Литература и други изкуства

НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Всичко за изкуството

Re: НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Мнениеот bogdanov » Вто Дек 17, 2013 11:12 pm

bogdanov

Мнениеот Кал » Сря Дек 18, 2013 12:14 am

Не. :)

Най-вероятно е дошло оттук.
Аватар
Кал

Мнениеот alexandrit » Пет Яну 03, 2014 4:41 pm

Ч Н Г 2014! Здраве... позитивизъм...

нови идеи за живота и за изкуството

(а може би – и за този форум...)
:)

О О О

Един от интересните допълнителни елементи
в антологията „ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СВЕТА“
е представянето на участващите в нея автори.

Това е направено с помощта на справки от първо
или трето лице единствено число + блиц-интер-
вюта на Човешката библиотека (ЧоБи). Въпросните
представяния могат да се видят на адрес:

https://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/398246323636343

Днес ви насочваме към два такива „комплекта“:

● Валентина ДИМОВА разказва

Изображение

Родена съм в град Стара Загора, но живея в Казанлък от дете. Обичам фантастиката, фентъзито и изобщо бягствата в светове, различни от нашия.

По образование съм теолог, завърших в СУ. Работя в ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък, като преподавател по „Православни християнски ценности и празници“ и творческо писане.

От 10 години съм ръководител на литературния клуб към ОДК – „Светлини сред сенките“. Една прекрасна група от млади „светлинки“, която създаде 11 колективни романа, множество клипове и успя да спечели дружно или индивидуално призове от стотици конкурси за проза и поезия.

Аз самата пиша от дете, макар да не се приемам като сериозен автор, а по-скоро като човек, който има какво да каже на младите хора покрай общуването си с тях.

Обичам изкуството във всичките му форми. Най-силно от всичко обаче обичам малките деца. Те са безкраен източник на вдъхновение за мен.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно ...
Валентина: ... сбъдвам някоя своя мечта.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?
Валентина: Хората, с които се срещам, новите места, които посещавам, всичко, в което има добро и светлина... или някаква тайна за разкриване. Понякога ме вдъхновява и злото – опитвам се да надникна в сърцевината му и да открия от какво се е родило.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?
Валентина: Николай Теллалов, през последните години. Когато бях дете, се вдъхновявах от много автори. Един от любимците ми е Любен Дилов. В по-късна възраст харесвах много Достоевски и Стивън Кинг. Разбира се, имала съм много други любимци през времето, но не виждам смисъл да изреждам всички. Важно е човек да намира точния автор в точния момент. Тогава книгата се превръща в нещо много повече от едно добро произведение. Тя става приятел, портал към света, който търсиш на този етап от живота си.

О О О

● Александър КАРАПАНЧЕВ

е завършил турска филология (и втора специалност – руски език) в СУ „Климент Охридски“. Като офицер от запаса изкарва преподготовка във Военната академия и затова понякога се шегува, че е... академик.

Над 30 години работи като редактор. Влиза в екипа на „ФЕП” – първото ни профи списание за фантастика, и е сред основателите на три издателства за супержанра („Ролис“, „Орфия“, „Аргус“).

Има разни лица за изява: прозаик, поет, журналист, съставител на 20-ина антологии, библиограф и колекционер... Автор е на сборника „В епохата на Унимо“, донесъл му награда от Еврокона в Чехия (2002), и на стихосбирките „Топлото ключе на живота“ (2010) и „Да направиш вкусолет“ (2011). Не му липсват наши отличия за разкази или издателска дейност.

И още: член-основател е на клубовете „Златното перо“ и „Иван Ефремов“. Без да има агентурно минало, става първият чуждестранен гост на най-големия руски НФ фестивал „Аелита“. От три години е секретар на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“.

Александър: ... се движа между звездите.

Александър: Неизчерпаемото – във времето и в пространството – многообразие на света! Както и надеждата, че изкуството е още едно слънце, което ни свети и топли...

Александър: Ето някои извори с отлежали вина, от които обичам често да отпивам.

П и с а т е л и: Гюстав Флобер... Хърбърт Уелс с неговата машина за светове... Емили Дикинсън, Труман Капоти & Робърт Шекли... После: Иван Бунин, Николай Заболоцки и Иван Ефремов... Светослав Минков, с когото някога се запознах „на живо“...

Г е р о и: Дар Ветер и Веда Конг от „Мъглявината Андромеда“... Крис Келвин, може би най-изстрадалият соларист... Разказвачите, които са и свои главни герои: Константин Паустовски (в многотомната му „Повест за живота“) и Джералд Даръл (в неговия епос за „роднини и други животни“)... безбройните сякаш превъплъщения на момчета при Рей Бредбъри... *

Изображение
Аватар
alexandrit

Мнениеот Кал » Пет Яну 03, 2014 5:59 pm

alexandrit написа: Блиц-интервютата с авторите в тази антология могат да се прочетат само във Facebook. – Б. al.

ФБ е твърде летлива среда, за да оставим интервютата само там. :)

Събираме ги и тук:

http://choveshkata.net/blog/?page_id=4197

(За момента имаме готови за публикуване още 6.)
Аватар
Кал

Мнениеот alexandrit » Сря Яну 22, 2014 6:04 pm

В този форум – който е всъщност електронното
лице на клуба „Иван Ефремов“ – ви представяме
още двама автори от най-мащабната БГ антология
на въображението „ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СВЕТА“.

О О О

Велко МИЛОЕВ (р. 1956)

е бивш журналист (най-дълго работил за вестниците „АБВ“ и „Континент“). От 1996 г. е консултант на свободна практика за международни организации. Сътрудничил е по различни проекти на Балканите, а в последните години – в Ирак, Йемен, Афганистан, Судан и Йордания.

Автор е на НФ сборниците „Нанокомпютър за вашето дете“ (дебютна книга, изд. „Отечество“, 1988) и „Където не сте били. Кутийка с разкази от Велко Милоев и илюстровани пликове от Димитър Стоянов – Димо“ (изд. „Аргус“, 2001), както и на публицистичните „Салата от глухарчета. Босна между две войни“ (изд. IMIR, 1990) и „Балкански случки, войни и легенди“ (изд. „Сиела“, 2007). Книгите, разказите и есетата, които пише от 2011 година, могат да се видят в сайта му „Страници за кротко четене“ на http://velkomiloev.com.

Велко: ... в ума ми се заформя някакво нещо, което иска да бъде споделено.

Велко: Вдъхновяват ме оригинални идеи като онези, представяни в http://www.ted.com – например нови изследвания и неочаквани разкрития, които ни помагат по-добре да разбираме себе си, да управляваме личното си щастие, равновесието в обществото, дори бъдещето. Кураж ми дава всякакво усилие, независимо колко хора засяга, независимо успешно ли е или не, което поддържа тънката нишка на човечността.

Велко: Най-вече съвременни романисти и разказвачи са, които периодично ми дават доза усещане за човечност, за общност. Сред четеното наскоро: Марио Варгас Льоса, Милен Русков, Харуки Мураками, Дж. М. Кутси, Людмила Улицка, Луис Сепулведа, Даниел Глатауер, Роса Монтеро. Роса Монтеро открих за себе си с прекрасния роман „Указания за спасяването на света“ – преведен е на български, ама вижте как сладко звучи нa испански: Instrucciones para salvar el mundo. Да ти се доще да го спасиш този свят дано или поне някой отделен човек, за което всъщност става дума в книгата.

Изображение

- Един от конкурсните проекти за корица -

О О О

Саша АЛЕКСАНДРОВА разказва

На 23 години съм, родена край Дунава и израснала на брега на Черно море. Писането ми започна на около осемгодишна възраст, с разказчета за роботи, а фантастиката винаги е била „моят“ жанр. Пиша вече от доста години и все още съм световно неизвестна. Това продължава да е основна част от чара на писането за мен – въпросът ще стигнеш ли изобщо някога до някого извън приятелския си кръг. А в главата ми си съжителстват толкова много истории и герои, че обикновено от тях не остава място за тривиални неща като имена на улици и кой какво ми е казал вчера.

Най-характерно за мен може би е, че съм страстна меломанка. Не излизам без музика, не сядам да пиша без музика. И вярвам, че животът, лишен от добър саундтрак, е просто поредица картини, пуснати на бърз ход.

Саша: ... искам да споделя нещо. И се надявам да се намери с кого.

Саша: Музиката, преди всичко. Приятелите ми. Изкуството на другите. Анимационните сериали (не всички, разбира се). Нещата от ежедневието понякога.

Саша: Артър Кларк, Уилям Гибсън, Робърт Сойер, Стивън Кинг... дълъг списък, предимно с фантасти.

◄ И з т о ч н и к: страницата
на тази антология във - f a c e b o o k -
Аватар
alexandrit

Мнениеот alexandrit » Сря Апр 09, 2014 9:44 am

В своя брой 80/2014 г. вестник „С е г а“ почете
с кратък отзив ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СВЕТА.
Ето написаното от журналиста Петко Тодоров:

Най-голямата наша антология е с фантастика

„Всяка от историите тук е за спасяването на света. Независимо дали говорим за буквалното спасяване на Земята от метеорит, на личния ни свят, парченцето земя, което наричаме „наше кралство“, на единичната вселена, която е човекът, на всичките вселени-хора, които сме се сбрали в този свят...“, обяснява съставителят на „За спасяването на света“ – антология с българска фантастика (изд. Фондация „Човешката библиотека“, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, Списание „Тера фантастика“, разпространява се електронно: http://choveshkata.net/blog/?p=4232).

48 разказа, новели и повести от 1962-2012 на 41 автори в 1300 страници. Класическа научна фантастика, социална фантастика, киберпънк и още 5 поджанра, между които специалният българска митологична фантастика. Фантастите, за разлика от останалите българи, се съединяват. Значи тук има нещо.

Изображение
Аватар
alexandrit

Ново илюстрирано издание на „За спасяването на света“

Мнениеот Кал » Чет Дек 04, 2014 3:26 pm

Приятели (:

Днес се навършват осем години от началото на поредица „Човешката библиотека“.

Навършва се и една година от първото издание на антологията „За спасяването на света“, тринадесетата книга в поредицата ни – и най-голямата, в повече от един смисъл. ;)

Междувременно „За спасяването на света“ успя да порасне още. През ноември тя зае шесто място в класацията „Книгата, която ме вдъхновява“. А от февруари до октомври тече Копнеж за нейни илюстрации, специално за растящите художници.

Сега, за празника, представяме новото ѝ електронно издание:

http://choveshkata.net/blog/?p=5070

Освен познатите ни илюстрации между разделите то включва и онези, истинските илюстрации към текстовете, които По-желахме от Копнежа.

Като всичките ни е-издания, и това е без дигитални (DRM) защити. Разпространява се свободно на принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, съставители, редактори, коректори, художници и оформители.

Ако искате да зарадвате и четящите, и пишещите, заповядайте! :) Имаме и възможност за пращане на приятели като подарък.

Пак идват празници, пак Панаир на книгата.

Този път ще ги изпреварим ли? ;)
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал

Предишна

Назад към Литература и други изкуства