Начало форум Организационни

Организационни

Конферентни сбирки

Теми, свързани с дейността на клуб "Иван Ефремов"

Конферентни сбирки

Мнениеот Goa » Сря Апр 15, 2020 11:54 pm

Здравейте,

От няколко дена в словесната комуникация между членове на клуба прехвърча идеята да си организираме конферентни сбирки във времето, запазено за живите сбирки - вторник от 19:30 ч. Има достатъчно много работещи варианти да осъществим това, стига да има интерес. Мнения?

Ако има интерес, наемам се да направя сесия и да ви поканя :).
Аватар
Goa
Модератор

Re: Конферентни сбирки?

Мнениеот valio_98 » Чет Апр 16, 2020 2:23 am

Едва ли не всеки ден по служба съм на такива сбирки с по 60-80 човека.
Не е идеално, но като няма риба, и кокошката е риба.
Обаче трябва да има ред и дисциплина, защото ако говорят двама души едновременно, нищо не се разбира.
С други думи това ми се вижда реално само ако има модератор, който да дава думата на хората един по един. MS Teams има подобни функционалности, предполагам - и други средства.
Ако се организират такива сбирки, бройте ме.
Аватар
valio_98

Мнениеот ivanushka » Чет Апр 16, 2020 12:12 pm

А тролове (като мен) ще се допускат ли?

Евентуално ако има конферентни сбирки?

За модератора - имаше едно време един Ивайло Иванов - той много искаше да стане модератор...
ivanushka

Мнениеот Goa » Чет Апр 16, 2020 6:23 pm

Модератор ще е домакинът - ако съм аз, аз ще съм.

Засега най-добре се оправям със Zoom - за да се присъедините, не е необходимо да инсталирате нищо, само кликвате на линка, който ви предоставям, и готово.

Смятам да пробваме следващия вторник - ако хората, харесали постинга във фейсбук, ги броим за желаещи, плюс пишещите тук, ще има интерес.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Goa » Вто Апр 21, 2020 2:48 pm

Следващия вторник ще организирам конферентна сбирка - 28 април, 19:30 ч. Тема: "С перо, четка и звезди" - том 3" :)

Сбирката ще се проведе чрез платформата Zoom, като аз ще организирам сесия и ще ви дам линк, от вас се иска само да кликнете на линка и да влезете в сесията, не се изисква инсталиране на никакъв софтуер. Разбира се, трябва да имате слушалки, за да чувате другите, а ако искате да говорите - и микрофон. Камерата е по желание - който си я включи, другите ще го и виждат, освен всичко останало :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Goa » Пон Апр 27, 2020 10:42 am

Сбирка на ИКФЕП "Иван Ефремов"
Time: Apr 28, 2020 07:30 PM Sofia

Линк за присъединяване:
https://us02web.zoom.us/j/85794306165

Meeting ID: 857 9430 6165

От вас се иска само да кликнете на линка и да следвате инструкциите.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот ivanushka » Вто Апр 28, 2020 9:13 pm

Добре се получи конферентната сбирка :)
Благодаря.
ivanushka

Мнениеот valio_98 » Сря Апр 29, 2020 12:05 am

И аз благодаря! Много хубаво беше!
Аватар
valio_98

Мнениеот Goa » Сря Апр 29, 2020 12:05 pm

Можеше и по-добре, но все пак беше първи опит. Ценни бяха включванията със споделяне на екрана на разни интересни работи.

За следващия вторник набелязахме:
- видеата от самолетни камери, разсекретени от щатите - дали съдържат нещо наистина интересно? - коментар от Вальо Иванов и който още иска;
- най-нови фантастични сериали - всеки да сподели какво е гледал и дали го препоръчва;
- рубриката "Архивите са живи" може да продължи :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот lamorena » Сря Апр 29, 2020 12:40 pm

Благодарности и от мен! Много добре се получи.
Аватар
lamorena

Мнениеот ivanushka » Сря Апр 29, 2020 12:52 pm

Да добре е конферентната връзка. А може би би било добре да продължи конферентната връзка и след карантината.
И сега за "архивите са живи".
От една страна е приятно да си спомни човек хубави моменти. Така че трябва да го има "архивите са живи".
От друга страна... това е форум ориентиран към бъдещето...
И така, аз предлагам освен "архивите са живи" да се използва и : "Алтернативната реалност на едно друго време, на един паралелен свят.". Или нещо подобно. ;)
ivanushka

Мнениеот Goa » Сря Апр 29, 2020 4:42 pm

Алтернативните реалности впрочем са специалност на valio_98 :)

Фантастиката не е ориентирана само към бъдещето, тя се разпростира във всички измерения и посоки. Приемам, че трябва да гледаме напред, но в България една от най-големите ни слабости е,че не обръщаме внимание на историята. Та по тоя повод вчера се извадиха разни стари неща, защото историята на фендъма е важна и дава сила и мотивация за развиването му в бъдеще. Особено пък във времена като сегашните.

То всъщност е и леко неизбежно, като стане дума за някоя тема, да се присетим какво вече е говорено и правено по нея. Но ще гледаме да не се разпростираме твърде много :).

Виждам днес статии в интернет, че САЩ били признали за НЛО-тата, така че това нещо следващия вторник остава в програмата :).

Сетих се и за още нещо - няколко сбирки останаха непроведени и някои от тях можем да ги направим конферентно - например срещата със Сесил Костадинова по повод нейната книга, тъй като тя беше един от хората, които се включиха вчера. (А и аз тая книга я нямам все още, срамота!) Моля те, Сесил, подготви снимка на корицата като минимум, а още по-добре и тържествена реч за представяне на романа! ;)
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот valio_98 » Чет Апр 30, 2020 1:52 am

ivanushka написа:...
От друга страна... това е форум ориентиран към бъдещето...
И така, аз предлагам освен "архивите са живи" да се използва и : "Алтернативната реалност на едно друго време, на един паралелен свят.". Или нещо подобно. ;)

Имам нещо предвид, но ще ми трябва време.
За сега мога да ти предложа да погледнеш последните алманаси -
в тях има разказ, специално посветени на бъдещето и даже, ако
смея да кажа, на по-позитивно бъдеще, без черногледство.
Аватар
valio_98

Мнениеот lamorena » Пет Май 01, 2020 6:44 pm

Goa написа:Сетих се и за още нещо - няколко сбирки останаха непроведени и някои от тях можем да ги направим конферентно - например срещата със Сесил Костадинова по повод нейната книга, тъй като тя беше един от хората, които се включиха вчера. (А и аз тая книга я нямам все още, срамота!) Моля те, Сесил, подготви снимка на корицата като минимум, а още по-добре и тържествена реч за представяне на романа! ;)

Със снимката на корицата е най-лесно, слагам я като профилна още сега. В добавка давам линк към сайта на книгата, където има няколко откъса и повечко информация: https://3ve3da.ceciworks.com/
Ще се радвам да получа обратна връзка и за самия сайт :)

Goa написа:Та по тоя повод вчера се извадиха разни стари неща, защото историята на фендъма е важна и дава сила и мотивация за развиването му в бъдеще. Особено пък във времена като сегашните.
То всъщност е и леко неизбежно, като стане дума за някоя тема, да се присетим какво вече е говорено и правено по нея.

За мен беше и забавно, и интересно - все пак "старите неща" за вас за мен си бяха нова информация :)
Аватар
lamorena

Мнениеот Goa » Пон Май 04, 2020 6:14 pm

lamorena написа:
Goa написа:Сетих се и за още нещо - няколко сбирки останаха непроведени и някои от тях можем да ги направим конферентно - например срещата със Сесил Костадинова по повод нейната книга, тъй като тя беше един от хората, които се включиха вчера. (А и аз тая книга я нямам все още, срамота!) Моля те, Сесил, подготви снимка на корицата като минимум, а още по-добре и тържествена реч за представяне на романа! ;)

Със снимката на корицата е най-лесно, слагам я като профилна още сега. В добавка давам линк към сайта на книгата, където има няколко откъса и повечко информация: https://3ve3da.ceciworks.com/
Ще се радвам да получа обратна връзка и за самия сайт :)

Благодаря, ще разгледаме :).

lamorena написа:
Goa написа:Та по тоя повод вчера се извадиха разни стари неща, защото историята на фендъма е важна и дава сила и мотивация за развиването му в бъдеще. Особено пък във времена като сегашните.
То всъщност е и леко неизбежно, като стане дума за някоя тема, да се присетим какво вече е говорено и правено по нея.

За мен беше и забавно, и интересно - все пак "старите неща" за вас за мен си бяха нова информация :)

Точно, това също е част от идеята. Едно време, като открих клуба, в началото всичко, за което си говореха, за тях беше история, а за мен беше ново и много интересно. Цяла година само съм слушал, без да си отворя устата :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Goa » Пон Май 04, 2020 6:16 pm

Сбирка на ИКФЕП "Иван Ефремов", 05.05.20
Time: May 5, 2020 07:30 PM Sofia

https://us02web.zoom.us/j/81300114027

Meeting ID: 813 0011 4027
Аватар
Goa
Модератор

НЛО-та и метеорологични балони

Мнениеот valio_98 » Вто Май 05, 2020 9:05 pm

Преместих съобщението в отделна тема с повече връзки, вкл. към статиите:

http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=8&t=27535&rb_v=viewtopic
Последна промяна valio_98 на Сря Май 06, 2020 1:21 am, променена общо 3 пъти
Аватар
valio_98

Мнениеот ivanushka » Вто Май 05, 2020 9:42 pm

Аз имам известен опит с Discord и MS Teams. Мога да споделя ако има нужда.
Като чели тези двете са най добри. Не знам за гугъл мийтингс как е положението - но е безплатно от 2 дни и може да се пробва.
Иначе събирането мина добре. Само дето изпуснах кое - що заради прекъсването на зуума :(.

P.S.
Ако ще се използва безплатната версия на МС тиймс. При регистрацията на акаунт в МС тиймс, се иска задаване на име на предприятието/организацията. Много е важно да се даде смислено име там. Като например "клуб Ефремов" а не нещо от рода "се м@*** та". Защото после това име се вижда от участниците, и... практически не може да се промени.
P.P.S.
Не ме питайте от къде го знам! -Не искате да разберете от къде го знам на собствен гръб! ;)
ivanushka

Мнениеот Goa » Съб Май 09, 2020 12:32 am

Значи, можем да пробваме тези 3 опции:
- дискорд;
- мс тиймс;
- гугъл мийтингс.

Имам следните въпроси:
- иска ли се нещо да се инсталира при всяка от тях?
- има ли ограничение за времето на 1 сесия?
- има ли ограничение за броя участващи?

Което от трите най-добре отговаря на тия въпроси, него можем да пробваме. Някой ще се наеме ли да отговори и да направи сесия за следващия вторник?
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот ivanushka » Съб Май 09, 2020 2:55 am

За дискорд:
може да се инсталира - може да се работи и само от броузер.
Може да се логне човек - от броузер - без да се регистрира, може и да се регистрира в дискорд - за да му се запазят настройките, контактите и участията в сървъри.
Дискорд няма ограничение за продължителността на сесията, но има ограничения за броя на хората които могат да гледат екрана на живо - сега е 50 човека максимум. (Може би има начин да се надхитри
и да гледат повече от 50/10 човека , но дискорд много бързо се променя (те го наричат развитие) и не се знае какво ще бъде при следващия ъпдейт). Но броя от 50 участници е увеличен специално заради епидемията - иначе ограничението е 10 човека.
Там се създават т.н. сървъри - където могат да се осъществяват срещи, аудио видео връзка и текстови съобщения. Не знам какво става ако всички си пуснат камерите. Трябва да се пробва.
За да се създаде сървър - трябва да има регистрация в дискорд. Има нива на сигурност за допускане на участници в сървъра. Може да пуска без одобрение , а мисля че може да се иска и разрешение от администратора / създателя на сървъра за присъединяване към дадения сървър.
Сървъра продължава да съществува и след излизането на собственика - така че могат да се събират хора без да е задължително някой да "хоства" конференцията.
След 5 - 10 минути работа изчезва мишката на презентатора - което е неприятно понякога.

мс тиймс. Също може да се инсталира - може да се ползва и само от броузер.
Няма ограничение за продължителността на сесията. А максималния брой участници в конференция мисля че е 300 души. Там се създава т.н. Организация - (ползва се безплатен мс тиймс за бизнеса) - организацията се предполага че е името на на бизнес фирмата. То не може да се променя и е добре да е смислено. един акаунт в мс тимс има една организация (не може 2) - вероятно ще трябва отделен имейл/ акаунт за организация на клуба). В рамките на организацията се създават екипи , в които екипи могат да се провеждат видео разговори и текстови съобщения.
За да участва човек в екип и разговор има два варианта. Ако е част от организацията. Тогава няма проблем директно да получи покана и да участва в конферентната връзка. Но за да е част от организацията трябва да е регистриран в МС тиймс. И после да даде заявка за участие в организацията на презентатора.
Ако не е част от организацията - отново може да участва в конферентна връзка - като гост - тогава може да се логне без да е регистриран в МС тиймс - само от броузер - трбябва да даде име някакво и това е. Проблема е че за да се включи в конференцията по този начин трябва изрично да получи разрешение за всяко влизане от собственика на организацията или упълномощен член на организацията.
Този вариант е малко сложен тъй като поканата за гости - не е съвсем очевидна - но става.
А дали е възможно членовете на организацията да започнат конференция , без собственика да се е логнал в мс тиймс - това не знам- може би е възможно - но трябва да се пробва.

За гугъл мийтингс не знам много - знам че съвсем наскоро е станал безплатен.
Може да се ползва май само през броузер. Няма инсталиране. Не знам за ограничения. Мисля че са много малки - голяма продължителност на сесията и голям брой участници - това все пак е платена версия , която сега е променено само това че е станала безплатна. Но подробности не знам. Имам само като чели добри впечатления от това че не товари много компютъра. Изглежда е доста лек гугъл мийтингс. За да се създаде конференция трябва акаунт/меийл в гугъл. За да се участва в конференция - не е необходим акаунт в гугъл.
Мисля че в гугъл мийтингс непременно организатора на конференцията трябва да е логнат. Но няма ограничение всеки друг да направи конференция и да покани участници.

Хубаво е ако ще се ползват програмите от гости - чрез броузер - да има някакъв начин за текстова комуникация в реално време - например чат. Може би и форума на клуб Ефремов да свърши тази работа - зависи какво е забавянето на съобщенията. Най малкото за да се прати покана към конференцията.

И разбира се винаги може да има неща които не съм разбрал...
И които съществено да изменят възприятието за приложимост на всяка от програмите.

Мога да направя сървър в дискорд. Мога да ви поканя в моята организация на мс тимс.
Но аз съм само задочен член на клуба макар и от повече от 10 години. Още от предишния форум в който не се искаше регистрация. Дългогодишен , но все пак задочен. На живо ме познава само Юри Илков. А може би вече и да ме е забравил и да не се сети кой съм ако ме види. Така, че може би е добре някой от по активните членове да създаде организация.
Още повече че, често казвам неща дето не са съвсем за казване. Ето даже има хора във форума, които искат да ме набият. И като чели такива хора даже стават повече и повече... ;)

Но в краен случай може да пробвам. Пък дано никой не ме причака в тъмното и да си разчисти сметките с мен ;)

П.С.

Забравих да отбележа - регистрацията в мс тиймс и ползването на уеб приложението с регистрация, може да изисква потвърждение на влизането със СМС. Което може да е неудобно.
ivanushka

Следваща

Назад към Организационни