Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Астрономическа научна конференция и научнопопулярни доклади

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Астрономическа научна конференция и научнопопулярни доклади

Мнениеот valio_98 » Чет Окт 15, 2020 11:12 am

През тази седмица в ЕСО — но всъщност във виртуалния свят — организираме научна конференция за астрономията в инфрачервената област на спектъра (https://www.eso.org/sci/meetings/2020/IR2020.html). Казано така, темата на конференцията е свързана в по-голяма степен с технологията, отколкото с научната и това е вярно — през последните няколко години технологиите в тази област напреднаха значително и през следващото десетилетие се очаква да влязат в експлоатация няколко нови инструмента, работещи в тази област. Сред тях е и космическият телескоп «Джеймс Уеб», но поради спецификата н досегашната ми кариера аз съм свързан с наземни обсерватории и телескопи, и конференцията е насочена предимно към тях.
Бързам да поясня, че топлинният инфрачервен диапазон според различни определения започва от излъчване с дължина на вълната около 3-5 микрона и се простира до излъчване с дължина на вълната от няколко десетки или няколко стотици микрона микрон — дефинициите се различават.
Но конференцията ни не е само за инструменти — около 1/3 от докладите са чисто начуни и на теми, включващи планетите в слънчевата система, екзопланети, млади звезди, стари звезди и дори далечни квазари.
Може да се говори много за организиране на конференция през Интернет. Минусите на дистанционното общуване са много и са неоспорими — мога да споделя, че доколкото е възможно се опитахме да ги преодолеем с помощта на slack и gather.town. Обаче има и някои плюсове и ако няма възможност да заобиколим минусите, нашата философия като организатори беше да увеличим ефекта на плюсовете. Например, при «нормална» конференция ние никога нямаше да имаме повече от 80-100 регистрирани участници — сега имаме около 330. Представени са страни, астрономите от които о една или друга причина не могат лесно да пътуват, дори при нормални обстоятелства.
Друг голям плюс е, че ако при нормална конференция щяхме да имаме един научнопопулярен доклад на немски в ESO Supernova (https://supernova.eso.org/), сега имахме възможност да организираме цяла кампания от доклади на различни езици (от английски до хинди) — те са на yutube и може да стигнете до тях от тук: https://www.eso.org/sci/meetings/2020/IR2020/public_talks.html
За съжаление доклад на български няма — прекалено зает бях с подготовката и организацията на самата конференция, но все пак може да видите мои научнопопулярен доклад за ЕСО тук: https://www.youtube.com/watch?v=dTc5CG8nCuE&t=16s или https://www.youtube.com/watch?v=fgi9ScM9ln4
И последно, имаме чудесен постер на конференцията, който може да видите тук: https://www.eso.org/sci/meetings/2020/IR2020/IR2020-Poster_Sep2020.pdf
Аватар
valio_98
 
Мнения: 664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Астрономическа научна конференция и научнопопулярни доклади

Мнениеот ivanushka » Съб Окт 17, 2020 2:21 am

Минусите на дистанционното общуване са много и са неоспорими — мога да споделя, че доколкото е възможно се опитахме да ги преодолеем с помощта на slack и gather.town. Обаче има и някои плюсове и ако няма възможност да заобиколим минусите, нашата философия като организатори беше да увеличим ефекта на плюсовете. Например, при «нормална» конференция ние никога нямаше да имаме повече от 80-100 регистрирани участници — сега имаме около 330.


Да всички видяхме плюсовете на дистанционните и комбинираната сбирка на "клуба"...
Беше един голям успех.
ivanushka
 
Мнения: 230
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Астрономическа научна конференция и научнопопулярни доклади

Мнениеот valio_98 » Съб Окт 17, 2020 9:09 pm

Да всички видяхме плюсовете на дистанционните и комбинираната сбирка на "клуба"...
Беше един голям успех.


Да, но там причините бяха от по-друго, нашенско естество.
А при нас мина доста добре. Общо взето хората имаха желание събитието да успее и положиха усилия - кой коклото може и както ги разбира.
Аз самият още се съвземам от последната седмица. Колегата, който беше главен "тартор", каза до вторник да не го търсим. ;)
След конференциятра ще останат: записи на повечето доклади в youtube, електронна книга в Зенодо и ако имаме малко късмет - учебник. Но това послендото не е много сигурно. Във всеки случай да се надяваме на по-доброто. Но при всички случаи си струваше, защото темата е най-общо астрономия в топлинния инфрачервен диапазон - там ще работят повечето нструменти на следващото поколение големи наземни телескопи, както и на "Джеймс Уеб". Аз съм стар човек и за мен няма много файда, но с подобни усилия помагаме на следващото поколение - най-силната част от професионалните кариери на хората, който сега са студенти и постдоци ще съвпадне с началото на рабтоа на тия телескопи.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Астрономическа научна конференция и научнопопулярни доклади

Мнениеот ivanushka » Съб Окт 17, 2020 10:24 pm

Виждам че ти се пише! Много!
Просто ти трябва някоя и друга иронична забележка и започваш...
Неуморно!
Давай, давай! :)))

Ела да живееш за постоянно в България. Всеки ден! Сутрин и вечер! Три пъти по две (таблетки прекрасна Българска демократична действителност)! На гладно!
Тази способност в морето от фе***ии, да се вижда някаква дребна малка тревичка, ще бъде много полезна тук. За нула време ще направи България световна сила.
Но уви. Такива велики оптимисти... и "положителни мислители"... но са заминали за чужбина...
Но и там тяхното положително мислене работи!
И не оставя резултати само там! А и чак до тук в България достига!
Ето - още я има!
И има прекрасно бъдеще! Не само според американския посланик.
Какво от това че в морето от фе***ии се е удавил някой и друг идиот?
Важното е че тревичката ще зарадва тези, които плуват ли плуват...
И се надпреварват кой пръв да я откъсне и да си я има само за себе си...
Но така е! При благословеното социално неравенство - за едни тревичката, за другите морето... от фе....
И те, другите нямат значение - понеже са лоши плувци... и не са успели да грабнат тревичката само за себе си... Понеже ясно е та очите ни ще извади! Една тревичка не стига за всички! Само морето стига за всички. Но прегръщаме безсрамието, безочието, безчовечността... И хвалим ли хвалим... Плуваме ли плуваме...

"Повече алчност! Повече егоизъм! По малко държава! И на всички ще ви бъде по добре!"
(това последното го припомням за тези демократи които са забравили какво говореха когато идваше морето от фе.... ъъъъ "демокрацията")

"За едни сватба, за други брадва." е казал народа (по времето когато все още го е имало народа). И между тези за които е сватбата и тези за които е брадвата има една непреодолима преграда. И тази преграда е смъртта...

Нека хвалим сватбата.

Че гроба чака...
ivanushka
 
Мнения: 230
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Астрономическа научна конференция и научнопопулярни доклади

Мнениеот valio_98 » Нед Окт 18, 2020 8:42 am

Не ми се пише, но колкото и да си ироничен, говориш за важни неща, които не бива да се оставят без отговор.

Малко демография:
https://i.ibb.co/BypDL0L/image.jpg
Това са страните на месторабота на участниците, както са си ги записали те в регистрацията.
Забележи, че това е тясно специалиизирана конференция.
Първо, детекторите в тази област са с двойно предназначение и са забранени за продажба в Китай и Русия.
Второ, местата по света с достатъчно сух климат, от където може да се провеждат подобни наблюдения, са 3-4: Чили, Хаваи, Антарктида.
И сега погледни някой любопитни регистрации от Аржентина, Бразилия, Мексико, Полша, Сърбия, Украйна (където да напомня, се води война), Унгария.
Встрани от темата на твоя постинг, ако конференцията беше присъствена, щяхме да платим билета на една бразилка, един сърбин и на още 2-3 студенти.
А това е демографията по доклади:
https://i.ibb.co/CHrV1Wb/image2.jpg
По-зле е, но има хора от Бразилия, Мексико, Полша, Сърбия и Унгария.

Та така.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 664
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта