казах, виждам само БЕЗХАБЕРИЕ. Фонетичната клавиатура на Уиндоус е просто кирилизирана латиница и изобщо не е удобна за писане. Владея ги и двете и много добре знам разликата. А Уиндоус 7 ти може да имаш, но аз нямам. Къде е изчезнало голямото Ь?

Фонетичната клавиатура е най-добре да се премахне - носи повече вреди, отколкото ползи. Има си БДС, не, чакай - БДС, не, момент - БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ. Ти ако не желаеш да се съобразяваш със стандартите, твой си проблем.

Гоа, прав си! Проблемът е, че аз близо 10 години писах код на qwerty преди да излезе уиндовс и да почне да има кирилица по компютрите. И в момента, все още, по-голямата част от текста, който пиша е на латиница. Не виждам смисъл да помня две клавиатури, още повече, че за нуждите на работа, която имам, скоростта ми на писане е достатъчна.
Има и други подробности. Но най-вече - пълно безмислие на спора, на таблетите и смартфоните, които до няколко години ще изместят всичко останало се пише с два палеца.
П.С. ѝ показва, че буката присъства в шрифтовете. Къде е този бутон на БДС клавиатура не знам не владея БДС. На червените букви на клавиатурата ми няма ударено И. Т.е Майкрософт си е свършил работата, проблемът е в БДС-то.
bogdanov

Мнениеот Goa » Вто Май 03, 2011 3:58 pm

И ти си прав! Само че ударено и в моите шрифтове го няма и това си е. В най-новите шрифтове и уиндоуси сигурно го има, но за тях ще трябва да си купувам цял нов компютър...

А неграмотното е например разхвърлянето на букви из цялата клавиатура - къде е ю, къде е ь, цяла Европа от Ванкувър до Владивосток, както казва класикът... Замяната на латински клавиши с български на принципа на ВЪНШНАТА прилика също не е нещо, което бих нарекъл проява на грамотност. Изобщо всичко е разместено и се налага да учиш трета подредба, съществено различна от първите 2. Е докога бе, мама му стара! След 5-10 години нова ли да очакваме?
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Deyan » Вто Май 03, 2011 4:41 pm

Goa, някой да те е задължил да пишеш на фонетична подредба?
Освен това, хайде да не смесваме два различни въпроса:

1. Стара - нова фонетични подредби.
Разместени са 7 (седем букви) - егати голямото учене.
При това новото разположение е много по-читаво. Освен че В вече е сложено където му е мястото, по-често използваните букви са сложени на по-удобни места. Добавено е ѝ.

2. Фонетична (без значение коя) - БДС
Двете са възникнали по напълно различен начин и по различни причини.
БДС е стандартизирано за пишещи машини преди десетилетия и, отбележи, че е единствена подредба за тях, без латиница.
Фонетичната е възникнала поради навлизането на клавиатури БЕЗ надписи на кирилица и основната и цел е да бъде лесно запомняща се без нужда от надписи.
При фонетичната се налага да усвоиш латинската подредба + положението на 7 букви без фонетичен аналог
При БДС помниш латинската подредба + 30(32) букви на кирилица + десетина препинателни знака.

Ако ти се налага да пишеш много и само на български, то БДС е определено по-добрият избор, защото е оптимизиран като разположение за български. Обаче ако непрекъснато се налага писане на български и английски, то фонетичната е по-добрия избор.
За мен единствен недостатък на фонетиката е липсата на Э и ы, че ми се налага да пиша често на руски, но това се оправя с малко редактиране.
А пък за избор между стара и нова фонетика изобщо не виждам доводи в полза на старата (освен да бачкаш още с ДОСовски програми, а там никой няма да седне да си играе да прави нова фонетика).

Иначе 5 години съм бачкал и на клавиатура по ГОСТ (руския стандарт), даже телефонът ми в момента е с такава клавиатура.
Ползвал съм и т.нар. "Bulgarian (latin)". Не знам кой идиот в Microsoft е решил да я нарече така, при условие, че това е латиница, подредено фонетично по кирилицата по ГОСТ (т.е. руската подредба)

П.П. Така и не каза какво е грамотното фонетично съответствие на ь, ю, я, ч, ш, щ, ж.
Deyan

Мнениеот bogdanov » Вто Май 03, 2011 5:08 pm

P.S. Така наречената "нова фонетика" е разработка на БАН. Явно са имали нещо изпонапредвид за да я направят такава.
bogdanov

Мнениеот Goa » Вто Май 03, 2011 5:17 pm

На мен ми се видяха повече разместени... Но сигурно си прав! Явно е въпрос и на навици и възприятия. На мен новата ми се вижда неграмотно направена, но ако седна да я науча и свикна с нея, вече няма да ми се вижда. То с всяко нещо като свикнеш, е така :lolno:. За фонетично съответствие не говоря, а за удобство при разположение на клавишите. На фонетичната клавиатура разположението на някои букви (тези встрани от общата маса) направо ме убива. И в новата е направено още по-разкрачено. Горе вляво например все натискам esc и губя текст вместо буквата под него, вдясно също натискам нещо кофти, забравих вече какво, защото се старая да избягвам писане на фонетика.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Deyan » Сря Май 04, 2011 3:13 pm

Буквите са същите, клавишите са същите, само местата на буквите са леко разместени. Малко е пипната и пунктуацията. А на гадното място под Esc вече стои ю, а не ч, което определено е подобрение, щото ю е по-рядко използвана буква.

Пак казвам, че идеята на фонетиката е да се ползва в случаи, когато нямаш надписи на клавишите. Ако имаш такива надписи или пък владееш БДС със затворени очи, то фонетика не ти и трябва. Аз работя основно на латиница и за мен усвояването на напълно различна подредба барабар с цялата пунктуация си е излишен тормоз.

Ако пък си харесваш БДС и ти липсва само лесното въвеждане на ѝ, то за 10 минути можеш да си редактираш подредбата и да си го сложиш на който клавиш ти е удобно.
Deyan

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии