Ч Н Г 2014! Здраве... позитивизъм...
нови идеи за живота и за изкуството
(а може би – и за този форум...)
О О О
Един от интересните допълнителни елементи
в антологията „ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СВЕТА“
е представянето на участващите в нея автори.
Това е направено с помощта на справки от първо
или трето лице единствено число
+ блиц-интер-
вюта на Човешката библиотека (ЧоБи). Въпросните
представяния могат да се видят на адрес:
https://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/398246323636343 Днес ви насочваме към два такива „комплекта“:
● Валентина ДИМОВА разказва
Родена съм в град Стара Загора, но живея в Казанлък от дете. Обичам фантастиката, фентъзито и изобщо бягствата в светове, различни от нашия.
По образование съм теолог, завърших в СУ. Работя в ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък, като преподавател по „Православни християнски ценности и празници“ и творческо писане.
От 10 години съм ръководител на литературния клуб към ОДК – „Светлини сред сенките“. Една прекрасна група от млади „светлинки“, която създаде 11 колективни романа, множество клипове и успя да спечели дружно или индивидуално призове от стотици конкурси за проза и поезия.
Аз самата пиша от дете, макар да не се приемам като сериозен автор, а по-скоро като човек, който има какво да каже на младите хора покрай общуването си с тях.
Обичам изкуството във всичките му форми. Най-силно от всичко обаче обичам малките деца. Те са безкраен източник на вдъхновение за мен.
ЧоБи: Довършете изречението:
Пиша, следователно ...Валентина: ... сбъдвам някоя своя мечта.
ЧоБи: Какво ви вдъхновява?
Валентина: Хората, с които се срещам, новите места, които посещавам, всичко, в което има добро и светлина... или някаква тайна за разкриване. Понякога ме вдъхновява и злото – опитвам се да надникна в сърцевината му и да открия от какво се е родило.
ЧоБи: А
кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?
Валентина: Николай Теллалов, през последните години. Когато бях дете, се вдъхновявах от много автори. Един от любимците ми е Любен Дилов. В по-късна възраст харесвах много Достоевски и Стивън Кинг. Разбира се, имала съм много други любимци през времето, но не виждам смисъл да изреждам всички. Важно е човек да намира точния автор в точния момент. Тогава книгата се превръща в нещо много повече от едно добро произведение. Тя става приятел, портал към света, който търсиш на този етап от живота си.
О О О
● Александър КАРАПАНЧЕВ е завършил турска филология (и втора специалност – руски език) в СУ „Климент Охридски“. Като офицер от запаса изкарва преподготовка във Военната академия и затова понякога се шегува, че е... академик.
Над 30 години работи като редактор. Влиза в екипа на „ФЕП” – първото ни профи списание за фантастика, и е сред основателите на три издателства за супержанра („Ролис“, „Орфия“, „Аргус“).
Има разни лица за изява: прозаик, поет, журналист, съставител на 20-ина антологии, библиограф и колекционер... Автор е на сборника „В епохата на Унимо“, донесъл му награда от Еврокона в Чехия (2002), и на стихосбирките „Топлото ключе на живота“ (2010) и „Да направиш вкусолет“ (2011). Не му липсват наши отличия за разкази или издателска дейност.
И още: член-основател е на клубовете „Златното перо“ и „Иван Ефремов“. Без да има агентурно минало, става първият чуждестранен гост на най-големия руски НФ фестивал „Аелита“. От три години е секретар на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“.
ЧоБи: Довършете изречението:
Пиша, следователно ...Александър: ... се движа между звездите.
ЧоБи: Какво ви вдъхновява?
Александър: Неизчерпаемото – във времето и в пространството – многообразие на света! Както и надеждата, че изкуството е още едно слънце, което ни свети и топли...
ЧоБи: А
кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?
Александър: Ето някои извори с отлежали вина, от които обичам често да отпивам.
П и с а т е л и: Гюстав Флобер... Хърбърт Уелс с неговата машина за светове... Емили Дикинсън, Труман Капоти & Робърт Шекли... После: Иван Бунин, Николай Заболоцки и Иван Ефремов... Светослав Минков, с когото някога се запознах „на живо“...
Г е р о и: Дар Ветер и Веда Конг от „Мъглявината Андромеда“... Крис Келвин, може би най-изстрадалият соларист... Разказвачите, които са и свои главни герои: Константин Паустовски (в многотомната му „Повест за живота“) и Джералд Даръл (в неговия епос за „роднини и други животни“)... безбройните сякаш превъплъщения на момчета при Рей Бредбъри... *