Начало форум Административни

Административни

Модератор - защо не?

Теми за организацията и модерирането на форумите. Ако имате оплаквания или предложения - публикувайте ги тук

Модератор - защо не?

Мнениеот Ивайло Иванов » Сря Ное 20, 2013 9:00 pm

Преди 2 години спечелих изборите за модератор, но се отказах от правата си на модератор - защото загубилият изборите се отказа от надпреварата.
Но след като така или иначе съм ги спечелил - а някои искат цитирам "по-адекватна модерация", бих искал модераторските права, от които тогава се отказах.
Оттеглям отказа си.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Ивайло Иванов » Чет Ное 21, 2013 6:35 pm

Този форум страда от същите пороци, от които страда съвременната демокрация у нас.
И тук, и в България има няколко малцинства, които се скъсват от демократични излияния, зоват за пряка демокрация, демократични избори, равенство и, права и пр. и пр. – но в същото време не са съгласни с крайните резултати ни от инструментите на пряката демокрация, ни с допитванията, ни с изборите.
Причината е, че и тук, и в България тези малцинства всъщност искат не права – искат привилегии. Не демокрация, а контрол над болшинството – защото както видяхме – злобеят след крайните резултати. И не прогрес, а власт: естествено – тяхна и над останалите. Но както видяхме – те нито са наясно какво е това власт, нито какво биха правили с нея.
И тук, и в България тези малцинства считат себе си едва ли не за върха на сладоледа – за най-широко скроените, най-свободомислещите, най-напредничавите, най-добрите носители на прогреса, най-интелигентните, най-... демократичните (баси, това не е ли абсолютен ноненс!), най-най-най-най-всичко. А останалите – за тях те са умствено изостанали нацита, гадняри, лайна, сливи – които заслужават затвор, напалм, гароти и бан. Между другото – подобна трактовка липсва напълно и при Мусолини, и при де Ривера. Затова пък формулировката, че „ние” виждаш ли, сме висшите, а ония – другите са „унтерменши” е доста широко застъпена в едно друго учение, в което въпросните малцинства непрекъснато обвиняват останалите. Баси, не е ли наглост типове, които на всички възможни гласове пеят, че бъдещето им принадлежало, да обвиняват другите в... нацизъм!
Та, по отношение на България всички се сещаме кои са тези малцинства.
Ето малцинствата в този форум:
1. Малцинството на недооценените гении. Най-виден представител – Мартин (Петков). Пръв подгласник – Огономо (Стоян Пешев). Има и неколцина други, които не са писали от много време и искрено се надявам да са напуснали. Общото за тях е, обичат да пишат, но нито са в час, нито се интересуват как точно би се получила по-добре тази работа. Мартин например веднъж беше изригнал, че не можел, виждаш ли, вечно да чака някой да го откриел. А за Огономо усъвършенстването на писането трябва да отговаря на точно определени критерии. Първият от които е, че няколко начинаещи автора, стига да се пообучават заедно – ще се ъпгрейднат до добри писатели. Т. е. – ако един пасаж цаци почнат да си комуникират и самоусъвършенстват – рано или късно би трябвало да станат на паламуди.
2. Малцинството на просветителите-анархисти. С един-единствен представител – Шаркан (Николай Теллалов). Впрочем многобройните му постове по тази тема говорят сами за себе си.

Затова – оттегляйки отказа си от модераторски права след честно спечелените от мен последни избори, сега настоявам да ги получа.
Като модератор, обещавам:
1. Да не банвам никого най-малко до месец-два. По каквито и да било причини.
2. Да съживя този форум – привличайки в него нови членове, читатели (не ги бъркайте с феновете!) на фантастика.
3. Да въведа ред. Естествено – според разбиранията си.

След като на всички стана ясно, че демокрацията не работи – вижте как ще проработи диктатурата.
Защото този форум сега съвсем демократично бере душа.
А аз предлагам алтернатива – да го съживя.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот alexandrit » Пет Ное 22, 2013 6:48 pm

Изображение

На 8 ноември т.г. написах (в темата за банването) следното:

< СПОРЕД СЕГАШНОТО състояние на нашия форум единственият човек за банване е Иван Богданов от „Буквите”.

Абстрахирам се от медицински доказаните факти, че този човек е епигон... интригант... и виден графоман – особено по разни форуми. Но вижте, същият човек е обиждал (и продължава да обижда) многократно клуба „Иван Ефремов” – и въпреки всичко модераторите го търпят. Търпят го именно в сайта на клуба „Ефремов”. Защо?!? Ще отговори ли на този въпрос някой модератор или пък „простосмъртен” форумник? >

ВЕЧЕ ДВЕ СЕДМИЦИ – никакъв отговор на моето питане, а Богданов продължава (и днес също) да плещи врели-некипели из форума...

◄ ◄ Ивайло, ти като кандидат-модератор трябва да бъдеш смел и да не заобикаляш пряко и ясно поставените в Eфремовския ни форум въпроси. И така, би ли отговорил на подчертаното сега запитване?
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1106
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот bogdanov » Пет Ное 22, 2013 7:06 pm

Моля, моля. За епигон... бих могъл до някъде да се съглася, но твърдо възразявам срещу графоман. Никога не съм публикувал каквото и да е мое литературно произведение в този форум, за разлика от г-н Карапанчев, който се скъса да публикува неща писани преди Калин да се роди.
П.С. Малко по-леко с медицината, съдружничката е една от най-добрите психоложки в София, и се е изказала сериозно по отношение на диагнозите - моята и на доста от участниците във форума, които познава лично (май само ти не си я виждал, но твоята диагноза е ясно - "когато ме боли от самота...").
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Ное 22, 2013 9:24 pm

Ще проявя смелост, Сашо! Но - извинявай, че ти противореча - мисля, че няма никаква смелост в това някой да започне модерирането си с банове. Аз не съм Мартин и не съм Трип - по-смел съм и по-добър от тях. Във всяко едно отношение. И за разлика от тях - имам чувство за чест и достойнство.
Тъкмо затова няма да бързам да банвам ни-ко-го.
Дори и онези, които досега многократно са лазили и по нервите на "Иван Ефремов", и по моите.
Което обаче изобщо не означава, че банове няма да има. Но най-напред, ще разчистя авгиевите обори - както предложи Дилян, ще установя правила и йерархия - и ще започнем на чисто. Така е справедливо, Сашо.
Получа ли модераторски права - забравете за либерализма. Защото именно той доведе форума до това състояние.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Екселенц » Пет Ное 22, 2013 11:53 pm

След като недвусмислено се доказа (с анкета - използвам възможността да изкажа лична благодарност на Гоа), че всичкия форум, дължащ изцяло съществуването си, на отделно взети хора члернуващи или членували в клуб "Иван Ефремов", нееднозначно харесва ВСИЧКО което е било написано, пише се, и ще бъде написано в този форум от Ивайло ... мисля, че въпроса който Ивайло задава е смислен.
От друга стран обаче - взимането на крайни решения не е добра практика. Затова предлагам компромис. Да се направи на Ивайло частен подфорум на който той да е модератор. Прецеденти вече има. Всички ще можем да видим (ако ни се позволи), на практика, колко добре се справя с модерацията. Примерно след около година ще е ясно на всеки дали претенциите за модераторстване са основателни или са били просто поредната идея, за която не е отделено достатъчно време за осмисляне.
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц
 
Мнения: 100
Регистриран на: Съб Мар 19, 2011 12:32 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Ивайло Иванов » Съб Ное 23, 2013 12:02 am

Това можех да направя и без да печеля последните избори за модератор.
Нали?
Но тъй като ги спечелих - и ги спечелих именно за този форум...
Уверявам ви, че ще ви харесам като модератор.
А специално ти ще станеш мноооооого десен. :wtf:

... и подфорумът не е приложим прецедент - в него се оттеглиха победените именно след тези последни избори.
А и в тях, и в последното гласуване - смея да твърдя, че съм победител. Защо да се оттеглям?
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Екселенц » Съб Ное 23, 2013 12:48 am

Ивайло Иванов написа:Това можех ...


Извинявам се, че не съм се изразил достатъчно ясно :wink:.
Предложението не е отправено лично към теб.
Доколкото съм запознат със софтуера на форума, ти лично, нищо не можеш да направиш. За сега.
Използвах думата прецеденти (множествено число),защото подфоруми се откриват, за да се удовлетворят нечии лични желания (или амбиции).
Колкото до така наречените "последни избори за модератор", които си бил спечелил (в множествено число :wtf:, според теб), а после си се отказал, а сега се отказваш да се отказваш, след две години :-) ... няма лошо.
Но е несвързано с темата която повдигаш.
До колкото разбирам, ти желаеш да си модератор на този форум тук и сега. Не преди две години и със сигурност не преди "да си спечелил изборите". Нали?
Самият факт, че спечелвайки "избори", не си упражнявал модераторски "права" (вземи си поговори с Гоа за "правата" на модераторите, изглежда нещо ти убягва), две години, дава основание да се продположи, че би бил "недобросъвестен модератор".
Но, желаеш да ти вярваме, че ще преуспееш в това си благородно дело?
Наистина?
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц
 
Мнения: 100
Регистриран на: Съб Мар 19, 2011 12:32 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Ивайло Иванов » Съб Ное 23, 2013 1:00 am

Помолиха ме - отказах се.
Не е трябвало - защото форумът западна неописуемо.
И това, че сега заявявам, че оттеглям този отказ и искам да модерирам този форум - е доста по-различно от лично желание или амбиция. Тези права съм си ги спечелил. В честна надпревара.
А може би твърдиш, че не съм?
Може би твърдиш, че съм загубил избори или гласуване?
Кажи ми какво твърдиш, Екселенц.
И аз ще те опровергая. :wtf:
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Екселенц » Съб Ное 23, 2013 2:00 am

Ивайло Иванов написа:Помолиха ме ...

Щом така възприемаш нещата ... пак няма лошо.
И разбира се си прав, че този форум се превръща в некомфортно място - ти би трябвало да го знаеш най-добре от всички :wtf:
Не зная какво си "изгубил" Ивайло, не те познавам толкова, че да зная какво си изгубил.
От това което пишеш във форума, би могло да се заключи, че според теб нищо никога не си губил и изобщо мислиш за себе си като за необикновенно човешко същество, изключително интелигентено и талантливо, до степен предизвикваща злобна завист у не така интелигентните и талантливи обикновенни хора наминаващи по тези места. Възможно е разбира се това заключение да е погрешно - възможно е това да е само поза, един вид предизвикателство към останалите (от типа "Аз съм голяма работа - само ми кажете че не съм и аз ЩЕ ВИ ОПРОВЕРГАЯ! ХА-ХА-ХА .. ХА*!
(*демоничен смях - съжелявам няма такава емотикона)).
Възможно е и да е нещо друго ...
Каквото и да е обаче това което те кара да се конфронтираш, даже когато никой не го желае, това те прави хм ... да го кажа така - не особено подходящ за модератор.
Не само на този форум.
На който и да е форум.
Модераторът Ивайло не е човек който налага "желязна ръка" във форума.
Модераторът, не е човек, който "не баннва поне два месеца".
И със сигурност модераторът не е човек който обяснява, че само да стане модератор и "всички ще го заобичат".
Както и да е - да се върнем на темата.
За да не се заблудиш пак относно това какво правя - отговарям на въпроса (може би риторичен според теб, но основателен според мен) зададен в заглавието на темата.
С други думи изкавам (е-е-е ... изписвам :wink:) мнението си " ... защо не?"
Това не е спор, или поне аз не го възприемам по този начин, а по-скоро дискусия.
В този смисъл аргументите:
1. "Този форум умира - аз ще го съживя" и
2. "Специално ти ще станеш мноооооого десен"
вероятно имат някакъв скрит смисъл, но не са по тази тема.

А може би греша?
Може би смяташ, че ти тябва да си модератор на форума "par excellence"? :surpised:
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц
 
Мнения: 100
Регистриран на: Съб Мар 19, 2011 12:32 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Ивайло Иванов » Съб Ное 23, 2013 2:06 am

Екселенц, имаш ли нещо да кажеш?
Ако "да" - кажи го.
Ако "не" - спри да словоблудстваш.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот bogdanov » Съб Ное 23, 2013 2:34 am

alexandrit написа:Изображение

На 8 ноември т.г. написах (в темата за банването) следното:

< СПОРЕД СЕГАШНОТО състояние на нашия форум единственият човек за банване е Иван Богданов от „Буквите”.

Абстрахирам се от медицински доказаните факти, че този човек е епигон... интригант... и виден графоман – особено по разни форуми. Но вижте, същият човек е обиждал (и продължава да обижда) многократно клуба „Иван Ефремов” – и въпреки всичко модераторите го търпят. Търпят го именно в сайта на клуба „Ефремов”. Защо?!? Ще отговори ли на този въпрос някой модератор или пък „простосмъртен” форумник? >

ВЕЧЕ ДВЕ СЕДМИЦИ – никакъв отговор на моето питане, а Богданов продължава (и днес също) да плещи врели-некипели из форума...

◄ ◄ Ивайло, ти като кандидат-модератор трябва да бъдеш смел и да не заобикаляш пряко и ясно поставените в Eфремовския ни форум въпроси. И така, би ли отговорил на подчертаното сега запитване?

Най-интересното в цялата ситуация, е че Вие реално не ме познавате - виждали сме се 2-3 пъти, а и определено нямате представа от дейността на Фондацията. Слава Богу, за последното, защото щяхте да пишете под всеки постинг "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam".
Преди години подобно държание на Наско Славов и още няколко "наши хора" разруши форума, защото модераторите ги достраша да им направят забележка.
Вашето държание определено би било смешно, ако не беше тъжно. Не разбирам основание на злобата ви към мен, още повече че вероятно бихме имали доста общи теми на разговор. Извън плахите опити на Калин, Вие сте единствения реално занимавал се с книгоиздаване.
Извън това ми е все тая. Ефремов съм го отписал като цяло още 2004-та поради множество причини и не съм забелязал да има движение към по-добро. Имам да поддържам три сайта, няколко фейсбук страници и групи, както и все по-разрастващо се издателство.
Да, за съжаление, тъй като съм компютърен инженер, имам проблеми с правописа. Уча се, но има тънкости, които са ми неясни. От друга страна, това не е моя работа. В момента на щат към издателството работят няколко коректори и редактори. Още повече, че сме водещи в издаването на е-книги, особено на български автори и сме затрупани с работа.
Влизам в този форум от сантименти към дирския форум, където можеше да се проведе интересен разговор със съмишленици. За жалост последните години тук е основни избиване на комплекси. Нямам нужда от това, направил съм си име преди много години, имам възможност да подбирам интелигентен кръг хора с които да обсъждам проблемите и не виждам защо трябва да си причинявам тия излишни негативни емоции.
Още повече, че не съм позволявал да ми се държи подобен просташки тон като вашия от не помня колко време.
Не разбирам абсурдната акция от "махането ми като модератор на е-книгите". както и последващите неща. Ако пожелая мога не само да ви смачкам, а да ви накарам да излезете от он-лайн пространството, особено както то се ограничава основно до този форум. Не виждам смисъл да го правя - вие сте един уморен стар човек, който е разбрал че няма да постигне това, което иска. Онова дръзновено момче, спечелило "златното перо" се е загубило някъде. Вие вероятно знаете по-добре къде.
С това се изтеглям от всякакви неконструктивни дискусии. От време на време се пита и нещо сериозно тук.
Приемете това като ваша победа и си сложете медала на пуловера.
Но предупреждавам - ако прочета още една дума за мен или Фондацията някъде, ще имате най-тъжните новогодишни празници.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот alexandrit » Съб Ное 23, 2013 1:21 pm

* * *

Богданов: < Приемете това като ваша победа и си сложете медала на пуловера. >

Господин Богданов от „Буквите”, победа, присъдена от тебе, не ми е нужна. А медала си го задръж – и той не ми трябва.

◄ Но понеже все пак виждам наченки на конструктивен тон в този ти постинг, предлагам следното.

Спри да злословиш и да заплашваш: А/ по адрес на клуба „Иван Ефремов” и на неговите членове; Б/ по адрес на издателство „Аргус” и на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия”; В/ по мой адрес. Тогава и аз няма да се занимавам с тебе и с твоята фондация, което ще е полезно както за здравето ти, така и за атмосферата в Ефремовския форум. Съгласен ли си?

Изображение
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1106
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот bogdanov » Съб Ное 23, 2013 8:24 pm

Б/ по адрес на издателство „Аргус” и на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия”;

Кои са тези? Нямам спомени някога да съм писал нещо, особено за последното. Може ли цитати? Не съм запознат изобщо с дейността на Аргус последните няколко години. То всъщност няма и откъде да се запозная. Няколко наши автори са печелили награди на бургаските конкурси на Тера Фантазия, но нямам никакви спомени някога да съм споменавал тази формация публично. По отношение на председателя ѝ нямам какво да кажа, чух че вече започнал да работи и да се къпе. И да, независимо от характера си, има пъти по-голяма обща култура от мен, винаги съм го признавал.
За първото ясно - всяка критика към "свещения клуб" е злословене, нищо че 10 години по късно, всичко което казах се случи.
Макар, че КФЕП имени Ефермова и членове в едно изречение е малко оксиморон. Но все пак сме във фантастичен форум.
По отношение ваша милост - нямате представа каква чест е, че изобщо ви забелязвам. Но наистина нямате представа.
П.С. Има няколко адвоката в този форум. Те ще Ви обяснят, че за "злословене" обикновено присъждат 1000 глоба. На страната, която спечели делото. Аз влизам често в съдилища, имам опит. Бъдете по-внимателни с терминологията.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот ivanushka » Пон Ное 25, 2013 1:35 am

За модерацията и "управлението" на форума:
Хрумна ми една тъпа може би идея - но нали знаете луд умора няма :lolno:

В някои други форуми съм виждал следното: текста не е изтрит а е намален до размер 1 точка и за да се прочете се изискват доста големи усилия, но заедно с текста има и забележка: "нарушение на точка едикояси от правилника"

И така моето предложение е следното - форума да има ясен правилник (то може би има ама кой да чете :sick: - така че аз се стремя да се придържам към неписания правилник за добро поведение на обществено място).
Например Ивайло е юрист до колкото знам и претендирайки за поста на модератор вероятно има свой готов правилник който би следвал - ако няма готов правилник,то от една страна би вършил своеволие, но от друга би могъл относително лесно да предложи - вероятно добре е запознат с обществено приети определения за обида, клевета, заплаха и т.н. и би могъл лесно да ги включи в евентуален правилник. Разбира се предложения за правилник би следвало да се дадат от всички (поне от заслужили и заинтересовани), след което правилника да се обсъди във форума и да се приеме на предварително обявено заседание на клуба - от живи хора а не от "тролове" като мене.
То и без това на мен ми се обръща внимание само по погрешка - най вече с цел осмиване :smile:
До колкото разбирам основния проблем с модераторството е много голямата морална тежест която е стоварена върху модератора да санкционира по свое усмотрение, може би дори свои приятели. Другия проблем е че модератора е принуден да губи време да чете всякакви наши тъпотии. Колкото и да сме велики не би следвало да принуждаваме уважаван от нас човек да чете всякакви глупости които ние си мислим за велики.
Така че би трябвало да се изхожда от предположението че модератора НЕ чете всичко. Тук също има решение: не знам дали сте забелязали бутона с удивителния знак до бутона за цитиране - бутона "докладвай" - Ами той точно за това би трябвало да е там - за сигнализиране на модератор. Така може да облекчим модератора да чете само най необходимото. Можем да стигнем и по далече: във формуляра за докладване да се предлага и крайния вид на съобщението - с минимизиран но не изтрит текст който не съответства на правилника на форума. И посочена нарушена точка от правилника. Така задачата на модератора ще се сведе до преценка дали е основателно оплакването и после няколко щраквания... Може например да се приеме че има оплакване само ако е подадено повече от 1 (2,3,5...) оплакване от различни участници - за да не удавим модератора в оплаквания...
Добре може би било (а може би не?) да е изписано явно и името/имената на предложилия/предложилите одобрено от модератора докладване - така публиката би имала възможност да види кои форумци са най активни но и най съвестни и това да бъде база за следващо избиране на модератор. Или пък при евентуална кандидатура за модератор да се обявяват докладванията направени от кандидата - така че кандидата да е правил само неща от които не би се срамувал. А също така би могло да се въведе система за филтриране - санкциониране на неоснователни докладвания - това също е въпрос на правилник.
Основното е да се разтовари модератора от морална и времева ангажираност - чрез правилник и участие на публиката.

Друго което се сещам: основна задача на модератора може би била поддръжката на форума чрез предлагане на нови интересни теми, и може би нещо важно - поне опити за туширане на възникнали конфликти. Между другото туширането на възникнал конфликт никак не е лесна работа - тук прилагането на права за санкциониране е по скоро признак на безсилие. (за какво са му на човек тогава модераторски права? - за да си проличи безсилието? или за да се раздразнят противниците, което да доведе до провал като модератор? между другото провалил се модератор май доста трудно намира място отново във форума - дори да е печелил гласувания)
Такава задача за туширане на конфликти освен това изисква много по висок коефициент на интелигентност и дори нещо повече от просто интелигентност, от колкото интелигентността необходима за това да отвърнем на обидата с още по голяма обида... И поради което отново би било добре да има съдействие от публиката. Как би могло да се осъществи на практика - не знам - за това, това предложение е по скоро пожелание. :smile:
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Кал » Пон Ное 25, 2013 2:09 pm

Подкрепям предложенията на ivanushka – особено тази им част:

Така че би трябвало да се изхожда от предположението че модератора НЕ чете всичко. Тук също има решение: не знам дали сте забелязали бутона с удивителния знак до бутона за цитиране - бутона "докладвай" - Ами той точно за това би трябвало да е там - за сигнализиране на модератор. Така може да облекчим модератора да чете само най необходимото. Можем да стигнем и по далече: във формуляра за докладване да се предлага и крайния вид на съобщението - с минимизиран но не изтрит текст който не съответства на правилника на форума. И посочена нарушена точка от правилника. Така задачата на модератора ще се сведе до преценка дали е основателно оплакването и после няколко щраквания... Може например да се приеме че има оплакване само ако е подадено повече от 1 (2,3,5...) оплакване от различни участници - за да не удавим модератора в оплаквания...
Добре може би било (а може би не?) да е изписано явно и името/имената на предложилия/предложилите одобрено от модератора докладване - така публиката би имала възможност да види кои форумци са най активни но и най съвестни и това да бъде база за следващо избиране на модератор. Или пък при евентуална кандидатура за модератор да се обявяват докладванията направени от кандидата - така че кандидата да е правил само неща от които не би се срамувал. А също така би могло да се въведе система за филтриране - санкциониране на неоснователни докладвания - това също е въпрос на правилник.
Основното е да се разтовари модератора от морална и времева ангажираност - чрез правилник и участие на публиката.


По въпроса „модератора като помирител“ – навремето в ЧоБи форума измислихме следната схема:

Кал написа:Когато някой потребител атакува друг (т.е. измества фокуса на разговора от темата към другия човек/хора), можем да правим следното:

1. Пращаме му ЛС в духа на "Моля те пиши по самата тема, без агресия към другите участници. Избрали сме да се събираме тук, понеже ни е уютно. :)"

... Потребителят-скандалджия не се трогва, пише нов пост-флейм към другите потребители.

2. Пращаме му ЛС от сорта на "Има ли нещо, което можем да направим за теб, за да променим характера на разговора?"

... Потребителят е подпалил яко и все така отказва да ни обърне внимание. Пише трети флейм-пост.

3. Ползваме move инструмента и преместваме флейм-постовете му в тема "Фехтовка". Оставяме го да повилнее там на воля.

Ако пак пише - и пак флейм - в старите си теми - или отваря нови - същата процедура.

След 3-4 "повторения", пращаме зов за помощ до лошия чичко Ненов.Понеже не ни се е налагало да я прилагаме (а и, да, времеемка е), не знам доколко би свършила работа тук.
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот bogdanov » Пон Ное 25, 2013 2:48 pm

Нищо от това не работи, казвам го на база 13 годишен опит. Единственото, което може да проработи е създаване на нетърпимост към подобно ниво на разговори.
В общо линии - човешки отношения не се решават със софтуерни продукти.
Ако ясно се покаже, че изказвания като моето и това на Карапанчев, а преди това и на Наско, са неприемливи, няма да се правят.
В Дир-а имаше изградена подобна атмосфера и там чак такива неща нямаше.
Това е точно като борбата с корупцията - докато всеки дава 20 лв на КАТ-аджията, нещата няма да престанат.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот alexandrit » Пон Ное 25, 2013 4:57 pm

●●●

Богданов: < Ако ясно се покаже, че изказвания като моето и това на Карапанчев, а преди това и на Наско, са неприемливи, няма да се правят. >

А-А, не сме само ние лошите изказващи се. Ами противоборствата между Шаркан, Ивайло Иванов, Мартин Петков и Хорандо? (Навярно ако погледнем назад, този списък ще стане още по-дълъг...)

УВИ, нашите модератори са в голям дълг към нас, редовите форумници. Някои от тия модератори тихомълком се изтеглиха, без да кажат даже „чао”. Остана комай един действително действащ – Goa. Но той да не е Господ Бог, та да оправи тоталните бакии тук?! А и е наследил от предишните модератори един втвърден лош микроклимат, за чието допускане в повечето теми аз все още нямам обяснение...
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1106
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот bogdanov » Пон Ное 25, 2013 5:37 pm

Изображение
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Модератор - защо не?

Мнениеот Кал » Пон Ное 25, 2013 6:56 pm

alexandrit написа:Остана комай един действително действащ – Goa. Но той да не е Господ Бог, та да оправи тоталните бакии тук?!

... поради което препоръчвам решението на ivanushka по-горе – модератор(и) с помощници активните потребители.

(Аз бих казал обратното: че ние, потребителите, сме в дълг към модераторите тук. Но това е друга тема, и дълга. Не е за тая препускаща, пред-пускова седмица...)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Следваща

Назад към Административни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron
Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта