Литература и други изкуства

Българската фантастика в книги и списания - сборна тема

Всичко за изкуството

Re: Българската фантастика в книги и списания - сборна тема

Мнениеот alexandrit » Пон Мар 26, 2012 10:47 am

* * *
В брой 2/2012 г. на литературното списание „В Е З Н И“ излезе блок от текстове, представящ Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“. В блока са включени следните разкази:

● „Домашен любимец“ от Ивайло П. Иванов;
● „Каменно сърце“ от Александър Карапанчев;
● „Последният разказ на Ярослав Хлеб“ от Мартин Петков (отличен с втора награда в конкурса „Аргус – фантастика през 100 очи“ за 2009–2010 година);
● „Сто години самота“ от Атанас П. Славов;
● „Европолис: Гарантирано Щастлив Брак“ от Николай Теллалов.
● Списанието е пуснало и откъс от „Дванайсет разбойници“ – апокрифен роман (според определението на автора) от Янчо Чолаков, както и едно кратко представяне на Дружеството, което можете да прочетете малко по-долу.

Изображение

● Художник на броя е Калин Николов, от когото са двете корици, множество графики, разпръснати вътре в книжното тяло, и едно цветно приложение с репродукции на негови картини.
Впрочем ето го и самото представяне:

Дружество на българските
фантасти „ТЕРА ФАНТАЗИЯ“

Творческата фантазия е в основата на изкуството. Независимо от този всеизвестен факт типологичната разновидност изкуство (посветила се на това изразно средство), наречена „фантастика“, у нас е считана за треторазряден „литературен жанр“. Разбира се, голяма вина за това има книжният пазар, залят с епоси от типа „меч и магия“ и „вампирски трилъри“. Сравнете: фантастът Акутагава Рюноске заема в японската литература място, подобно на това, което има Иван Вазов в родината ни, а фантастиката там е част от традиционното изкуство. И не е случайно онова, което всички знаем – какъв прогрес отбеляза тази страна през ХХ век.
В България никога не е имало творческо обединение на създателите на фантастика в различните видове изкуство, ако не се смята съществувалата за кратко при социализма секция на фантастите към Съюза на писателите. Тя обаче прекрати своята дейност след смъртта на Любен Дилов и Агоп Мелконян.

Нашето ДРУЖЕСТВО НА БЪЛГАРСКИТЕ ФАНТАСТИ „ТЕРА ФАНТАЗИЯ“ е юридически факт от началото на 2010 година. В него членуват писатели, художници, преводачи, съставители, музиканти и киноведи, които в продължение на десетилетия чрез самодейни клубове по фантастика и прогностика са се борили за достойното представяне на въображението в авторство и в превод у нас.
Секцията „Писатели“ обединява около 30 автори, издали над 100 книги.
В секцията „Съставители“ членуват писатели и редактори, подготвили издаването на множество поредици и антологии, представящи най-добрите образци на този жанр.
Членовете на секцията „Преводачи“ не само са превели над 300 книги от световни автори, но и разгръщат мащабна работа по превеждане на български автори на английски, руски и други езици. Вече излязоха десетки разкази на български фантасти в англоезични списания и предстои издаване на антология от наши автори на руски.
Съществуват секции и по другите изкуства – „Изобразително изкуство“, „Кино“ и „Музика“. В секцията „Фантастология“ членуват автори, публикували книги и стотици статии по история, критика и теория на фантастичното, проявено във всички форми на изкуството.
Вече за втори пореден път в град Бургас се провежда Национален конкурс по фантастично изкуство, единственият по рода си, в който са застъпени не само литературата, а и драматургията, рисунката, скулптурата, видеоклипът, танцът...

Накрая ще цитирам фрагмент от програмните документи на Дружеството:
ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ:
I. Осигуряване на благоприятни условия за реализиране на творческа дейност.
1. Осигуряване на средства за творчески командировки.
2. Организиране на пленери, семинари, симпозиуми, изложби и др.
II. Популяризиране на авторите членове и на творчеството им чрез:
1. Ежегоден алманах „ФантАstika“.
2. Специализирана уеб-страница.

Атанас П. Славов – председател на Дружеството
Аватар
alexandrit

Мнениеот Кал » Пон Мар 26, 2012 11:20 am

Честито! :)
Аватар
Кал

Мнениеот Sephiroth » Пон Мар 26, 2012 12:14 pm

...фантастиката у нас е считана за треторазряден „литературен жанр“ - ?
Разбира се, голяма вина за това има книжният пазар, залят с епоси от типа „меч и магия“ и „вампирски трилъри“ - ??
...фантастиката там е част от традиционното изкуство. И не е случайно онова, което всички знаем – какъв прогрес отбеляза тази страна през ХХ век - ???
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Nasko » Пон Мар 26, 2012 6:38 pm

Представянето е писано специално за списанието на СБП, в контекста на тяхните представи и понятия. Има официални доклади на Съюза, където фантастиката е спомата като такава (треторазрядна). Текстът ми има задача за преодоляване на отчуждението между нашите творчески общности. Такъв беше и подборът на проиведения.
Колкото до епосите "меч и магия" и "вампирски трилъри", Бранко, ти смяташ ли, че преобладавщите книги от тоя род са литературни шедьоври? Ти самият в блога си си посочвал литературни недостатъци на книги от този род. Повечето в никой случай не повдигат авторитета на фантастиката като художествено постижение, .
А за Япония, всичко е точно така. Акутагава е един от най-уважаваните прозаици и най-известното му произведение е "В страната на водните духове" (руски превод А. Стругацки). Защо е питанката? За това, че в Япония, фантастиката е всенароден жанр ли, или че има прогрес?
Nasko

Мнениеот Sephiroth » Пон Мар 26, 2012 7:56 pm

Просто не съм съгласен с нито едно от твърденията. Първо, фантастиката не е треторазряден литературен жанр, нито е масово считана в България за такава, напротив - самият факт, че най-продаваните книги на Инфодар са Вещерите на Сапковски (по думи на самите издатели, когато гостуваха в клуба) трябва да е достатъчно показателен - Бард пък възстановиха Червената Серия, изобщо интерес има. Ала именно хора като динозаврите от СБП и други подобни я считат за такава и заклеймяват. Ако си успял по някакъв начин да преодолееш отчуждението между общностите - браво, похвалвам те за това, но се съмнявам, че ще стане само с шепа разкази, публикувани във "Везни", по случая има да се работи още, за съжаление.

Не съм съгласен и с второто. Първо, на блога ми вампирски трилъри в този смисъл, който влагаш (Здрачоподобните любовни романи), НЯМА - има едно върколашко недоразумение на Рейчъл Хоторн и това. Вампирските книги, които присъстват в блога ми като Дракула Немъртвият, Интервю с Вампир и Покани ме да вляза - за тях смея да твърдя, че ДА, определено са литературни шедьоври. От "меч и магия" също има чудесни попадения като книгите на Саймън Грийн, Отмъщението на Монца, Империя в Черно и Златно. Но да се върнем на въпроса - защо вампирските неща и фентъзито да изместват фантастиката? Това са коренно различно жанрове за коренно различна публика. Това се търси, това се пише, това се издава, това се чете. Аз също не харесвам вампирските чиклити, но фактът, че книгите жънат световен успех трябва да е достатъчно показателен. Не може да съдим децата, че обичат вампирски любовни романи и фентъзи истории - ако някой таи мечти, че сегашните деца ще ги зарежат и ще се втурнат като бесни да изкупуват Стругацки и Лем... Е, това е, меко казано, несериозно. Различни поколения, живяли през различно време - четивата са различни просто. Каква стана тя - децата, дето уж не четат, изкупуват като бесни Хари Потър, Здрач, фентъзита, редят си библиотечки вкъщи от тези книги (виждал съм, и то доста!), а по-възрастните хора, които би трябвало да са по-грамотни и да харесват фантастика от класическия тип мрънкат, че никой не я купува и не се интересува от нея.

Колкото до третото - по какъв начин точно фантастичният жанр в Япония довежда до прогреса в страната? По тази логика от държави като Германия, Китай, Швеция, Норвегия и Финландия трябва да излизат егати зверските фантасти, ама не, няма.
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Nasko » Пон Мар 26, 2012 8:18 pm

Не съм казал, че отчуждението е преододоляно, а че правим крачка в тази посока.
В спора за това фентъзи и вампирските саги са ли фантастика, и изместват ли я, няма да се включвам, проблемът е прокалено дебел за фиромна дискусия.
А за Япония имах предвид, че това е първата азиатска страна, която прие новите идеи на НТР, според мен благодарение на предварително подготвеното си национално фантастично мислене. Мой възглед, за който имам доста доводи, но не мога да ги побера тук. А прогресът на Германия си исторически априорен, и там НФ не е заплашено от изместване от фентъзи, за Китай пък причините са от съвсем друг характер.
Nasko

Мнениеот Sephiroth » Пон Мар 26, 2012 8:41 pm

Да, съгласен съм, че е доста дебел за форумна дискусия въпросът. Предполагам, че след седмица ще се гласуват темите за следващото тримесечие - ако си съгласен да водиш една подобна тема, с радост бих се включил да поспорим на живо :razz:

Колкото до отчуждението - поздравления, че се работи в тази насока! Точно отчуждението е един от най-основните, ако не и главен проблем на фендъма.
Аватар
Sephiroth

Мнениеот bogdanov » Пон Мар 26, 2012 9:41 pm

Само едно питане, защото яко се натъртва на СБП.
"Везни" е продължение на списанието на Гео Милев и се издава от издателство "Захари Стоянов". Не знам да има някаква пряка връзка с "Български писател" и СБП.
Всъщност на 7 април предстои отчетно изборно събрание и ще се сменя целия УС /изтече манадата/, така че всичко към момента е безсмислено...
bogdanov

Мнениеот Goa » Пон Мар 26, 2012 9:51 pm

Бранко, ако и понякога масовите вкусове и литературните достойнства да се засичат, това по-скоро са изключения и обикновено не остават локално явление :). Примерите с продаваемостта най-често показват кои произведения са с достатъчно ниско качество, че да се харесат и разберат от маса народ, но това действително е безкрайна и безгранична тема. Когато обаче ще се обсъжда сериозно качеството на дадена литература, събеседниците би трябвало да са от интелектуалния, в частност литературния елит (а не тийнейджъри, манекенки или шоумени), колкото и до е компрометиран и имагинерен у нас. И там вероятно няма да срещнеш особено одобрение на фантастиката. Не случайно се смята за развлекателен жанр дори сред тези, които я четат. Иначе и аз съм твърдо убеден, че има огромна предубеденост, дължаща се основно на незапознатост, или дори нека си го кажем направо - невежество. Затова например ми е много смешно-тъжно като някой тръгне да ми обяснява колко била зле българската фантастика, без дори да е чувал 90% от заглавията. (И това между другото също може да бъде критерий за качество - но този път положителен :problem: .)

А отчуждението е не само неизбежно (колкото повече се глобализираме, толкова повече се задълбочава), но и понякога е желателно. Сори, ама ако някой чалгар почне да ми разправя за любима моя книга, по-добре да си останем отчуждени с него :problem:
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот bogdanov » Пон Мар 26, 2012 11:59 pm

Най-общо казано - не сте прави за вижданията за фантастиката сред "литературния елит".
Повечето четат усилено, голяма част от тях и пишат.
По-точното е, че реално българската фантастиката няма никакво лоби там. В СБП не са чували за 3/4 от авторите тук. Друг е въпросът, че и авторите не са чували за СБП.
За чалгарите тотално не си прав, бяхме три години над офиса на АРА и мога да ти кажа, че основно фантастика четат. Кати примерно беше луда фенка на Стар уорс и имаше пълна колекция на книгите.
bogdanov

Мнениеот Sephiroth » Вто Мар 27, 2012 9:30 am

Ами Гоа, извинявай, ама някак не става фантастиката хем да не е развлекателен жанр, хем да я възприемат насериозно и с респект, хем да е супер-дупер елитарна литература, хем всеки да я чете и да я купува по много и масово, нали се сещаш. Относно продаваемоста и качеството на литературата - че то ние писателите от клуба, дето издаваме книги в трицифрени тиражи ще да сме от най-добрите в световен мащаб по тая логика :problem: Дай да си пускаме книгите за в бъдеще в тираж една бройка, че ептен да станем най-най.
Иначе за чалгарите се присъединявам към мнението на Богданов - мнение от типа "тоя е чалгар, той или не чете, или чете боклуци" е тъкмо предубеденост. Имам приятел който хем слуша чалга, хем е тираджия, хем като тръгне на дълъг курс помъква един сак книги със себе си, няколко задължително психологически от типа на Фройд и прочее.
Аватар
Sephiroth

Мнениеот Goa » Сря Мар 28, 2012 1:42 am

Ако посочените от вас примери са правило, а не изключения, тогава светът е тръгнал в МНОГО погрешна посока :lolno: . Слава богу, поне според моите наблюдения все още са изключения.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Мартин » Пет Мар 30, 2012 10:19 pm

Аз преди да пиша глупости, изчетох цялата подборка. Сега вече имам известно право да пиша... глупости :)
И без да се правя на гъст със СБП или подобни формирования ще кажа първо, че е хубаво, че се появява фантастика на такова място (пък дори това списание да не го чете никой).
Подборът е як и стегнат. Дано, където се представя фантастика, да бъде по този начин (независимо, кои са авторите на текстовете). Има стари и нови неща, има хумор и намигане, има дълбочина, има всичко. И в никакъв случай не е слабо, особено като литература.
А най-доброто е на Янчо Чолаков. Ако някой знае, къде може да се намери целият текст, да каже. Аз живо се интересувам да го прочета.
Мартин

Мнениеот bogdanov » Съб Мар 31, 2012 3:14 pm

Да не влизам в глупостите и аз, но докато се прави разделение на Фантастика и друга литература няма да се оправят нещата.
А "Везни" е много уважавано списание и се радвам, че такава подборка е влязла там.
bogdanov

Мнениеот Мартин » Съб Мар 31, 2012 7:05 pm

но докато се прави разделение на Фантастика и друга литература няма да се оправят нещата

Много съм съгласен. Ето това е тема, която си заслужава обсъждането. Но в момента разделението е факт.
Мартин

Мнениеот Goa » Съб Мар 31, 2012 11:05 pm

Ако говорите за разделение по литературни качества - именно това е проблемът, по който съществува предубеденост. Ако не е по това, не виждам проблем.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Ивайло Иванов » Съб Мар 31, 2012 11:53 pm

Бе, я...
Да, фантастиката действително не трябва да бъде отделяна от другите жанрове, но как така някой хем ще го твърди, хем обаче ще е "за" отделното сдружаване на фантасти от другите писатели? Ами, че то... ако такава амбивалентност не предизвиква никакъв вътрешен диалог - знаете ли как се нарича тази работа? :problem:
И какво, по дяволите, означава "да се оправят нещата"?
Щото ако това значи българската фантастика като жанр да застане наравно с другите жанрове или пък да застане наравно с руската, американската или европейската - това няма няма да се случи. Най-малко дотогава, докато някой се опитва да я управлява или представлява като жанр.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот bogdanov » Нед Апр 01, 2012 8:11 pm

Извинявам се за въпроса /и не е заяждане/, но явно аз се движа в специфична среда, където Фантастиката е на почит.
Но повечето издателства, с които контактуваме /включително и Бард/ се отнасят с уважение към фантастиката. И издават преимуществено такава, тъй като единствено фантастика и езотериката имат твърда аудитория. Е Изток Запад,, въпреки че тази седмица им излизат и други книги, основно и доста стабилно рекламират З-тата световна война...
Дори и при нас, въпреки че потребителите на сайта имат съвсем различна насоченост, фантастичния брой беше от най-харесваните.
В какво точно и къде се изразява това несериозно отношение към фантастиката и определянето и като третостепенна литература? Определено в УС на СБП няма такова отношение.
bogdanov

Мнениеот Ивайло Иванов » Пон Апр 02, 2012 10:16 pm

Много хора обичат фантастика, Богданов.
И сладолед.
Но повечето от тях не възприемат фантастиката за равностойна на "сериозните жанрове" литература. Е, онзи, който пише или издава фантастика - ще ти каже обратното.
Щото и сладоледът не е нещо задължително. Обратното ще ти каже оня, който произвежда или продава сладолед.

Та много хора приемат фантастиката в литературата като сладоледа - в кулинарията.
Затова въпросът не е дали се харесва или не, а доколко сериозно се възприема от публиката и от писателите в други жанрове.
За огромната част от тях фантастичната литература е ескейпизъм. И донякъде имат право, защото повечето от най-тиражираните в световен мащаб съвременни фантастични творби са истински образци на ескейпизма. (хммм... затова с такъв кеф дадох интервю на Йоан Владимир под надслова "Литературата трябва да има връзка с действителността") :problem:
Така, че вината донякъде е в самите фантасти.
Но колегите-реалисти също имат участие. Да не би да няма плява в приключенския, криминалния, любовния и т. н. жанрове? И да не би именно тя да не е тиражирана масово? (Ха, де - Даниел Стийл от кои е?)
Няма сериозни и несериозни жанрове. Има сериозни и несериозни творби. Но май много хляб трябва да се изяде, за да се стигне до тази проста истина.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов

Мнениеот bogdanov » Пон Апр 02, 2012 10:49 pm

Даниел Стийл е от продаваемите - питай мене, аз я издавах.
Но като цяло не знам - както казах, явно съм в неправилна среда, около мен всички уважават фантастиката като жанр.
Затова ми стана интересно. Чувал съм - не чета, защото ми е сложна или други причини, но защото е "тъпа литература" не съм чувал.
bogdanov

ПредишнаСледваща

Назад към Литература и други изкуства