Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

За клуба, за членството, за утре и за себе си

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Е, щом е било сарказъм...

Мнениеот Валерия » Съб Яну 25, 2003 6:11 am

Съжалявам - не знаех...[s]:-(([/s]
Валерия
 

Re: Е, щом е било сарказъм...

Мнениеот Йордан Янков » Съб Яну 25, 2003 6:22 am

Няма нищо и аз съм виновен, че не сме сложили текст описващ някои технически ограничения. Ще помисля над въпроса.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот ermand » Съб Яну 25, 2003 12:21 pm

Хора, вярно, че аз съм още в забавачницата на фантастиката и нейните производни, ама имам малко опит с подобни организации и клубна дейност. Каквото и да си приказваме, всичко е въпрос на пари. Има ли ги - мед и масло, не - сух залък. Не искам да звуча като материалист, но за нормалната дейност на един хубав клуб трйабват много пари, много - от гледна точка на единицата-член, но като се обобщят нуждите на всички и на цялата клубна дейност се оказва, че наистина е хубаво да иам пари, които - съгласете се - не могат да бъдат събрани само от членовете. Трябват спонсори, а за да се намерят такива е нужна гаранция за това - къде отиват парите. За да има такава гаранция, клуба или организацията, или каквото там ще да е, трябва да е РЕГИСТРИРАН, за да има статут на юридическо лице, да притежава банкова сметка и т.н. Най-лесно това става под формата на "сдружение с нестопанска и обществено полезна цел"(цитата може и да не е точен, защото не съм юрист), което означава да се легитимира пред държавата, но неплащайки данъци, тъй като такъв е закона. Някой юрист може да даде много по-качествена и полезна информация. Така, че всички решения на една такава организация се гласуват от Учредителния й съвет, а после и от Общото субрание(което представлява целия членски контингент). Накратко - след като се направи задължителната регистрация, нека се насрочи Общо събрание, т. е. да се сберат колкото се може повече членове на клуба и се изберат председател и учредителен съвет(ако ще има. по закон може и да е задължително, все пак трябва да има отчетност), а след това да се обмислят по-маловажните неща, да се изготви план и да се представи на второ такова събрание и т. н.

ermand
 
Мнения: 18
Регистриран на: Сря Яну 22, 2003 9:19 am

Въпрос

Мнениеот Валерия » Съб Яну 25, 2003 5:47 pm

За съжаление това е едно от малкото разумни изказвания до сега - логично и по същество. [s]:-)[/s]
Има само един въпрос който ме притеснява - нека моля някой да ми обясни - след като на всички им е ясно,че пари трябват, защо, когато става въпрос за намиране на спонсори - вички са много спокойни, а когато се заговори за това, че парите могат да бдат спечелени - започва вълнение??? [s]:-I[/s]
Валерия
 

Re: Въпрос

Мнениеот Шаркан » Нед Яну 26, 2003 7:27 am

обясни КАК ще бъдат печелени.
И ако бъдат печелени, това значи, че не клубът като цяло, а някой конкретен ще ги печели за клуба, което значи, че трябва да взема дял, нали така? А това вече не е клуб, ами ФИРМА, тоест става дума за съвсем различни неща.
Ако става дума обаче за ФИРМИ, които по някакъв начин ще използват ресурсите на клуба (най-вече самите хора, техните професионални умения и техните делови връзки), това е отделен въпрос, който обаче не засяга пряко клубните работи. Това не може да бъде предмет на обсъждане, защото е въпрос на лична инициатива. И пример за това, впрочем, е съществуването на списание "Тера фантастика", което се стреми поне да си покрие разходите. Ако повече народ се включат в създаването на всеки брой, включително и с намиране на по-изгодни условия за печат, тогава някаква печалбица би могла да капе в касичката на клуба. Но! Това на практика не е съвсем справедливо в чисто материален аспект, защото целият клуб ще ползва пари, спечелени от конкретни хора, които, за да си дойдат нещата на място, вероятно трябва да вземат някакъв хонорар, и пак е възможно да остава нещичко за касичката. Само че тази дейност е ИЗВЪН КЛУБА, осъществявана от членове на същия клуб.
Та ако все пак възникнат някакви "сдружения със стопански цели" покрай клуба, лично техен избор ще е дали ще си делят печалбата, или ще снасят и за клубните нужди и никакво обсъждане или гласуване в клуба НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА да ги задължи да го правят, понеже това е абсурдно - никой клубар не е роб на клуба, за да бачка за него без вътрешно убеждение, което не зависи от желанието на каквото и да е Общо събрание.

Затова остава само членския внос и спонсорството. Членски внос още няма, но спонсорството вече отдавна е налице - пак за същата "Тера фантастика" става дума, както и за последния пример - сборника "ВИРТ".
А към спонсорството може да се причислят и разни други нещица. Хайде сега, понеже в тази тема явно мненията ни се сблъскват, да те попитам направо, да те притисна до стената: ти ще продадеш ли някакви свои картини, като известна част от спечелената сума предварително обявиш, че е за касичката на клуба? А? За бои, модели даже ако щеш, платно, други такива - все ще се намери някой клубар или клубари да те уредят с евтини или хич без пари материали, може и изложбата-разпродажба да организират - пак без странични разходи, по интернет да речем.
Ами че такъв жест си е тъкмо форма на ПЕЧЕЛЕНЕ за клуба.
...Не те познавам (май?) лично, така че не мога да кажа дали в този момент, след като прочетеш това предложение от десена "дайде да дадем", няма да скръцнеш със зъби. Но за да не го правиш дори във въображението ми - ето: през есента е планирано да излезе книгата ми "Слънце недосегаемо", завършекът (уж) на историята, започната в "Да пробудиш драконче...". За колко време ще се продаде тиража - Тангра знае. Издателството ще си покрие разходите, ще реализира законната си печалба, а разликата би трябвало да е за мен, нали? Ами чудесно - моят дял от печалбата от продаването на тази книга ще е за клуба - да си купим видео, например.
Ще ми се да можех така да постъпя и с "Пълноземие", но за да можем като издателство да се занимаваме с финансовия мазохизъм, наречен публикуване на български автори, ни трябва един резерв от средства, иначе не само аз ще си нося кубинките от казармата още 17 години, но и Ендър ще се принуди да издава любовни романи и да пропуши ардичка, а от кола ще се качи на велорикша.
Тъй че - бизнесът е едно, но клубът е нещо друго.

Колкото до възхитилото те "разумно изказване", спор няма - разумно е. Само дето повтаря вече казани неща, но вероятно в такава форма, която ти харесва. Преди години получих 4 на изпит по математика, защото бях доказал една теорема не по начина, който беше дадена в учебника на преподавателя, а по начина, взет от учебник на друг професор. И двата начина бяха ПРАВИЛНИ, но изпитващият имаше ПРИСТРАСТИЯ. Сега става същото: говорим за нещо си, но всеки държи това нещо да бъде формулирано точно с неговите думи. Та точно това се нарича "формализъм" - при това постигнат без регистрация и членски внос.

Всъщност, така или иначе, от организации, които искат да получат регистрация, законът изисква някаква структура, форма - общо събрание, управителен съвет. А значи и не може да се говори по-нататък, преди някой юрист да изложи какви са изискванията за регистрация, пък после вече наистина може да се обсъжда нещо, а не да се прелива от пусто в празно.

Шаркан
 

Re: Въпрос

Мнениеот Валерия » Нед Яну 26, 2003 7:35 pm

[s]:-))[/s] Просто не знам как да изразя благодарността си за този ти въпрос!!!

Миналата година, като бях в България, бях и в клуба - тъй че макар и за кратко, но ме познаваш лично ( имам даже две твои книги с посвещение [s]:-)[/s] ). Целта на посещението ми беше да възобновя познанството и да ви поканя на изложбата си, която беше съвсем на близо - в галерия 100+. За съжаление успя да дойде само Наско ( не може всички да правят всичко и едновременно да са навсякъде ), но пък в следстве на това му оставих няколко фйла на мои картини, които се уговорихме да бъдат използвани или за "Тера фантастика" или за плакати за разни събития свързани с клуба.
Тлкоз с увода, сега на въпроса:
Само ще съм щастлива ако клуба реши да организира изложба-разпродажба на мои картини - 30% в касичката - без пазарлък [s]:-)[/s].(Лошото е, че картините са скъпи - 150 - 200$ цена за България, иначе 200 - 400$ , материалите - проблематични - става дума за компютърна графика с ограничен тираж, а да ми стане модел немога да кандардисам даже мъж ми - виж сайта ми и ще разбереш защо - [s]:-)[/s])
Да си кажа честно, до сега ми беше просто неудобно да педложа такъв вариант, но ти много ми помогна [s]:-)[/s]!
Но стига "четки" - да продължавам - за формализма:
и на мен са ми писали по-низки оценки от колкото формално съм заслужавала, но по причини противополжни на описаните от теб [s]:-)[/s] - далеч по-неприятно е - сам разбираш защо [s]:-P[/s].
Ще ти кажа само, че наличието в даден раион на пикиращи ядосани огнепръскачки, никак не способства за бързото и качествено решаване на някои проблеми , докато присъствието на мъдри и уравновесени змеьове би могло много даже да помогне [s];-)[/s]

P.S. Не съм сигурна, че предстоящата ми изложба ще донесе нещо освен разходи, за това не предлагам нищо повече...

P.P.S. Имам и една-две идеи за помещение за клуба, но трябва да ги проверя на място.

P.P.P.S. Много се радвам, че ще мога да присъствам на представянето на новата ти книга.
Валерия
 

Re: Между другото смесваш някои неща.

Мнениеот kopo » Пон Яну 27, 2003 5:49 am

По 1 бира на месец, от "доброволни дарители", не от клубни фондове. [s]:-P[/s]

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот kopo » Пон Яну 27, 2003 5:54 am

Членския внос трябва да е ДОБРОВОЛЕН - за тези, които могат да си го позволят и искат да го плащат. За останалите - касичка за дарения, кой колкото може и ако може да си позволи.
Никакви отстъпки за учници - а студентите, безработните, пенсионерите, хората с ниски доходи? Започне ли се отначалото с компромиси, до никъде няма да се стигне.
"Отворените врати" за всички - [b]абсолютно задължителни[/b].

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Въпрос

Мнениеот Шаркан » Пон Яну 27, 2003 5:59 am

[s];-)[/s][s]:-)[/s]
(страшно се радвам, че не се скарахме)

ами, мисля че на живо ще постигнем повече съгласие;

колкото до огнепръскачките - за съжаление напоследък се изисква повече от разрушителната ми страна, отколкото от градивната

Шаркан
 

Re: Грубиянски отговор

Мнениеот kopo » Пон Яну 27, 2003 6:40 am

Казано грубо [s];-)[/s]:
Клуба е свикнал на "безплатен обяд" - събираме се в помещение, за което не се плаща, комуникираме във форуми със свободен достъп (вкл. този), за което пак не се плаща. И до сега добре си тече клубния живот.
Само че се задава момента на гадната реалност - безплатен обяд НЯМА. А за да си го плащаме, трябва:
А) Да се събират пари от клубните членове
Когато се говори за [i]събиране[/i] на пари, се разбира да извадиш от собствения си джоб. Когато си свикнал на "безплатен обяд", това е неприемливо и се започват едни обяснения...
Б) Да се зарaботват пари в/за клуба
Когато се говори за [i]заработване[/i] на пари, се разбира да вложиш от себе си труд и време. Когато си свикнал на "безплатен обяд" и това е неприемливо. Друг е въпроса, че идеята за закупуване на книги през клуба с по-голяма отстъпка от on-line книжарниците, като в клубната каса постъпват някави %, не се взима под внимание. (Не че ще се натрупа някаква голяма сума от това, но поне е [b]нещо[/b].) Може и други начини за заработване на пари да има, но не се сещам в момента.
В) Пари от спонсори
Е това вече е [b]напълно приемливо[/b] - [i]някой ще даде едни пари, ние с тях едно нещо ще направим и всичко ще е много хубаво[/i]. Ами това пак си е "безплатен обяд", нещо добре познато, така че защо да се вълнуваме?

П.П.
Моето мнение по въпроса се съдържа в сигнатурата ми.Редактирано (27-01-03 15:31)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот Pivo » Чет Яну 30, 2003 5:44 am

Първо, не виждам противоречие между това функционерите да вземат някакви пари и това клуба да е некомерсиален.
Просто тези хора правят услуга на организацията и затова им се плаща, но организацията няма за цел да печели пари.

Второ-ето ти сметка в другата тема - 200 лв покрай регистрацията.
Сега ми обясни как да ги съберем, ако всеки ще даде пари по веднъж, по своя преценка.

И какво става когато в даден месец 'преценките' не съберат достатъчно за наем и разходи ? Пускаме касичката и ревем с крокодилски сълзи ли ? Ето ти една причина Генерала да се отказва - омръзнало му е да крънка хората за пари, не му е удобно и чашата е преляла.
Pivo
 

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот kopo » Чет Яну 30, 2003 6:24 am

Не, ама много твърдо [b]НЕ[/b].
Като се изма предвид в какви грозни сценки се превръщат всички дискусии за организация с регистрация и управление (с изключително дейно участие от моя страна [s]?:-([/s]), само това остава, и заплати да се раздават. Клуба съвсем ще се превърне в арена за вербална корида.
А и идеята (както аз я схващам) на юридически регистрирана организация "Ефремов" с плащащи си членския внос членове е да запази [i]фен[/i]-клуба "Ефремов". Какво заплащане, пък било и символично? Ние и без това от членски внос + % от покупки на книги от клубни членове надали ще успеем да съберем средствата, които ще са нужни само за помещение. [s]:-([/s]

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот Pivo » Чет Яну 30, 2003 9:03 am

Добре тогава. Защо не се кандидатираш за председател на клуба ?
Защо някой би проел такава неблагодарна работа?

За чест и слава ? ОК, ама времето е пари ... как ще компенсираш на човека загубените възможности.

Или мислиш, че ще намерим такъв който да извлича удоволствое [s]:-I[/s][s]:-o[/s] от бюрократичните разправии и търчането насам-натам да ни урежда мероприятията?

Само си говоря... иначе пари нема, действайте.
Pivo
 

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот kopo » Чет Яну 30, 2003 9:38 am

Няма да се кандидатирам по очевидната причина - не ставам за тая работа.
А ако смяташ, че от клубната каса (дето и без това още я няма и дявол знае кога ще я има) могат да се получават достатъчно пари, за да се възмезди времето на поне 1 кадърен човек - кандидатирай се ти.
Избора е между две злини - бюрокрация или разпад.

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот Шаркан » Чет Яну 30, 2003 2:29 pm

въпреки неразборията миналата сряда, вмсе пак се набеляза един изход - без бюрокрация и без разпадане.
Идеята за сдружение, което ще поеме администрирането на някои неща като осигуряването на помещение и др. такива разходи. Твърде е вероятно това сдружение да наеме човек - от клуба - на заплата. Естествено, сдружението няма да се намесва като някакъв "орган" в дейността на клуба като клуб, освен със своите си членове, които са и членове на "Ефремов".
И още нещо - председателят не бива да е от хората, коита са в сдружението. Е, ако ще са 2-3 съпредседатели, полезно ще е единият да е в сдружението.
Остава да се разберем, ще има ли членски внос за КЛУБА, който да е символичното 1 левче, или няма да има хич.
Мисля си, че по психологически причини е добре да го има - естествено, без дискриминация на клубарите без формални членски карти - просто като израз за причастността на хорлата към този клуб.
Няма да се повтарям, в темата, открита от Боби писах нещо по въпроса.

Все пак миналата сряда беше полезна - адвокатът просто и ясно обясни кое кое е. Надявам се повече да не смесваме несмесваеми неща и да се чудим, щато не излиза нищо накрая.

Шаркан
 

Мда

Мнениеот Gandalf » Пет Яну 31, 2003 2:51 am

Макар и далечен роднина на вашия клуб бих могъл да не се съглася на 100% с оценката на Лейди (предполагам Мериан). Относно колковиумите. Има ги зашото старозагорци казаха идваме намирайте ни места. Т.е. ако те не бяха предложили ... Има още доста хляб да ядем макар, че съм оптимист.

П.П. За сега караме на бира :)
Gandalf
 

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот Pivo » Пет Яну 31, 2003 3:33 am

Разбира се ! Заеми се тогава. Аз не смятам, че клуба може да ми плаща толкова, че да се занимавам с делата му. Но пък аз и не претендирам, че съм особено въвлечен в делата на клуба.

Виж ти си тръгнал да организираш, ама и ти не искаш да си сложиш задника на горещия стол... разбирам те.
Pivo
 

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот Pivo » Пет Яну 31, 2003 3:39 am

Ясно !
Някаква групичка ще плаща баницата, а останалите ще си запазят достойството.
Pivo
 

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот kopo » Пет Яну 31, 2003 6:00 am

След поредната порция общи приказки и апели за колективна безотговорност под някаква форма тази сряда и на мен ми секна желанието да се опитвам да организирам каквото и да е.
Минавам на твоята позиция - седя отстрани и гледам шоуто, докато го има.

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: КОМЕРСИАЛНО?

Мнениеот Pivo » Пет Яну 31, 2003 6:16 am

Хех... мойта позиция не е точно тая. Ама понеже съм склонен към авторитарни изяви си трая. Иначе ако решим да действаме на принципа "всекиму според потребностите, от всеки според способностите" , както предлагат някои, аз като истински българин ще се наредя най-отпред на първата опашка и най-отзад на втората.
Pivo
 

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron
Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта