Литература и други изкуства

Един фен на българската фантастика... в чужбина

Всичко за изкуството

Един фен на българската фантастика... в чужбина

Мнениеот valio_98 » Сря Фев 12, 2020 9:11 pm

Интересът към българската фантастика в България не е голям, а в чужбина е почти нулев.
Затова толкова се радвам на изключения като Алексей Алексеевич Грибанов, който публикува в „Лаборатория Фантастики“ (https://fantlab.ru) под псевдонима Вертер де Гёте (https://fantlab.ru/user6585). Бързам да поясня, че Лабораторията за руската общност е нещо като безценното уики на Григор Гачев (http://bgf.zavinagi.org) за нашата общност.
Вертер е създал или значително разширил 20 статии за български писатели фантасти.
По случай юбилея, той публикува един прекрасен и доста пълен обзор на българската фантастика: https://fantlab.ru/blogarticle65125
Да му благодарим за чудесните усилия!
Аватар
valio_98

Re: Един фен на българската фантастика... в чужбина

Мнениеот Mandor » Пон Фев 24, 2020 6:07 pm

„Пълен обзор на българската фантастика“ с 20 автора!?
Мда-а-а…

Иначе си напълно прав (за съжаление) – отношението на Грибанов към българската фантастика е същото, както и на уикито. Пак „за съжаление“.
Mandor

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 02, 2020 1:04 pm

20 е повече от 0, колкото са направили други библиографи.
Но е вярно, чр има и с повече: https://fantlab.ru/edition24137
Аватар
valio_98

Мнениеот Mandor » Пон Мар 02, 2020 3:24 pm

Всъщност не си прав, но незнанието ти е простено. :wink:
В последната „Тера“ дори има информация по въпроса.
Ама…
Mandor

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 02, 2020 5:06 pm

Говоря за чужденци.
Самите ние добре си знаем колко сме велики. :)

ПС Помисли си: човекът е седнал и се е потрудил - без никой да му плаща и да го кара на сила! - да научи нещо за нашата фантастика. Не за американска, английска, френска, японска и пр. и даже не за неговата си руска, а за някаква неизвестна и никому "ненужна" българска. Същото е и със сборника, за който писа Генерала във ФБ - надявам се не мислиш, че ще станат милионери с нашия сборник. Мотивите на Майноловски и компания са ми ясни, ами за теб направо не разбирам защо си недоволен от излизането на тоя сборник. Добре, че все още има такива хора по света като Грибанов и издателите на "Вече", които са отворени към екзотика като нашата НФ§Ф и ни подкрепят по някакъв начин.
Аватар
valio_98

Мнениеот Mandor » Пон Мар 02, 2020 5:40 pm

Грешиш – не съм недоволен от излизането на сборника, а от тази преекспонация. Едва ли не – златната стара поредица е обърнала внимание и на българската фантастика, ура! Да, ама не. Това не е „старата“ поредица; в Русия който не е пожелал, той не е копирал оформлението й. Рекордьор в това отношение е „Престиж бук“. Сборникът не е нов, а орязана версия на вече публикувано издание (добре, че Янчо ме информира за „орязването“ – никъде не се споменаваше), където най-новото произведение май е от 2012 г. Така че няма никакво основание за екзалтация – достатъчно беше да се анонсира нормално, а не да се представя за събитието на годината.

За другото („човекът е седнал и се е потрудил“) също бъркаш. Познаваш ли човека, поглеждал ли си как работи, какви резултати публикува? Аз съм. Рангът ми във FantLab вече е две степени над „новак“, и той е получен предимно чрез заявки за корекция на публикациите на този същия Грибанов. Нееднократно съм му предлагал информация, включително и под формата на снимки на изданията, та поне да „озелени“ (техен термин за маркиране на издание с достоверни данни) българските издания – човекът просто ми благодари и ме игнорира. Буквално преди минути „поправи“ грешка в издателската поредица на издание на Любен Дилов, като напълно пренебрегна съобщението ми, и сега „Не пушете! Затегнете коланите“ вече е в поредицата „Меридинани“. Така че това не е точно човек, който „го е грижа“ за българската фантастика, а активен участник във FantLab, който е намерил своя ниша, чрез която да трупа авторитет. Аналогично и публикацията му в дневника.

С „Болгария фантастическая“ положението е още по-печално, но това е друга тема.
Mandor

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 02, 2020 6:44 pm

Хайде да се разплачем, че е излязъл сборник в който няма разкази, писани след 2012 г. ;)
Шегата настрана, новите разкази нямат преводи. От къде да вземем пари за преводи?
Имаме хора, които могат да превеждат от руски, но не към руски.
Съжалявам за разправиите ти с Грибанов. Дори да е за да натрупа статус - което не ми е ясно защо - пише за нашата фантастика и превежда без да ни иска пари.
И последно - не съм съгласен, че трябва скромно да мълчим в ъгъла. Сборникът е или по-скоро като излезе, ще е рядък успех за българската фантастика през последните 20-30 години - да стискаме палци, да не му мине котка път в последния момент. Погледни колко сборника с българска фантастик са излезли на чужди езици през последните години - този и на Генерала + Ерик Симон на немски. Самопреведените и самоиздадените не ги броя. Отношението към жанровата литература у нас е такова, че ако ние самите не кажем какво е станало, никой няма да дойде да каже.
Аватар
valio_98

Мнениеот Mandor » Пон Мар 02, 2020 7:05 pm

Как само извърташ нещата… :lolno: Не казах „скромно да мълчим в ъгъла“, а просто призовавам към баланс.

Честно, писна ми да чувам това „безплатно“. Ако му плащаше някой, по-добре ли щеше да се представи? Ако да – значи в момента просто претупва нещата, защото коректността на публикуваните данни (и конкретно – българската фантастика) не го интересува. Ако не – значи си е мърляч по принцип. И в двата случая резултатът е един и същ и това „безплатно“ няма никакво отношение към въпроса. Колкото и да го хвалиш, повечето наши издания все още са с оранжева и дори червена маркировка.
И изобщо тази тенденция – да се представя привидното за факт – е доста неприятна и най-малкото некоректна; по няколко направления.

Добавено:
Всъщност нямаше никаква разправия. Човекът се отнесе напълно любезно и просто не пожела да свърши работата, за която го хвалиш.
Mandor

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 02, 2020 7:18 pm

Не ги извъртам, а пиша за това, защото ме вълнува и смятам, че е важно и че трябва да се рзгласява.
Един път имаме какво да разгласяваме! ;)
В тая връзка - Янчо пак го издадоха в Чикаго. Уви, не е твърда фантастика или епично фентъзи, но той и без друго е надминал условностите на жанровете. Както едно време Агоп Мелконян.

Фактът е, че Грибанов прави каквото прави, добре или зле. Мотивите му не са ми ясни. Не го познавам и не знам дали щеше да свърши по-добра работа, ако му плащахме (обаче щеше да имаме някакъв контрол чрез заплахата да спред плащанията), но това е хипотетичен въпрос, така и така нямаме с какво да му плащаме.
Аватар
valio_98

Мнениеот Mandor » Пон Мар 02, 2020 7:24 pm

Да се разгласява – да, естествено! Но не да се преекспонира. (Вече взех да се повтарям.)

А ето я и разликата във възгледите – „Фактът е, че Грибанов прави каквото прави…“.
Явно за теб (и за доста други) грешната информация е по-добра от никаква, докато за мен е точно обратното.
Mandor

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 02, 2020 7:41 pm

Аз се надявам - възможно е да е неоснователно, - че хората като видят какво е написал, ще пуснат един гугъл или яндекс.
Аватар
valio_98

Мнениеот ivanushka » Вто Мар 03, 2020 2:50 am

Грешна информация - по лоша от никаква?
Ами тогава да направим дълбок поклон на мнозинството европейци и американци, които не биха дали за българската фантастика даже и една пр**ня. Това разбира се е много по добре от колкото грешна информация. А представи си че вземат та дадат по една пр**ня, а! Но дори това е по добре от грешна информация!

И изобщо тази тенденция – да се представя привидното за факт – е доста неприятна и най-малкото некоректна; по няколко направления.

Ми че тя цялата "демокрация" точно на това и се крепи...
Но когато демократ казва нещо - то винаги е абсолютната истина. Демократите никога, ама никога не лъжат , не крадат, не лицемерничат и не обвиняват другите в мерзостите които те самите с охота вършат!
Такива се те демократите. Едни чисти и добри хора, които искрено вярват в това че алчността, егоизма и по принцип пазарните отношения хищник-жертва ще направят света по добър. И то за всички. А ако някой не е добре - то той е боклук и сам си е виновен! Чисти и добри хора... Човеколюбци! Които с удоволствие участват в отношения хищник - жертва - разбира се само от страната на хищника.
Ако пък попаднат от към страната на жертвата! Оооо какъв вой настава тогава! Каква несправедливост! Какво потъпкване на човешките права! Но когато други са от страната на жертвата - тогава няма проблем, съвсем няма проблем - просто те са си виновни ...

И я виж!!! Игнорирали Мандор! Не му обърнали внимание на забележките! О какъв ужас! Това е шамар не само за самия Мандор! Това е огромен шамар за цялата (цялата! огромна! световно значима!) българска фантастика!
Мандоре, мамин златен! Не ти ли е хрумнало, душа, че човека просто не ти вярва? Не ти ли е хрумнало че те смята за амеиканофил, русофоб и заядливец? Та ти сам признаваш че си си дигнал авторитета именно със заяждане? И не ти ли се струва странно да обвиняваш хората че преследват някакъв авторитет - след като ти самия явно правиш същото?
Не ти ли е хрумнало че човека може би изразява свое мнение и виждане за българската фантастика (доколкото има такава). Положително мнение все пак... За сега... но благодарение на Мандор това скоро може да се промени.
И не ти ли е хрумнало че намесата и опита за промяна на чуждо мнение е изключително нагло и меко казано просташко? А, да! Пропагандата и рекламата точно това правят! Променят и даже насаждат чуждо мнение! А демократичната пропаганда, и телевизионната реклама са си чиста истина. И значи е нещо добро.

Виждам, Мандоре, вярата ти в пропагандните "истини" на "цивилизования" свят, който целия е дирижиран, воден за носа, зомбиран, много добре мозъчно промит и много строго контролиран от глобалната олигархия. Която глобална олигархия, виждаш ли, била много, ама много човеколюбива разбираш ли. И милиардите си и живота си и мило и драго дава за това хората да са добре и да живеят щастливо. Като джендери например... или пък други някакви извратени, противоприродни и зловредни приумици...
"Защо да направим хората извратени хомосексуалисти? Защото можем! Имаме милиарди и за това можем да правим каквото си искаме! Само тихо! Да не би глупаците да се осъзнаят и да ни попречат! Но къде ти! Толкова са зомбирани че вече няма на къде повече! Щом и джендери успяваме да ги направим."

Та вярата ти в "истините" на глобалната олигархия явно отива далеч, далеч отвъд малоумието...
И тази ти вяра разбира се те прави някакво висше същество! И колкото по голяма вярата - толкова по висше същество! И колкото по-висше същество - толкова по-голяма вярата. И т.н. до безкрай...
Имаш всички основания, ти, висшето същество, да се чувстваш оскърбен от пренебрежението на някакъв си руснак...
Оскърбен от името на цялата българска фантастика...
И цялата българска фантастика просто е длъжна да се чувства оскърбена от пренебрежението към теб...
Мръсната руска гад си е позволила да направи дребни грешки в позитивен обзор за българската фантастика!
Каква гадост!
Това е хибридна война срещу България!

Поздравления Мандоре!
Направо цепиш мрака!
ivanushka

Мнениеот valio_98 » Вто Мар 03, 2020 7:49 am

Иванушка, моля те не нападай Мандор.
Човекът полага големия усилия нещата да са точни и правилни и аз го уважавам за това.
Разликата ни е, че аз съм съгласен да ги приема и ако не са идеални. Това от собствен опит: като искам да разбера нещо за някоя книга, търся на много места и се надявам, че и другите правят същото, защото в Интернет няма "меродавен" източник за нищо - какво ли съм тръгнал да ви обяснявам.
Така че призовавам към търпение и спокойствие!
Аватар
valio_98

Мнениеот Mandor » Вто Мар 03, 2020 12:21 pm

@ivanushka
Не храня тролове.
Пий си хапчетата по-редовно и тези пристъпи ще намалеят.
Mandor

Назад към Литература и други изкуства